Sławek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 nawet jeśli to są głupie wpisy w internecie do czegoś zobowiązuje. Dzięki takiemu myśleniu w Polsce wyginęły gwary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 nawet jeśli to są głupie wpisy w internecie do czegoś zobowiązuje.Dzięki takiemu myśleniu w Polsce wyginęły gwary. W zamian pojawiła się 'łacina podwórkowa' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Piwo tasmaniam red ale 13BLG 16 dzień BRIX 10 program beersmith Proszę o spojrzenie na screen i powiedzieć mi czy dobrze to wypełniam oraz czy 10 BLG to nie za dużo jak na 16 dzień? Edytowane 2 Października 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 16 dzień BLG 10 a skąd Ty masz to 10Blg? Wg tego co tam wpisałeś, refraktometr pokazuje 10 brix, a piwo ma coś koło 7,8Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Jeżeli pomiar refraktometrem dał Ci 10 brix to owszem, jest to bardzo płytkie odfermentowanie, którego przyczyn może być milion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 tego co tam wpisałeś, refraktometr pokazuje 10 brix, a piwo ma coś koło 7,8Blg. 16 dzień BLG 10 a skąd Ty masz to 10Blg? Wg tego co tam wpisałeś, refraktometr pokazuje 10 brix, a piwo ma coś koło 7,8Blg. Przepraszam pomyliłem blg z brix - już poprawione Jeżeli pomiar refraktometrem dał Ci 10 brix to owszem, jest to bardzo płytkie odfermentowanie, którego przyczyn może być milion. Czyli pozostaje mi cierpliwie czekać Jednakże co dziwne wyszło mi 6,1 % alkoholu czy refraktometr oszukuje? kalibrowany był na wodzie demineralizowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Refraktometr nie mierzy Ci zawartości alkoholu w piwie. Masz go aktualnie mniej więcej tyle ile pokazuje Ci BS2 po przeliczeniu, czyli niecałe 3% objętościowo. Co do czekania to możesz się już nie doczekać, coś prawdopodobnie poszło nie tak - pomiary albo sama produkcja. Edytowane 2 Października 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Alkohol mierzyłem alkoholomierzem i mam go tyle ile alkoholomierz mi pokazał i moje odczucie w ustach (piwo jest mocne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 To musisz poczytać o działaniu takiego alkoholomierza, bo do piwa on się nie nadaje i cokolwiek pokazuje jest błędne. A jeśli w ustach rozróżniasz 3 od 6 to szanuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) To musisz poczytać o działaniu takiego alkoholomierza, bo do piwa on się nie nadaje i cokolwiek pokazuje jest błędne. A jeśli w ustach rozróżniasz 3 od 6 to szanuję. Alkoholomierz działa bez zarzutu, to ja zawiniłem ponieważ początkowe PLATO miałem 16 a nie 13 jak pisałem wcześniej więc alko BS2 wskazuje właśnie prawie 6% alkoholu Wychodzi mi teraz w BS2 prawie 6 plato Edytowane 2 Października 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 kalibrowany był na wodzie demineralizowanej chyba co najwyżej go wyzerowałeś. Gdybyś go kalibrował to byś sprawdził wskazania dla roztworu cukru o różnych ustalonych gęstości i nie zastanawiałbyś się czy refraktometr Cię oszukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Nie muszę wiedzieć jakim, bo żaden się do tego nie nadaje. Chyba, że masz w domu spektroskop i tak sobie na niego wołasz. Tak jak sądziłem po dyskusji w temacie o drożdżach nie ma sensu Ci odpowiadać, niepotrzebnie zaryzykowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Gdybyś go kalibrował to byś sprawdził wskazania dla roztworu cukru o różnych ustalonych gęstości i nie zastanawiałbyś się czy refraktometr Cię oszukuje Wyższa szkoła jazdy dla mnie - jedyne co znalazłem informacji o refraktometrze to ustawienie jej na wodzie demineralizowanej, no i na chłopski rozum powinno to być wiarygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 no i na chłopski rozum powinno to być wiarygodne ze wskazaniem na "chłopski" Zrób kilka testowych roztworów (przecież to łatwo policzyć co i jak) i zobacz co Ci pokazuje wtedy refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Widzę, że post szybko edytowany, żeby się zgadzało. Alkoholomierz, który zanurzasz w cieczy jest wyskalowany dla roztworu wody i alkoholu, taki protip na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Alkoholomierz który posiadam nie jest zanurzany w cieczy, ciecz przez niego przepływa. Za chwilę będę robił test refraktometru do tego celu odwołam się do postu użytkownika "adamsky" który to robił taki test u siebie a wszysło mu to tak Roztwór 0: czysta woda, bez cukru (kalibracja)- refraktometr: 0Roztwór 1: 95g wody + 5g cukru- refraktometr: 4,5Roztwór 2: 90g wody + 10g cukru- refraktometr: 9,3Roztwór 3: 85g wody + 15g cukru- refraktometr: 14Roztwór 4: 80g wody + 20g cukru- refraktometr: 19,2 Za chwilę sprawdzę czy u mnie są takie same wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 sprawdzę czy u mnie są takie same wartości obstawiam w ciemno, że nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Już mam, pogrubione to moje wyniki Roztwór 0: czysta woda, bez cukru (kalibracja)- refraktometr: 0Roztwór 1: 95g wody + 5g cukru- refraktometr: 4,5 4,5Roztwór 2: 90g wody + 10g cukru- refraktometr: 9,3 10,3Roztwór 3: 85g wody + 15g cukru- refraktometr: 14 15Roztwór 4: 80g wody + 20g cukru- refraktometr: 19,2 19,5 Tak więc wyniki są bardzo zbliżone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Tasmanian red ale które w założeniu miało być 13 blg wyszło ci 16 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Tak, dołożyłem 1kg pale ale i mniejszą ilość wody dodałem do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Zastanawia mnie pomiar refraktometru w mocno natlenionej brzeczce - jak w przypadku próbki FFT. Już drugi raz zdarza mi się, że odczyt refraktometru FFT jest wyższy niż głównej warki. Standardem bywa chyba sytuacja przeciwna. Różnica nie jest wielka. 6.8 dla FFT a 6.6 w fermentorze. Gęstość początkowa 12.4blg (12.8brix) czyli po przeliczeniu 2.38 i 3.22blg. Przyszło mi do głowy, że skoro FFT jest mocno natlenione, to drożdże dłużej przerabiają cukry z użyciem tlenu, więc w takiej próbce będzie mniej alkoholu, który wytwarzany jest przy metabolizmie beztlenowym. Wiadomo że alkohol zawyża odczyt refraktometru. Niestety moja próbka jest za mała żeby ją zmierzyć balingomierzem. Może ktoś porównywał pomiary refraktometru i spławika dla mocno natlenionych FFT? Myślicie że większa ilość tlenu faktycznie może zmienić zawartość alkoholu na tyle, żeby miało to wpływ na pomiary? Czy raczej przyczyna jest zupełnie gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 1 godzinę temu, koval_blazej napisał: Zastanawia mnie pomiar refraktometru w mocno natlenionej brzeczce - jak w przypadku próbki FFT. Już drugi raz zdarza mi się, że odczyt refraktometru FFT jest wyższy niż głównej warki. Standardem bywa chyba sytuacja przeciwna. Różnica nie jest wielka. 6.8 dla FFT a 6.6 w fermentorze. Gęstość początkowa 12.4blg (12.8brix) czyli po przeliczeniu 2.38 i 3.22blg. Przyszło mi do głowy, że skoro FFT jest mocno natlenione, to drożdże dłużej przerabiają cukry z użyciem tlenu, więc w takiej próbce będzie mniej alkoholu, który wytwarzany jest przy metabolizmie beztlenowym. Wiadomo że alkohol zawyża odczyt refraktometru. Niestety moja próbka jest za mała żeby ją zmierzyć balingomierzem. Może ktoś porównywał pomiary refraktometru i spławika dla mocno natlenionych FFT? Myślicie że większa ilość tlenu faktycznie może zmienić zawartość alkoholu na tyle, żeby miało to wpływ na pomiary? Czy raczej przyczyna jest zupełnie gdzie indziej? Mam podobna sytuacje obecnie, FFT ma więcej Blg niż właściwa brzeczka, wg mnie winy należy szukać w różnych warunkach fermentacji, różnym reżimie sanitarnym (FFT raczej niższy). U mnie zauważyłem to na FM21, FFT w wysokiej temp pokojowej (>24), co ciekawe FFT na tych drożdżach jest klarowne, a główna mętna. Nasuwa się wniosek ze FFT niekoniecznie musi zachowywać się tak samo jak piwo w fermentorze, co stawia pod znakiem zapytania zasadność robienia FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się