ptom2345 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 Witam wszystkich Mam lodówkę w niej mieści się wiadro 30l ,temperatura w niej 10 stopni stała . czy wyjdą wniej lagery lub pilsy i jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 Hej, polecam mój niedawny wątek Jeszcze nie robiłem wg tego planu, bo mam jak na razie zajętą lodówkę dwoma fermentorami z górniakami, ale są tam uwagi innych piwowarów. Co do samej lodówki polecam dołożyć zewnętrzny sterownik, ja używam STC-1000 - zabawy z tym nie ma w zasadzie wcale, a będziesz mógł sterować temperaturą jak Ci pasuje (oczywiście do minimalnej na którą lodówka pozwala). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 Jak zainwestujesz 40zł w sterownik i jakieś 25zł w kabel grzewczy, to zrobisz każdy styl. Bez inwestycji możesz robić lagery na drożdżach W34/70, ale w trakcie fermentacji temperatura i tak delikatnie podskoczy, więc bez sterownika nie będzie to idealnie czyste piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 (edytowane) Mając lodówkę możesz fermentować wszystko. Kabel grzewczy + sterownik i fermentujesz od lagerów po kvejki Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. Nawet chłodzenie nie podłączone bo w garażu zimno, podłączony tylko kabel grzewczy Edytowane 19 Grudnia 2025 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 (edytowane) a zamrażalnik trzeba opróżnić czy nie przeszkadza? sterownik nie uszkodzi lodówki? Edytowane 19 Grudnia 2025 przez ptom2345 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 Godzinę temu, ptom2345 napisał(a): a zamrażalnik trzeba opróżnić czy nie przeszkadza? Jak ustawisz 10'C na zewnętrznym sterowniku, to lodówka będzie się wyłączać i włączać do osiągnięcia 10'C w komorze "lodówkowej". W tej konfiguracji obawiałbym się o zawartość zamrażalnika. Temperatura pewnie będzie niższa niż te 10'C z lodówkowej, ale wahania temperatury to na pewno nie jest dobry pomysł dla mrożonego mięsa czy warzyw. mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 2 godziny temu, anteks napisał(a): Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. Trochę poza tematem - właśnie zastanawiam się nad jakimś zapasem na taką ewentualność - po tym jak mi ostatnio kapslownica się rozleciała podczas butelkowania, a przy kolejnym warzeniu zaraz po zadaniu drożdży musiałem przelewać na szybko do drugiego fermentora bo się kranik rozciekł to chciałbym sobie zrobić zapas newralgicznych rzeczy w moim browarze Chciałem podpytać - czy inkbird ma jakieś większe zalety od STC-1000 poza tym, że jest plug&play z pudełka i nie trzeba do niego drutować gniazdek, czy użytkowo nie ma między nimi większej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2025 2 godziny temu, mdadela napisał(a): Trochę poza tematem - właśnie zastanawiam się nad jakimś zapasem na taką ewentualność - po tym jak mi ostatnio kapslownica się rozleciała podczas butelkowania, a przy kolejnym warzeniu zaraz po zadaniu drożdży musiałem przelewać na szybko do drugiego fermentora bo się kranik rozciekł to chciałbym sobie zrobić zapas newralgicznych rzeczy w moim browarze Chciałem podpytać - czy inkbird ma jakieś większe zalety od STC-1000 poza tym, że jest plug&play z pudełka i nie trzeba do niego drutować gniazdek, czy użytkowo nie ma między nimi większej różnicy? Kiedyś miałem 2 lodówki ale jedna padła i sterownik został. Zaletą to może łatwość podłączenia i estetyka, STC to niska cena mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2025 Inkbird posiada wariant z WIFI, w moim przypadku to dużo wygodniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zecik1976 Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Jeżeli masz lodówkę z temperaturą ok. 10 °C, to świetna baza do kontroli fermentacji różnych stylów. Bez sterownika zrobisz przede wszystkim lagery i piwa dolnej fermentacji – drożdże przy takiej temperaturze pracują czysto i powoli. Jeśli dołożysz prosty sterownik temperatury, jak STC-1000 czy Inkbird, możesz ustawić docelową temp. i fermentować też ale czy piwa sezonowe z górnej fermentacji przy odpowiedniej regulacji chłodzenia i ogrzewania. Stabilna temperatura to klucz do czystych aromatów i dobrego finiszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 3 godziny temu, zecik1976 napisał(a): Jeżeli masz lodówkę z temperaturą ok. 10 °C, to świetna baza do kontroli fermentacji różnych stylów. Bez sterownika zrobisz przede wszystkim lagery i piwa dolnej fermentacji – drożdże przy takiej temperaturze pracują czysto i powoli. Jeśli dołożysz prosty sterownik temperatury, jak STC-1000 czy Inkbird, możesz ustawić docelową temp. i fermentować też ale czy piwa sezonowe z górnej fermentacji przy odpowiedniej regulacji chłodzenia i ogrzewania. Stabilna temperatura to klucz do czystych aromatów i dobrego finiszu. Ty tę odpowiedź to z AI wklejasz? Aż w oczy kłuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 (edytowane) 3 godziny temu, zecik1976 napisał(a): Jeżeli masz lodówkę z temperaturą ok. 10 °C, to świetna baza do kontroli fermentacji różnych stylów. Bez sterownika zrobisz przede wszystkim lagery i piwa dolnej fermentacji – drożdże przy takiej temperaturze pracują czysto i powoli. Jeśli dołożysz prosty sterownik temperatury, jak STC-1000 czy Inkbird, możesz ustawić docelową temp. i fermentować też ale czy piwa sezonowe z górnej fermentacji przy odpowiedniej regulacji chłodzenia i ogrzewania. Stabilna temperatura to klucz do czystych aromatów i dobrego finiszu. Nawet pilsy i lagery bez sterownika bedzie trudno, nawet z pomocą AI Edytowane 23 Grudnia 2025 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 2 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Witam jak nastawię Silezjan Lager z brewkita w lodówce 10 stopni na drożdżach W34/70 to ile dni to fermentuje i czy potem wymaga jeszcze jakiś zabiegów temperaturowych i po jakim czasie nadaje się do spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Cześć, Szukanie zajęło mi jakieś 45 sekund. Niestety przeczytać musisz sam... Pozdrawiam, Paweł. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Dodałbym jeszcze mój plan krok po kroku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik88 Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia W dniu 19.12.2025 o 16:32, anteks napisał(a): Mając lodówkę możesz fermentować wszystko. Kabel grzewczy + sterownik i fermentujesz od lagerów po kvejki Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. Nawet chłodzenie nie podłączone bo w garażu zimno, podłączony tylko kabel grzewczy Hej, jaki kabel grzewczy używasz?? Ja mam z Ali express, ale pilnie potrzebuje kolejny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia W dniu 2.01.2026 o 22:21, kondzik88 napisał(a): Hej, jaki kabel grzewczy używasz?? Ja mam z Ali express, ale pilnie potrzebuje kolejny. Pozdrawiam cos takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik88 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Podasz link ? Jak jest sprawdzony to wolę kupić z polecenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 4 godziny temu, kondzik88 napisał(a): Podasz link ? Jak jest sprawdzony to wolę kupić z polecenia To było bardzo dawno, ale coś w ten deseń https://allegro.pl/oferta/kabel-grzewczy-przewod-grzejny-230v-8mm-samoregulujacy-palm-na-metry-10w-m-12547687305?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ODEzMWQyZGEtNTc3Mi00NDRiLTlkMDEtNzRjYzgwNzRlNmQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=85bfd880-738d-416d-9967-8c7d265e202a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik88 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Dziękuję, kabel już zamówiony. Przyda się również do peklowania mięsa na wędzenie 😁😁 w zestawie mam termostat. Pozdrawiam i życzę samych udanych warek Edytowane 5 Stycznia przez kondzik88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz1324 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia W dniu 4.01.2026 o 13:15, anteks napisał(a): cos takiego Rozumiem że ten kabel jak po prostu jest rzucony? Nie lepiej byłoby nim owinąć fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Mam jeszcze inny kabel, taki do owinięcia ale stwierdziłem że nie bedę grzać plastiku tylko ogrzewał całą komorę. Kabel jest nawinięty na dolna półkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Ja mam kabel przyklejony do folii solarnej, ta "bąbelkowa" do basenu. Przyciąłem ją na wysokość fermentora, dzięki czemu ciepło się rozprowadza po całej powierzchni i nie muszę się babrać z klejeniem kabla do fermentora przy każdej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Drugi kabelek na wiadro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo280 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Ja posiadam taką taśmę z Ali długość 100cm moc 80W super się spisuje idealnie pasuje na standardowy plastikowy fermentor 30l w zestawie jest sprężyna za pomocą której ten pas spinamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi