ponury żniwiarz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam serdecznie Moja przygoda z piwowarstwem rozpoczęła się bardzo szybko, jakiś czas temu oglądałem program Gallileo, odcinek o warzeniu piwa, po czym siup w google około 2 tyg lektury forum i po świętach zamówiłem sprzęcicho. Najpierw miałem zamiar kupić zestaw startowy z CP, jednak stwierdziłem ze troszke go zmodyfikuje i zamiast droższej kapslownicy Grety kupię młotkową a zaoszczędzone pieniądze zainwestowałem w ekstrakt zamiast cukru. I tak oto 2.01.2011r wziąłem się do pracy. Przerażony złożonością całego procesu tudzież przełożenie wydatków na gar zacierny zacząłem najpierw od brewkita: Coopers Real Ale + ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg + woda źródlana Eden czyli można nazwać to Brown Ale? Nie obyło się bez niespodzianek i paniki na widok cieknącego kranika w fermentatorze, w skutek czego drożdże dotknęły woreczka foliowego którym przykryłem szklankę (wyparzoną łyżeczką zebrałem wierzchnią część piany drożdży, ciekawe czy to zapobiegło zakażeniu), wyszło 22L brzeczki 13°Blg (mogłem tej wody dodać troszke więcej bo ostro kadzi palonym słodem i boje się ze nowy smak może mi nie podejść) fermentacja burzliwa 5dni w 24°C (ogólnie w łazience jest 21°C) do 3°Blg + 1 dzień bez zmian w °Blg wczoraj przelałem do klarowania na około myśle tydzien buteleczki pozbawione dziś etykiet czekają na rozlewanie metodą 120g cukru rozpuszczone w 0,5l wody dodane do całości Mam nadzieje ze wyjdzie mi dobre piwko i następnym razem będę ważył z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Czemu na wodzie butelkowanej? Jak wygląda u ciebie woda w kranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Bo wszystko co robie staram sie robić jak najlepiej i tu również zależy mi na jakości produktu, poza tym za Eden płaci się abonament za dystrybutor i miałem ją jakby za darmo, butelkowana woda to dobra sprawa nie męczyłem się z gotowaniem całej wody i studzeniem brzeczki, po dodaniu ekstaktów (tu gotowałem wode z kranu żeby wypłukać puszki) do wody było akurat 24-25°C . Woda z kranu nie jest chyba taka zła bo np. herbata jest ok, ale natłok informacji z forum skłonił mnie w tę stronę nie tylko dla wygody. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Najpierw miałem zamiar kupić zestaw startowy z CP, jednak stwierdziłem ze troszke go zmodyfikuje i zamiast droższej kapslownicy Grety kupię młotkową a zaoszczędzone pieniądze zainwestowałem w ekstrakt zamiast cukru. Mam nadzieje ze wyjdzie mi dobre piwko i następnym razem będę ważył z zacieraniem Młotkowa da Ci w kość. Będziesz jeszcze głośno kląć. Piwo oczywiście się warzy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Miałem okazję się u kumpla tym cudem pobawić...dobrze że miałem na podorędziu gumowy młotek brukarski z tym jeszcze daje rade ale i tak 2 butelki poszły w cholerę i po tym podskoczyłem po swoją Emily, ogólnie wynalazek szatana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Cześć Wy jacyś lewi jesteście Ja młotkową i gumowym młotkiem zabutelkowałem całą warkę ;-) Sąsiedzi byli zdeczka wr#$#ni bo zacząłem butelkować po 22:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 No nie twierdzę że się nie da, ale 4 lata pracowałem jako brukarz i mam łapę przyzwyczajoną do 5 kg stalowego młotka na krótkim sztylu do dobijania krawężników (przez gumową podkładkę oczywiście) i ew. 2 kg gumowego do kostki i w sumie tego używałem... może z lżejszym z równie miękkiej gumy bym nie dostał nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Cześć Wy jacyś lewi jesteście Ja młotkową i gumowym młotkiem zabutelkowałem całą warkę ;-) Sąsiedzi byli zdeczka wr#$#ni bo zacząłem butelkować po 22:00 Rodzi się nowa świecka tradycja - "butelkowanie metodą na Bieloka" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Dzisiaj zabutelkowałem 40 piwek żadna butelka mi nie pękła i jakoś też specjalnie nie kląłem, jak "interes" się rozkręci to przerobie na kapslownice stołową. Po klarowaniu zostało naprawde sporo osadu i dziwie się jak ludzie mogą nie robić cichej. Generalnie mocno się umęczyłem i jest z tym mega roboty mam więc nadzieje ze nic się nie zepsuje i browarek bedzie mi smakował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 W ogólnym rozrachunku pewnie zaoszczędzisz bo za niedługo przejdziesz na stołową i nie będzie ci żal grety/emily leżącej w kącie. Ja jestem na tyle leniwy że miałem dosyć mycia butelek więc wczoraj pierwszego kega po pepsi rozlałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Cieszy, że nowi piwowarzy podchodzą do sprawy z radością. Czym prędzej zastanów się nad zacieraniem, w międzyczasie możesz też zrobić z samodzielnym chmieleniem, banał. Dodam że w Gostyniu już funkcjonuje jeden piwowar z pokaźną kolekcją kufli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Dzisiaj jestem po pierwszej degustacji swojego "treningowego" piwka po 7 dniach od zabutelkowania celem sprawdzenia nagazowania oraz (mniej wiecej) smaku 2 Smaczek bardzo przyjemny, lajtowa goryczka słodu palonego, piekna ciemna barwa, bardzo klarowne o coś takiego mi właśnie chodziło, jeśli to ma być jeszcze lepsze to normalnie bomba. Niestety gazu słabiutko piany prawie wcale (130g cukru refermentacja 7dni w 20st.C.) dwie butelki dałem bliżej grzejnika (24st.C) za 3 dni zobaczymy czy dogazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Na pewno się nagazuje ja czasem czekałem 3 tygodnie na gaz w piwach górnej fermentacji wiec się nie przejmuj Edytowane 22 Stycznia 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Napisz jak tam pierwsze zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) Dzisiaj uwarzyłem pierwszą warke z zacieraniem dzięki uprzejmości kolegi danol148, który pożyczył mi wielki gar, dzieki ziom Wypompowany jestem strasznie bo nie przywykłem do tak ciężkiej pracy i nie zdążyłem jeszcze posprzątać wszystkiego (gazówka sie z leksza przypaliła, mam nadzieje ze da sie wyczyścić) a teraz jeszcze nocka w pracy. Poprzedni Brown Ale dobrze sie nagazował i smakuje wyśmienicie Warka #1: Pale Ale ?Słód pilzneński 3 kg ?Słód monachijski 1,3 kg ?Słód karmelowy jasny 0,2 kg ?Chmiel Marynka, granulat, 35 g ?Chmiel Lubelski, granulat, 40 g ?drożdze Wyeast 1728 Scottish Ale (przygotowany w piatek starter około 7-8 °Blg) swoja drogą naszła mnie zagwózdka skąd drożdze wiedzą ze starter to starter i sie namnażają przez te 24-48h a nie fermentują a w brzeczce fermentacja rusza po paru godzinach? zacieranie 62-64°C 30min, 70-72°C 40min Ogólnie mnóstwo błędów teraz tylko mam nadzieje ze po pierwsze primo wystartuje i po drugie primo nie skwaśnieje nic - brałem zestaw surowców w którym było 2,5 kg pilznenskiego oczywiście musiałem stunigować dodając jeszcze 0,5kg - po zacieraniu wykonałem próbę jodową i sie tak podnieciłem ze przelałem do fermentatora z filtrem z oplotu i przypomniało mi sie ze nie podgrzałem do 78°C i z powrotem przelewam do gara, razem 3 przelewania - nie przygotowałem sobie odpowiednio dużo wody do wysładzania i zrobiłem krótką przerwę w filtrowaniu za drugim razem odkręcam kurek i nic nie leci myślałem ze filtrator sie zapchał więc mieszam to wszystko a tu dalej nic okazało sie ze wystarczyło lekko zassać ale znowu mentnego troche poleciało - z chmieleniem też był problem bo na dwóch palnikach gazówki nie mogłem tego zagotować chyba przez pół godziny i tak sie bujałem kolo 80°C, zaczęlo wrzeć dopiero jak pootwierałem wszystkie okna w domu - nie wiedziałem ile litrów ma gar więc wysładzam do 10°Blg (dobrze ze mi gara starczyło) na koniec wszystkiego wyszło mi ponad 30L, po chmieleniu prawie nic nie wyparowało i zostało 10,5°Blg a miało być 12°Blg - fermentator zdezynfekowany miałem tylko jeden tj na 23-24l plus starter więc na reszte na szybko (bez dezyfekcji) zaadaptowałem baniak 20L po wodzie EDEN - startera miałem 1,1-1,3l myrdnąłem to warzechom i jakoś podzieliłem troche tu troche tu Pierwsze koty za płoty następnym razem bedzie lepiej... mam nadzieje Oatmalt Stout / Stout Owsiany II 12°Blg na zebranej gęstwie Edytowane 7 Lutego 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 spokojnie jakoś ogarniesz temat przy kolejnej warce będzie już na pewno lepiej tylko się nie zniechęcaj bo znowu zostane sam w mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 spokojnie jakoś ogarniesz temat przy kolejnej warce będzie już na pewno lepiej tylko się nie zniechęcaj bo znowu zostane sam w mieście Przywitać kolegę, Przemo co z kolegą który startował z tobą rok temu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Rozmawiałem z nim ostatnio na gg i dał sobie spokój z warzeniem przerzucił się na wódę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Pale Ale fermentowało głównie w 18°C , po 6 dniach 3°Blg, przelane na cichą, bardzo ładny burszynowo-karmelowy kolor, spostrzezenia to bardzo ostry zapach mam nadzieje ze to wynika z przeznaczenia drożdzy dla warek mocnych a ja miałem 10,5°Blg a nie z tego czego głośno mówił nie bede, bardzo gęsta gęstwa zebrana musiała troszke poczekać Warka #2: Oatmalt Stout / Stout Owsiany II ?Słód pilzneński 2 kg +0,4kg ?Słód monachijski 1,2 kg ?Słód owsiany 0,8 kg ?Słód karmelowy ciemny 0,3 kg ?Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg ?Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60 min. Zacieranie: 63°C - 20min, 73°C - 50min (próba jodowa przed słodami ciemnymi budziła małe watpliwości ale cóż) Wyszło 23L brzeczki 13°Blg zadane gęstwą (około 0,3-0,4L) ruszyło bardzo mocno mało dekla nie wywaliło dzisiaj rano (fermentuje z rurką) w piwnicy jest koło 16°C Pale Ale miało tam 18°C a tu termometr na fermentatorze pokazał 21,22°C mam nadzieje ze sie troche uspokoi Generalnie robota szła troche lepiej, nie było juz tylu błedów tylko najwiekszy problem było z wysładzaniem około 3h ciągle sie przytykało i słabo leciało musze nad tym elementem jeszcze troche popracować i bedzie git Narazie mały urlop w browarze na nagromadzenie butelek, spicie troche Pale Ale i Stouta oraz pozyskanie brakującego sprzętu typu gar, mieszadło, śrutownik no i oczywiście troche surowców Edytowane 13 Lutego 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Jedna część Pale Ale dzisiaj zabutelkowana, refermentacja: 160g cukru w syropie, wyszło 20szt 0,65 i 20szt 0,5 na baniaczek 5L nie starczyło mi sił, od rana mycie butelek w między czasie Stout Owsiany przelany na cichą, dziwi mnie słabe odfermentowanie 4,5°Blg od soboty (czyli 3 dni) sie nie zmieniło, nie wiem czy dobrze zrobiłem ze dodałem tą taką gęstą gęstwe zamiast rozrobić to jakoś brzeczką i dopiero zadać W weekend odwiedzi mnie kolega zeby pochwalić sie nową kapslownicą którą nieomieszkam przetestować tak więc krótka cicha dla Stouta Miał byc urlop ale nie dałem rady:D butelki jakoś sie znalazły więc zamowiłem troszke surowców, planuje zrobić z nich: pszeniczne: 2,5kg pilzneńskiego 2 kg pszenicznego, chmielone na raty 50g Lubelskim granulat pale ale: 2,5kg pilzneńskiego 1kg pale ale 1kg monachijskiego 30g Marynka + 50 g Lubelski obie na zebranej gęstwie z 2 warki, mam nadzieje wszystko bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Warka #3: Pszeniczne ?Słód pilzneński 2 kg ?Słód pszeniczny ciemny 2 kg Zacieranie: 30' w 63°C , 40' w 73°C, 10' w 78 20L, 13°Blg ładny pomarańczowy kolor chmielenie 50g Lubelski granulat całość od razu bo juz nie miałem czasu sie bawic i tak kiepsko sie gotowalo i pełno chmielin ponad lustrem brzeczki do gestwy na początku wysładzania dodałem troche brzeczki przedniej (rozcieńczonej), pracować zaczęło ładnie tylko taki ostry zapach z tego szedł, taki sam jak po pierwszej warce po burzliwej ale druga już tak nie pachniała i tym bardziej przy butelkowaniu pierwszej nie bylo nic kwaśne, przyznam ze mam małe fefry Wysładzanie tym razem szlo jeszcze gorzej, łamie mi to klate generalnie, wystartowałem kolo 10 a skonczyłem kolo 19:30 i to z wielkim pośpiechem Edytowane 26 Lutego 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 2.03 - butelkowanie Stouta 6.03 - Pszeniczne 3°Blg przelane na cicha, dziwi mnie tylko fakt ze po 4 dniach nadal pracują Warka #4: Pale Ale 3kg - Słód pilzneński 3-5 EBC 1kg - Słód pale ale 5,5-7,5 EBC 1kg - Słód monachijski typ I 12-17 EBC Zacieranie: 55°C 10' 63°C 30' 72°C 30' (próba jodowa OK) 78°C 10' Chmiel Marynka 30g 70' Chmiel aromatyczny Lubelski 50g na dwa razy 15' i 10' Wyszło 25L 12°Blg Gestwa rozruszana brzeczką przednią startuje naprawde szybko Doszedłem w końcu jak trzeba filtrować, a mianowicie nie mozna na początku za bardzo odkrecać kranika bo jak sie wyciągnie brzeczke z okolic filtratora to lepkie młuto zbije sie w kluche i zatrzyma proces, tak wiec na początku jak widze ze leci coraz mniej to przykrecam kranik zeby nie zapowietrzyc filtratora i pozniej mozna powoli odkrecac. Teraz to mozna pracowac jak robota idzie Nastepne warki już na drozdzach innego typu moze niemieckie moze belgijskie ale napewno płynne i seria z gestwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Niedługo rusza druga seria 4 warek po około 25L, tym razem postawiłem na drożdże (dalej gęstwe) Wyeast 1056 American Ale także słód pilzneński 6-rzędowy oraz chmiele aromatyczne dla amerykanskich niestety goryczkowego chinooka nie było zastąpiłem go Magnum. Przedstawiam 4 zestawy jakie ułożyłem jeśli ktoś ma szczególne uwagi zeby coś poradzić to chętnie wysłucham szczegółowe zacieranie planuje przed samym warzeniem albo bedzie jak bedzie Pierwsza seria była bardzo dobra piwka schodzą w niesamowitym tempie, niedawno zakupiłem gar emaliowany 40L wiec zapas jest i może następnym razem dorobie się śrutownika bo to jeszcze z takich niezbednych zeby warzenie szło. warka #5 żytnie 12 blg 2kg pilznenski 1kg pale ale 2kg żytni Magnum 20g Willamate 30g warka #6 wielosłodowe 12blg 0,5kg pilznenski 1kg pale ale 1kg amber 1kg specjal B 1kg melanoidowy j. 1kg wiedenski Magnum 20g Harlletau Perle 35 warka #7 American IPA 16 blg 2,5kg pilznenski 2kg pale ale 1kg żytni 1kg monachijski ciemnny 1kg wiedeński Magnum 30g Willamate 20g Cascade 20g warka #8 ?Ciemne mocne? 20-22blg 3kg pilznenski 1kg pale ale 2kg monachijski ciemnny 1kg amber 1kg specjal B 1kg melanoidowy j. 0,25 czekoladowy 0,25 barwiący Magnum 30g Cascade 20g Hallretau Perle 20g Edytowane 17 Maja 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Tym razem, dzięki koledze danol148, który pożyczył mi śrutownik miałem okazje doświadczyc na własnej skórze co to znaczy skręcic 25kg słodu i stwierdziłem ze młyna w mieszkaniu miec nie bede to raz a dwa to jednak silnik byłby w tym urządzeniu wskazany wiec jest wyzwanie. Przetestowałem wreszcie swoj gar, na którym warzyło mi się bardzo dobrze bo pasuje na dwa palniki i ładnie wrze bo jeden tylko duzy palnik jednak słabo dawał rade. Pierwszy raz sprobowałem zacierania na wodzie kranowej bo zapomniałem sobie załatwic źródlanki i jestem ciekaw jak to sie odbije na produkcie. warka #5 żytnie 13 blg 2kg pilznenski 1kg pale ale 2kg żytni Magnum 20g - 70' Willamate 30g - 10' zacieranie 45°C tylko słód żytni 10' 63°C + reszta słodu 30' 73°C 30' mashup 78°C Wyszło 24L, 13°Blg, poraz kolejny pojawiły sie problemy z filtracją, mam nadzieje ze to związane ze zbyt mocno zesrutowanym słodem żytnim i następne pojda lepiej. Zadane 1L starterem po 24H. Edytowane 20 Maja 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Raczej z żytnim w ogóle. To zboże tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się