Piotr Ba Opublikowano Piątek o 14:08 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:08 (edytowane) Chcialbym zapytać o goryczke w tym stylu. Jaka ona ma być? Ja na 12 stke lagera dalem tak - 10 g marynke na 60 min, potem nic i potem 50 gram nowofalowego na zimno. Wyszła duża goryczka jak w IPA, a nie powinno tak być raczej nie widzę żeby z czasem się kontrowala ze slodowoscia, nie wiem czy dać to piwo na MPPD, drożdże są dobre bo mam też zwykle lagery na nich i slodowosc jest. Tu jest długa goryczka nawet zalega. Czy w tym stylu może być jak w IPA czy znacznie mniejsza ma być? W końcu to pils. Napiszą że balans nieprawidłowy a ja tylko 1 etap chce przejść Edytowane Piątek o 14:11 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Piątek o 14:45 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:45 @Piotr Ba Zalegająca goryczka po chmieleniu na zimno to często efekt drobinek granulatu unoszących się w piwie . Jest już klarowne ? Jeśli nie to cold crash, albo czekać, aż drobinki chmielu opadną i będzie koncernowo klarowne. A jeśli już jest - no cóż, może enzymy dojadły trochę po chmieleniu, piwo stało się wyrawne i nie ma tak już słodowości, która mogłaby zrównoważyć goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano Piątek o 15:01 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:01 Ok. Tylko recepcja goryczki jest względna, dla mnie może być po prostu duża i taka jak w domowych ipa, ale już dla sędziego może być opis zalegajaca, nieprzyjemna, odrzucajaca. Gdzie w takim piwie jest dozwolony ten balans? Piwo jest w butelkach więc wszystko już opadło, czas do spożycia optymalny, wad brak, technicznie wykonanie wzorowe. Szczerze ja mam do Baltowa 4 godz autem w jedną stronę i nie bardzo chce ryzykować odrzucenie w eliminacjach więc jestem gotów odpuścić, ale czy to będzie słuszne, bo może piwo jest tego warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano Piątek o 15:10 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:10 6 minut temu, Piotr Ba napisał(a): Ok. Tylko recepcja goryczki jest względna, dla mnie może być po prostu duża i taka jak w domowych ipa, ale już dla sędziego może być opis zalegajaca, nieprzyjemna, odrzucajaca. Gdzie w takim piwie jest dozwolony ten balans? Piwo jest w butelkach więc wszystko już opadło, czas do spożycia optymalny, wad brak, technicznie wykonanie wzorowe. Szczerze ja mam do Baltowa 4 godz autem w jedną stronę i nie bardzo chce ryzykować odrzucenie w eliminacjach więc jestem gotów odpuścić, ale czy to będzie słuszne, bo może piwo jest tego warte. Wyslij piwo kurierem i sie dowiesz co sedziowie uwazaja. 10 gramow na ile litrow? Moze to hop burn od zle odfiltrowanych drobinek chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano Piątek o 15:22 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:22 Na 20 litrów, kurierem nie mogę bo rozbije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano wczoraj o 04:16 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 04:16 A może ta goryczka wcale nie jest od chmielu tylko np. garbników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu W dniu 2.05.2025 o 17:22, Piotr Ba napisał(a): Na 20 litrów, kurierem nie mogę bo rozbije 10 gramow na 20 litrow to bardzo mala ilosc. Mysle ze problem z goryczka lezy gdzie indziej. Apropo kuriera jak dobrze zabezpieczysz paczke to nic nie powinno sie stac, Wysylalem wielokrotnie i narazie brak stluczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu W dniu 2.05.2025 o 16:08, Piotr Ba napisał(a): potem 50 gram nowofalowego na zimno Jak długo i w jakiej temperaturze? Może tu leży przyczyna? Tu trochę ciekawych informacji o chmielu i chmieleniu: https://www.agroindustry.pl/index.php/2020/09/17/chmiel-istotny-skladnik-piwa-czesc-i-historia-i-uprawa/ https://www.agroindustry.pl/index.php/2020/09/18/chmiel-istotny-skladnik-piwa-czesc-ii-odmiany-technologia-uzycia-oraz-produkty-chmielowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) W dniu 2.05.2025 o 17:22, Piotr Ba napisał(a): Na 20 litrów, kurierem nie mogę bo rozbije Wysyłałam do jednego z forumowych kolegów kurierem na wymianę chyba 6 paczek, zawsze z 8 butelkami, tyle samo otrzymałem od niego i zawsze wszystkie docierały bez uszczerbku. Edytowane 3 godziny temu przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się