wojo1984 Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Cześć. Po kilku latach postanowiłem popełnić brewkit Coopers Real Ale. Po 10 dniach burzliwej mam 5blg. Niestety smak jest lekko spirytusowy. Młode piwo jest też mocno zgazowane. Dotychczas nie miale takiego przypadku. Niestety niesprzyjające warunki pogodowe spowodowały, że drożdże musiały startować przy temperaturze brzeczki 28C. Po 3 dniach temperatura brzeczki spadła do 22C i tak trzyma do teraz. Praca drożdży ustała po 3 dniach. Czy piwo zostawić na cichą licząc, że smak się poprawi czy odrazu do wylania? Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Brzeczka 28°C, to drożdże mogły i do ponad 30 podnieść. Fuzli i alkoholowości się już nie pozbędziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 8 minut temu, punix napisał(a): Fuzli i alkoholowości się już nie pozbędziesz. Pewnie nie. @wojo1984 nie masz się co przejmować, piwo z fermentora zawsze smakuje inaczej, w butelce powinno być lepiej. Na przyszłość będziesz pamiętał, żeby nie fermentować w takich temperaturach. Te 23'C to też za dużo, a najważniejszy jest początek fermentacji. Drożdże na początku pracy są najbardziej aktywne, podnoszą przy tym temperaturę w fermentorze o 1-3'C względem temperatury otoczenia, więc jeśli zaczynałeś w 28'C, to w wiadrze mogło być 30'C. Pomyśl o lodówce ze sterownikiem, albo przynajmniej styropianowym boksie z petami z zamrożoną wodą. Są też kveiki, które w temperaturach powyżej 20'C potrafią zrobić dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 27 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Dołączona papierowa instrukcja kierowała do strony internetowej na której wyczytałem, że fermentacje należy rozpocząć jak najszybciej, nawet jeśli brzeczka przekracza maksymalne 27C (dopuszczone 32C 🤔). Trochę się zdziwiłem, ale nie dyskutowałem. W tamtym momencie nawet się ucieszyłem, że nie muszę czekać aż temperatura opadnie. No i klops. https://www.beer101.diybeer.com/real-ale Będę się jednak trzymał sprawdzonej receptury, tej ze starych porządnych instrukcji Coopers. Potrzymać to młode piwo na cichej czy zlewać? Edytowane 27 Czerwca przez wojo1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, wojo1984 napisał(a): Potrzymać to młode piwo na cichej czy zlewać? A jesteś pewien że dofermentowało? Nie piszesz ile czasu minęło od startu. Gdy temperatura spadła, drożdże mogły zrobić sobie drzemkę:) A tak przy okazji przypominajka: Nie ma tam chyba mowy o temperaturze, ale ogólnie o rzetelności instrukcji z brewkitów Edytowane 27 Czerwca przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 27 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Dziękuję za artykuł. Podałem w pierwszym poście, piwo stoi 10 dni. Blg 5. W rurce przestalo bulgotać po 3 dniach. W 22 stopniach drożdże nie powinny pójść spać. Potrzymam do niedzieli i zleje do butelek. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) 5 godzin temu napisałeś, że ma 10 dni. To krótko. Był piątek. Poczekaj do następnego weekendu z butelkowaniem, a najlepiej do jeszcze następnego. Pamiętaj skąd te brewkity pochodzą. Raczej wyższe temperatury im niestraszne. Nie napisałeś też co dałeś na drugie pół - ekstrakt czy cukier. Nie wiem skąd ta mania wylewania. Jak nie smakuje to odlać w PET-y i użyć w kuchni. Albo zrobić ocet słodowy. Do Fish and Chips jak znalazł. PS daj sobie spokój z przelewaniem na jakąś cichą. Edytowane 27 Czerwca przez Tsmolinski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 28 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Drugie pół to ekstrakt słodowy 1.2 kg Bruntal. Ok. Spróbuję poczekać do następnego weekendu. Liczę że się chociaż wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Ten brewkit ładnie się klaruje. Do następnego weekendu może, ale niekoniecznie. Znasz test latarkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 28 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Pierwsze słyszę o teście latarkowym. 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Potrzebna jest latarka z białą diodą LED. Przykładasz do fermentora (lepiej działa na przezroczystych) i jedziesz pomału od góry. Tam gdzie piwo jest wyklarowane strumień światła widoczny w piwie jest dalej w miarę biały. Jak dojdziemy do warstwy z zawiesiną drożdży kolor zmieni się dość gwałtownie na żółty. Oczywiście patrzymy od strony latarki a nie przez fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 5 minut temu, Tsmolinski napisał(a): Potrzebna jest latarka z białą diodą LED. Przykładasz do fermentora (lepiej działa na przezroczystych) i jedziesz pomału od góry. Tam gdzie piwo jest wyklarowane strumień światła widoczny w piwie jest dalej w miarę biały. Jak dojdziemy do warstwy z zawiesiną drożdży kolor zmieni się dość gwałtownie na żółty. Oczywiście patrzymy od strony latarki a nie przez fermentor. Z ciekawości - co dać ma taki test? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Głównie wiedzę Piwowarowi, że większość drożdży zrobiła robotę i pomału idzie spać na dno fermentora. (Wiecie, że na takiej ISS nigdy by się nie udało wyklarować piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 6 minut temu, Tsmolinski napisał(a): Wiecie, że na takiej ISS nigdy by się nie udało wyklarować piwa A mają tam jakieś eksperymenty na drożdżach przeprowadzać - kompletnie bez sensu 😜 Jakby nasze forum czytali, to by wiedzieli 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca ISS jest obiektem, który fruwa pod banderą Federacji Rosyjskiej. Także, gdyby mieli prowadzić eksperymenty, to na pewno nie nad słabymi napojami. Zgaduję że w module Priroda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Godzinę temu, Tsmolinski napisał(a): Głównie wiedzę Piwowarowi, że większość drożdży zrobiła robotę i pomału idzie spać na dno fermentora. (Wiecie, że na takiej ISS nigdy by się nie udało wyklarować piwa). Trzababy brać pod uwagę szczep drożdży i aktualną temperaturę, nic specjalnie miarodajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 11 godzin temu, dzejkej napisał(a): A mają tam jakieś eksperymenty na drożdżach przeprowadzać - kompletnie bez sensu 😜 Jakby nasze forum czytali, to by wiedzieli 😉 Mają! https://amu.edu.pl/nauka/popularyzacja-nauki-2/artykuly-popularyzacja-nauki/niesporczaki-w-kosmosie.-eksperyment-z-uam-w-drodze-do-iss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się