Skocz do zawartości

Skraplacz pary do Grainfathera G40 i chmielenie


Fidley

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich Piwowarów, 

 

Mam pytania dotyczące skraplacza pary i jego użytkowania, najelpiej z Grainfatherem G40, ale najpierw może krótka informacja o tym co mam i do czego dążę.

 

W 2023 zakupiłem Grainfathera G40 i póki warzyłem w kuchni to dawałem sobie radę z parą wodną, ale w ciągu ostatniego roku wyremontowałem sobie piwnicę i jedną z jej części przeznaczyłem na browar. Piwnica jest niska, max. 1,95m w dodatku, jak to stare piwnice, jest problem z wilgocią.

Ogólnie z tematem wilgoci w samej piwnicy sobie poradziłem, ale zrobiłem pierwsze 3 warki w niej, i to była ciężka walka z parą - okna doswietlaczy na przestrzał, osuszacze i rekuperacja włączone, a i tak ze względu na różnicę temperatur woda skraplała się na ścianach i suficie. 

 

Aby nie zaprzepaścić rocznego remontu zacząłem się rozglądać nad rozwiązaniem i postawiłem na skraplacz pary od Keglanda ->https://pl.aliexpress.com/item/1005003593492516.html + pokrywa destylacyjna do G40.  Na pokrywę jeszcze czekam, powinna dojść na dniach i wtedy zacznę zabawę od nowa.

 

Narodziły mi się następujące pytania dla użytkowników skraplacza i/ew G40:

  1. Czy macie jakieś negatywne doświadczenia z używania skraplacza?
  2. Co z chmieleniem pod koniec gotowania? Chmiel nie blokuje się w rurze od skraplacza? (pokrywka do G40 ma tylko 1 otwór, tam gdzie będzie podłączony skraplacz, więc podawanie chmielu tylko przez rurkę)
  3. Do posiadaczy G40 - na jaką moc ustawiacie moc grzania - 60%?
  4. Do posiadaczy G40 - używacie nadal hop spidera? Ja mam zamiar zamówić odpowiedni "uchwyt" aby utrzymał hop spidera na środku, tak aby podczas wrzutu chmielu, lądował on bezpośrednio w nim.

     

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje.

 

20241218_184108123_iOS.jpg

20250107_194335128_iOS.jpg

Edytowane przez Fidley
Grzeczności
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, x1d napisał(a):

A nie myślałeś o jakimś wydajnym wyciągu za okno z okapem nad garem?

Tak jak napisałem, wysokość maksymalna to 1.95, aby zadziałał to chyba by musiał wisieć tuż nad garem, na wysokości gdzieś 1.30-1.40. Zaburzał by widoczność co tam w garze się dzieje i ciężko by było o wysładzanie i nawet o wrzucanie słódu.

No i z estetycznego względu patrząc, nie po to przez rok jadłem kurz i pył aby teraz cegły i kamień zasłonić rurami i okapem 😉
Jakby na zewnątrz była temperatura na minusie, to otwarcie okien i włączenie wentylatorów by spokojnie wystarczyło, ale chcę warzyć oczywiśćie niezależnie od temperatury i wilgotności na zewnątrz. Stąd pójście w skraplacz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszłym tygodniu mam nadzieję dojdzie pokrywa, to pewnie na weekendzie uwarzę coś na próbę i dam znać. 

Przygotuję sobie od razu mopa, szmaty i wiadro wykipiałe piwo i do roboty.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.