Skocz do zawartości

Lodówka jakie piwa można w niej fermentować i jak to zrobić.

ptom2345

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, polecam mój niedawny wątek :) 

Jeszcze nie robiłem wg tego planu, bo mam jak na razie zajętą lodówkę dwoma fermentorami z górniakami, ale są tam uwagi innych piwowarów.

Co do samej lodówki polecam dołożyć zewnętrzny sterownik, ja używam STC-1000 - zabawy z tym nie ma w zasadzie wcale, a będziesz mógł sterować temperaturą jak Ci pasuje (oczywiście do minimalnej na którą lodówka pozwala).

Mając lodówkę możesz fermentować wszystko. Kabel grzewczy + sterownik i fermentujesz od lagerów po kvejki

Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. Nawet chłodzenie nie podłączone bo w garażu zimno, podłączony tylko kabel grzewczy

Edytowane przez anteks

Godzinę temu, ptom2345 napisał(a):

a zamrażalnik trzeba opróżnić czy nie przeszkadza?

Jak ustawisz 10'C na zewnętrznym sterowniku, to lodówka będzie się wyłączać i włączać do osiągnięcia 10'C w komorze "lodówkowej". W tej konfiguracji obawiałbym się o zawartość zamrażalnika. Temperatura pewnie będzie niższa niż te 10'C z lodówkowej, ale wahania temperatury to na pewno nie jest dobry pomysł dla mrożonego mięsa czy warzyw. 

2 godziny temu, anteks napisał(a):

Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. 

Trochę poza tematem - właśnie zastanawiam się nad jakimś zapasem na taką ewentualność - po tym jak mi ostatnio kapslownica się rozleciała podczas butelkowania, a przy kolejnym warzeniu zaraz po zadaniu drożdży musiałem przelewać na szybko do drugiego fermentora bo się kranik rozciekł to chciałbym sobie zrobić zapas newralgicznych rzeczy w moim browarze ;) 

Chciałem podpytać - czy inkbird ma jakieś większe zalety od STC-1000 poza tym, że jest plug&play z pudełka i nie trzeba do niego drutować gniazdek, czy użytkowo nie ma między nimi większej różnicy? 

2 godziny temu, mdadela napisał(a):

Trochę poza tematem - właśnie zastanawiam się nad jakimś zapasem na taką ewentualność - po tym jak mi ostatnio kapslownica się rozleciała podczas butelkowania, a przy kolejnym warzeniu zaraz po zadaniu drożdży musiałem przelewać na szybko do drugiego fermentora bo się kranik rozciekł to chciałbym sobie zrobić zapas newralgicznych rzeczy w moim browarze ;) 

Chciałem podpytać - czy inkbird ma jakieś większe zalety od STC-1000 poza tym, że jest plug&play z pudełka i nie trzeba do niego drutować gniazdek, czy użytkowo nie ma między nimi większej różnicy? 

Kiedyś miałem 2 lodówki ale jedna padła i sterownik został. Zaletą to może łatwość podłączenia i estetyka, STC to niska cena

Jeżeli masz lodówkę z temperaturą ok. 10 °C, to świetna baza do kontroli fermentacji różnych stylów. Bez sterownika zrobisz przede wszystkim lagery i piwa dolnej fermentacji – drożdże przy takiej temperaturze pracują czysto i powoli. Jeśli dołożysz prosty sterownik temperatury, jak STC-1000 czy Inkbird, możesz ustawić docelową temp. i fermentować też ale czy piwa sezonowe z górnej fermentacji przy odpowiedniej regulacji chłodzenia i ogrzewania. Stabilna temperatura to klucz do czystych aromatów i dobrego finiszu.

3 godziny temu, zecik1976 napisał(a):

Jeżeli masz lodówkę z temperaturą ok. 10 °C, to świetna baza do kontroli fermentacji różnych stylów. Bez sterownika zrobisz przede wszystkim lagery i piwa dolnej fermentacji – drożdże przy takiej temperaturze pracują czysto i powoli. Jeśli dołożysz prosty sterownik temperatury, jak STC-1000 czy Inkbird, możesz ustawić docelową temp. i fermentować też ale czy piwa sezonowe z górnej fermentacji przy odpowiedniej regulacji chłodzenia i ogrzewania. Stabilna temperatura to klucz do czystych aromatów i dobrego finiszu.

Ty tę odpowiedź to z AI wklejasz? Aż w oczy kłuje

3 godziny temu, zecik1976 napisał(a):

Nawet pilsy i lagery bez sterownika bedzie trudno, nawet z pomocą AI

Edytowane przez anteks

• 2 tygodnie później...

Witam

jak nastawię Silezjan Lager z brewkita w lodówce 10 stopni na drożdżach W34/70 to ile dni to fermentuje i czy potem wymaga jeszcze jakiś zabiegów temperaturowych i po jakim czasie nadaje się do spożycia.

W dniu 19.12.2025 o 16:32, anteks napisał(a):

Mając lodówkę możesz fermentować wszystko. Kabel grzewczy + sterownik i fermentujesz od lagerów po kvejki

Ostatnio Inkbird padł to w kilka minut podłączyłem STC1000. Nawet chłodzenie nie podłączone bo w garażu zimno, podłączony tylko kabel grzewczy

Hej, jaki kabel grzewczy używasz?? Ja mam z Ali express, ale pilnie potrzebuje kolejny. Pozdrawiam

Dziękuję, kabel już zamówiony. Przyda się również do peklowania mięsa na wędzenie 😁😁 w zestawie mam termostat. Pozdrawiam i życzę samych udanych warek

Edytowane przez kondzik88