Skocz do zawartości

Brewkit Real Ale - zgazowane młode piwo


wojo1984

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Po kilku latach postanowiłem popełnić brewkit Coopers Real Ale. Po 10 dniach burzliwej mam 5blg. Niestety smak jest lekko spirytusowy. Młode piwo jest też mocno zgazowane. Dotychczas nie miale takiego przypadku. Niestety niesprzyjające warunki pogodowe spowodowały, że drożdże musiały startować przy temperaturze brzeczki 28C. Po 3 dniach temperatura brzeczki spadła do 22C i tak trzyma do teraz. Praca drożdży ustała po 3 dniach. Czy piwo zostawić na cichą licząc, że smak się poprawi czy odrazu do wylania? Dziękuję i pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, punix napisał(a):

Fuzli i alkoholowości się już nie pozbędziesz.

Pewnie nie.

 

 @wojo1984 nie masz się co przejmować, piwo z fermentora zawsze smakuje inaczej, w butelce powinno być lepiej. Na przyszłość będziesz pamiętał, żeby nie fermentować w takich temperaturach. Te 23'C to też za dużo, a najważniejszy jest początek fermentacji. Drożdże na początku pracy są najbardziej aktywne, podnoszą przy tym temperaturę w fermentorze o 1-3'C względem temperatury otoczenia, więc jeśli zaczynałeś w 28'C, to w wiadrze mogło być 30'C. 

 

Pomyśl o lodówce ze sterownikiem, albo przynajmniej styropianowym boksie z petami z zamrożoną wodą. Są też kveiki, które w temperaturach powyżej 20'C potrafią zrobić dobre piwo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołączona papierowa instrukcja kierowała do strony internetowej na której wyczytałem, że fermentacje należy rozpocząć jak najszybciej, nawet jeśli brzeczka przekracza maksymalne 27C (dopuszczone 32C 🤔). Trochę się zdziwiłem, ale nie dyskutowałem. W tamtym momencie nawet się ucieszyłem, że nie muszę czekać aż temperatura opadnie. No i klops. 

https://www.beer101.diybeer.com/real-ale

 

Będę się jednak trzymał sprawdzonej receptury, tej ze starych porządnych instrukcji Coopers. 

 

Potrzymać to młode piwo na cichej czy zlewać? 

 

Edytowane przez wojo1984
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wojo1984 napisał(a):

Potrzymać to młode piwo na cichej czy zlewać?

A jesteś pewien że dofermentowało? Nie piszesz ile czasu minęło od startu. Gdy temperatura spadła, drożdże mogły zrobić sobie drzemkę:) 

 

A tak przy okazji przypominajka:

 

Nie ma tam chyba mowy o temperaturze, ale ogólnie o rzetelności instrukcji z brewkitów

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu napisałeś, że ma 10 dni. To krótko. Był piątek. Poczekaj do następnego weekendu z butelkowaniem, a najlepiej do jeszcze następnego. Pamiętaj skąd te brewkity pochodzą. Raczej wyższe temperatury im niestraszne. Nie napisałeś też co dałeś na drugie pół - ekstrakt czy cukier. Nie wiem skąd ta mania wylewania. Jak nie smakuje to odlać w PET-y i użyć w kuchni. Albo zrobić ocet słodowy. Do Fish and Chips jak znalazł.

PS daj sobie spokój z przelewaniem na jakąś cichą.

Edytowane przez Tsmolinski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebna jest latarka z białą diodą LED. Przykładasz do fermentora (lepiej działa na przezroczystych) i jedziesz pomału od góry. Tam gdzie piwo jest wyklarowane strumień światła widoczny w piwie jest dalej w miarę biały. Jak dojdziemy do warstwy z zawiesiną drożdży kolor zmieni się dość gwałtownie na żółty. Oczywiście patrzymy od strony latarki a nie przez fermentor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Tsmolinski napisał(a):

Potrzebna jest latarka z białą diodą LED. Przykładasz do fermentora (lepiej działa na przezroczystych) i jedziesz pomału od góry. Tam gdzie piwo jest wyklarowane strumień światła widoczny w piwie jest dalej w miarę biały. Jak dojdziemy do warstwy z zawiesiną drożdży kolor zmieni się dość gwałtownie na żółty. Oczywiście patrzymy od strony latarki a nie przez fermentor.

 

Z ciekawości - co dać ma taki test?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Tsmolinski napisał(a):

Głównie wiedzę Piwowarowi, że większość drożdży zrobiła robotę i pomału idzie spać na dno fermentora. (Wiecie, że na takiej ISS nigdy by się nie udało wyklarować piwa).

 

Trzababy brać pod uwagę szczep drożdży i aktualną temperaturę, nic specjalnie miarodajnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, dzejkej napisał(a):

A mają tam jakieś eksperymenty na drożdżach przeprowadzać - kompletnie bez sensu 😜 Jakby nasze forum czytali, to by wiedzieli 😉

Mają!

https://amu.edu.pl/nauka/popularyzacja-nauki-2/artykuly-popularyzacja-nauki/niesporczaki-w-kosmosie.-eksperyment-z-uam-w-drodze-do-iss

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.