Skocz do zawartości

Brauheld pro 65/70L


maniek929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Są tu użytkownicy brauhelda ale w wersji 65/70L ?

Chciałbym podpytać o porady, jakie kroki i moc ustawiacie żeby nie przypalać. Jakieś usprawnienia ?

 

Obecnie przesiadam się z mundschenka 3xl ja brauhelda 70L.79d828d721e84c1511d572748168fcaa.jpg

 

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Cześć! I jak Ci się sprawuje sprzęt? Ja właśnie kupiłem takiego Brauhelda, zrezygnowałem z BIAB dla warek 60l+ ze względów na wagę i im dłużej myślałem o BIABie dla dużych warek, tym tym gorzej mi to w ogólnym rozrachunku wychodziło. A byłem mocno nagrzany na garnek 100l i biab, bardzo mocno.

Jak masz jakieś wskazówki, przemyślenia to dawaj, poczytam bo o wersji 65l generalnie mało jest w sieci

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomjij o 65l w tym brauheldzie. Sprzedałem go bo realnie 50l ciężko w nim warzyć. Mój starszy mundschenk 3xl oblatywał 55l na gotowo. Tutaj te ich 70l to mocno pokolorowane.
Jak masz FB to na grupie "Polska liga użytkowników klarstein ... etc" znajdziesz trochę info o brauheld pro 3xl ( 70L)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nic, zamówiony, poczekam aż dojedzie i będę testował. Przesiadka jest z 29l (z meniskiem) więc progres będzie, a dodatkowo co mi się w tym brauheldzie podoba to proporcja wysokości do szerokości. 

Dzięki za informacje 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Sorry za pisanie pod samym sobą. Wczoraj garnek dojechał, więc go uruchomiłem testowo. Programator jest dla mnie "dziwny". Za każdym razem trzeba 11 kroków ustawić żeby uruchomić program? Wprowadzając kilka kroków nie jestem w stanie wystartować grzania, co jest irytujące dość. Nieważne czy tryb manualny czy receptur, trzeba wprowadzić 11 kroków, inaczej przycisk start nie reaguje. Tak ma być?

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, maniek929 napisał(a):

Wydaje mi się że nie. Trochę to dziwme moim zdaniem by było.

A co z pojemnością ? Sprawdzałeś faktyczną ?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
 

 

Póki co nie, jedynie martwą przestrzeń pod koszem zmierzyłem, że około 12 litrów wchodzi

 

 

2 godziny temu, anteks napisał(a):

Sterownik z Wifi?

Nie, standardowy. Nie jest to wersja SMART

 

 

 

Patrzyłem na YT Browar Gdynia jak Coobre CB5 programuje (sterowniki wydają się być identyczne),, to nie było wymogu 11 kroków. Z instrukcji też tak wynika. No nic, dziś po pracy jeszcze raz spróbuję to przeklikać

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, arek-lin napisał(a):

 

Póki co nie, jedynie martwą przestrzeń pod koszem zmierzyłem, że około 12 litrów wchodzi

 

 

Nie, standardowy. Nie jest to wersja SMART

 

 

 

Patrzyłem na YT Browar Gdynia jak Coobre CB5 programuje (sterowniki wydają się być identyczne),, to nie było wymogu 11 kroków. Z instrukcji też tak wynika. No nic, dziś po pracy jeszcze raz spróbuję to przeklikać

Moj jest ze smartem ale chyba są  2 tryby. Jeden z przeklikaniem tych 11 kroków a drugi robisz swoje kroki

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały update z mojej strony - wszystko jest ok, zaczął działać i nie trzeba wszystkich kroków programować. Zmieniło się to, ja ustawiłem kroki w pierwszej recepcie. Gdyby nie fakt, że przedwczoraj żonę zawołałem, pokazałem co i jak, że nie działa tak jak w instrukcji napisali, że dopiero po wszystkich krokach zaczął grzać, to bym pomyślał, że mam coś z głową 🤪

 

Jeśli chodzi o pojemność to faktycznie te 65l to z czapy. Max to 55l ile idzie zrobić. Chyba, że zacierać bardziej gęsto i na koniec rozcieńczyć bo inaczej to nie da rady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Znowu napiszę sam pod sobą, ale może ktoś kiedyś będzie szukał informacji. Wczoraj uwarzyłem drugą warkę na tym sprzęcie. 11 kg słodu wsypałem do 40l wody. Zacieranie 63°C 20 min, później 72°C 40 min, 78°C 5 minut. Z racji tego, że miałem sprawy do pozałatwiania to po mash-out nic nie zrobiłem i wróciłem do garnka po 4h. Podgrzałem raz jeszcze do 78°C (spadło na 67*), koszt w górę i wysładzanie "po kokardę" czyli aż bokiem zaczęło mi wylatywać bokiem z gara bo kosz jest dość nisko zawieszony i ogranicza możliwość wysładzania. Kosz przeniosłem nad wiadro żeby obciekło jeszcze. Gotowanie 60 min, moc 2500W. Finalnie wyszło około 57-59l 12°C blg. Nie liczę wydajności, bo każdy może sobie policzyć.

Wnioski po dwóch warzeniach:

  • Pojemność 65/70l jak podaje producent jest nieprawdziwa. Nawet skala na garnku jest do 55 litrów i po prostu nie da się więcej. Chyba, że zatrzeć na gęsto i rozcieńczać
  • Grzanie jest dość powolne. Nie wiem czy każdy tak ma, ale mój garnek nie grzeje cały czas 3 kW (czy 3,3 kW) tylko cyklicznie - 1,6 kW i 3,3 kW. Zapewne kwestie bezpieczeństwa, ale efekt jest taki, że naprawdę długo się doprowadza do wrzenia. 

 

Nie mam też pomysłu jak przelać do fermentora żeby nie zaciągać syfu. Ja mam garnek na ziemi, żeby móc normalnie kosz podnosić a nie z drabiny. Wówczas transfer przez pompę jest możliwy tylko przez obieg cyrkulacji  czyli zaciąga wszystko. Gdyby chcieć przez kran na dole z bazooką, to nie wiem jak to zrobić bo zasilanie do pomy jest z dna garnka od środka. Trzeba by mieć zewnętrzną pompę, co trochę jest upierdliwe przy takim automatycznym kociołku. Swoją drogą, to jest cam-lock na kranie?image.png.272bc58bff0fbf4f0bf47fa4d65b380c.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się nie mylę zasilanie pompy powinno być zrobione na takim jak ja to nazywałem "muminie" można pokombinować wkręcić kolanko żeby z dna nie zaciągało syfu podczas transferu brzeczki do fermentora.

Ja w mundschenk 3xl zacieram 12,5kg w 42l wody i wysładzam +/- 30l wody i wszystko lala się mieści.
Jedynie w moim mundschenk muszę sobie dorobić system antyburn.

Ale powtórze raz jeszcze bo mnie bawi jak producenta poniosła pojemność 65-70L

Miałem oba na raz na stanie, myślałem że bruaheldem pro 65/70L zastapię sobie mundschenka, ale sprzedałem go ze względu na pojemność i upierdliwość wysładzania. Jak dla mnie szeroki ale niski kosz to minus, w mundschenku jest wysoki i wąski i jest bomba.

Mam też brauhleda pro w starszej wersji około 40l, który używam do mniejszych warek i też jest bomba.
Drugi raz na tego 65/70L bym sie nie dał namówić

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, maniek929 napisał(a):

Jak dla mnie szeroki ale niski kosz to minus, w mundschenku jest wysoki i wąski i jest bomba.

No właśnie jak przymierzałem się do tego typu kociołków, to problemem był rozkład temperatury. W takim wysokim cylindrze jest duży gradient temperatury, więc niższy i szerszy powinien być lepszy. Stąd też bardziej ku temu brauheldowi się skłoniłem.

Gdyby szło kosz wyżej podwiesić to byłoby ok. Tu do początkowych 40l wody nie jestem w stanie wysłodzić więcej jak 20 litrów (na oko, garnek do wysładzania ma 29l i zostaje w nim ciecz). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, arek-lin napisał(a):

Swoją drogą, to jest cam-lock na kranie?

Szybkozłączka QD (quick disconnect). Ale spotkałem się też z nazwami quick connect, quick connector.

Najłatwiej szukać po QD male, QD female itd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.