Skocz do zawartości

Skraplacz pary do Grainfathera G40 i chmielenie


Fidley

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich Piwowarów, 

 

Mam pytania dotyczące skraplacza pary i jego użytkowania, najelpiej z Grainfatherem G40, ale najpierw może krótka informacja o tym co mam i do czego dążę.

 

W 2023 zakupiłem Grainfathera G40 i póki warzyłem w kuchni to dawałem sobie radę z parą wodną, ale w ciągu ostatniego roku wyremontowałem sobie piwnicę i jedną z jej części przeznaczyłem na browar. Piwnica jest niska, max. 1,95m w dodatku, jak to stare piwnice, jest problem z wilgocią.

Ogólnie z tematem wilgoci w samej piwnicy sobie poradziłem, ale zrobiłem pierwsze 3 warki w niej, i to była ciężka walka z parą - okna doswietlaczy na przestrzał, osuszacze i rekuperacja włączone, a i tak ze względu na różnicę temperatur woda skraplała się na ścianach i suficie. 

 

Aby nie zaprzepaścić rocznego remontu zacząłem się rozglądać nad rozwiązaniem i postawiłem na skraplacz pary od Keglanda ->https://pl.aliexpress.com/item/1005003593492516.html + pokrywa destylacyjna do G40.  Na pokrywę jeszcze czekam, powinna dojść na dniach i wtedy zacznę zabawę od nowa.

 

Narodziły mi się następujące pytania dla użytkowników skraplacza i/ew G40:

  1. Czy macie jakieś negatywne doświadczenia z używania skraplacza?
  2. Co z chmieleniem pod koniec gotowania? Chmiel nie blokuje się w rurze od skraplacza? (pokrywka do G40 ma tylko 1 otwór, tam gdzie będzie podłączony skraplacz, więc podawanie chmielu tylko przez rurkę)
  3. Do posiadaczy G40 - na jaką moc ustawiacie moc grzania - 60%?
  4. Do posiadaczy G40 - używacie nadal hop spidera? Ja mam zamiar zamówić odpowiedni "uchwyt" aby utrzymał hop spidera na środku, tak aby podczas wrzutu chmielu, lądował on bezpośrednio w nim.

     

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje.

 

20241218_184108123_iOS.jpg

20250107_194335128_iOS.jpg

Edytowane przez Fidley
Grzeczności
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, x1d napisał(a):

A nie myślałeś o jakimś wydajnym wyciągu za okno z okapem nad garem?

Tak jak napisałem, wysokość maksymalna to 1.95, aby zadziałał to chyba by musiał wisieć tuż nad garem, na wysokości gdzieś 1.30-1.40. Zaburzał by widoczność co tam w garze się dzieje i ciężko by było o wysładzanie i nawet o wrzucanie słódu.

No i z estetycznego względu patrząc, nie po to przez rok jadłem kurz i pył aby teraz cegły i kamień zasłonić rurami i okapem 😉
Jakby na zewnątrz była temperatura na minusie, to otwarcie okien i włączenie wentylatorów by spokojnie wystarczyło, ale chcę warzyć oczywiśćie niezależnie od temperatury i wilgotności na zewnątrz. Stąd pójście w skraplacz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszłym tygodniu mam nadzieję dojdzie pokrywa, to pewnie na weekendzie uwarzę coś na próbę i dam znać. 

Przygotuję sobie od razu mopa, szmaty i wiadro na wykipiałe piwo i do roboty.

 

Edytowane przez Fidley
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj w końcu dotarła pokrywa i mogłem przetestować na "sucho". Wlałem w kocioł parę litrów wody i ustawiłem na gotowanie. Podpiąłem zimną wodę i wszystko działało jak trzeba. Znalazłem jedną śrubę do dokręcenia, przez którą pod ciśnieniem się para trochę wydostawała.

Zastanowię się czy czekać jeszcze na uchwyt do hopspidera tak aby był wycentrowany ( zamówiłem u ślusarza), czy próbować bez i po staremu kocioł czyścić.

Jak coś uważę (pewnie w ciągu tygodnia lub dwóch max) to dam więcej informacji i może jakieś foty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jedziemy. Na próbę wziąłem mniejszą warkę, docelowo 25L(30l po wysładzaniu) tak aby była mniejsza szansa na wykipienie.
Po wysładzaniu założony skraplacz i grzanie na maksa.
Po dojściu do 100 stopni, zmniejszyłem nic kotła na 60%. Po 10 minutach na 55%, po 15 na 50% i dalej trzyma 100 stopni.

Z pełną warką pewnie będę musiał to osobno testować, ale widać już, że można zmniejszyć rachunek za prąd, zwiększając rachunek za wodę.

Brakuje mi okienka do podglądu jak piwo wrze, więc chyba domówię jeszcze wziernik destylacyjny aby mieć jakiś podgląd. Pomoże też to ustawić mi wyżej odpływ skraplacza względem odpływu że zlewu.


I najważniejsze - zero pary

8cf274f8c12a9980ecf0843d60f3bd77.jpg
ee167c273d5ee62b1456078c28517279.jpg

933c0d3682d7fa4fadba692e34e1a3a0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, anteks napisał(a):

Powiem tak, uważam że to chyba przesada 😛

O którym elemencie tak uważasz? 😁
Nie zrobiłem zdjęcia ale białka też były w skraplaczu, doszły prawie do miejsca gdzie zimna woda robi prysznic po ściankach. Albo doszły i zostały spłukane :) Przy pełnym garze, wolnej przestrzeni zostaje niewiele, więc efekt by był na pewno mocniejszy.

Edytowane przez Fidley
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.