Franekkkk Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Mam pytanie związane z chmielem. Ja ostatnio korzystam z granulatu. Czy można przechowywać granulat w zamrażarce? Chodzi mi o to, żeby aromaty nie uciekały. elroy: wydzielone z tematu http://www.piwo.org/forum/t476-Zestawy-z-BA--uwaga-na-chmiel.html Edytowane 7 Lipca 2008 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Można, a nawet jest to polecany sposób przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 A jak długo tak można przechowywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 IMO długo. Chmieliłem 2-letnim chmielem, który nie był przechowywany w zamrażarce i było ok. Oczywiście im szlachetniejszy chmiel tym szybciej utraci on swoje walory. Kiedy? Nie mam pojęcia. Goryczkę to sądzę, że można trzymać latami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Slyszalem, ze w postaci sprasowanej tez calkiem niezle sie przechowuje chmiel, tzn do czasu kiedy trzymany jest hermetycznie zamkniety. Odkupilem stare zapasy ze sklepu z chmielem ktory byl datowany na 2005 rok (ach te przeceny) i nic im nie brakowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź reichterror 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reichterror Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź No i jak? Już 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Korzeń znikł (?) i nie otrzymasz info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 A co jeśli jest zapakowany próżniowo? Przechowywane w chłodnym pomieszczeniu i w zamknięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Jak nie ma tlenu to z pewnością wolniej zmienia parametry , dokładnie w taki sposób przechowuję i w zimnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Fakt że od niedawna robie zapasy i warze swoją recepturę,(naparłem się na Pilznera) dlatego też przechowywanie surowców jest takie ważne. Jak słód bedziesz trzymał w nieodpowiednich warunkach i pozostale surowce nie licz że otrzymasz dobry produkt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 2 hours ago, DziadekZuo said: A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ? Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 4 godziny temu, Jankasper napisał: Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 16 godzin temu, Mibor napisał: Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie. dokładnie, kilkukrotnie rozmroziłem chmiel i wrzucałem go ponownie do zamrażarki. Nic złego się z chmielem nie stąło DziadekZuo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się