anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 anteks: nie krytykuj, zanim nie spróbujesz, ja robię podobnie i sobie chwalę - mniej mycia i dezynfekcji. mniej mycia czego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 tanku rozlewczego z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) tanku rozlewczego z kranikiem Wybacz ale wolę umyć jeden tank niż strzykawką rozlewać do 100 butelek Edytowane 15 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 tanku rozlewczego z kranikiem Wybacz ale wolę umyć jeden tank niż strzykawką rozlewać do 100 butelek A skąd pewność że środek do refermentacji równo jest rozmieszany ? Pytam bo nigdy jeszcze nie robiłem w ten sposób i uważam że szkoda czasu na takie przelewanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 tanku rozlewczego z kranikiem Wybacz ale wolę umyć jeden tank niż strzykawką rozlewać do 100 butelek A skąd pewność że środek do refermentacji równo jest rozmieszany ? Pytam bo nigdy jeszcze nie robiłem w ten sposób i uważam że szkoda czasu na takie przelewanie Przemek to do mnie czy codera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 No do Ciebie bo Ty mieszasz a coder wstrzykuje co nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 No do Ciebie bo Ty mieszasz a coder wstrzykuje co nie ? już odpowiadam , na dno pojemnika leję rozpuszczony cukier i na to wężykiem zlewam piwo .Bywa że czekam jeszcze kilkanaście minut lub delikatnie zamieszam. A Ty jak robisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Ja normalnie, cukier kryształ biały sypię prosto do flaszki za pomocą miarki i lejka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Ja normalnie, cukier kryształ biały sypię prosto do flaszki za pomocą miarki i lejka a jak się lejek zaklei , patyczkiem przetykasz ? I tak 80l rozlewasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Lejek się nie zakleja jak jest suchy, gorzej jest z suchym ekstraktem lub glukozą bo one się faktycznie kleją i dlatego używam zwykłego cukru, 80l rozleje w ciągu 2h z dużym luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 A ja rozlewam do 40 flaszek więc jeszcze mniej roboty... Przy większych warkach faktycznie może wygodniej mieszać w tanku. Poza tym to off topic, rozmawiamy o chmieleniu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 przeczytałem dziś w BYO że dodawanie chmielu na cichą ma 2 wady: -ekstrakcję z chmielu polifenoli, które normalnie podczas gotowania strącają się z białkami. To może powodować ściągającą goryczkę w gotowym piwie. -związki siarki z chmielowych olejków eterycznych, które normalnie się ulatniają podczas gotowania podczas chmielenia na zimno pozostają w gotowym piwie i mogą powodować pomimo niskiego stężenia (związki siarki mają niski próg wyczuwalności) pewnie niekorzystne posmaki. Spotkał się ktoś z was z czymś takim? ja raz robiłem IPA i to było dość dawno ciężko mi powiedzieć coś na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Chmieliłem na zimno dwie IPA. W obu początkowo dokuczała ściągająca goryczka, która jednak z czasem, po ok. 4-6 tygodniach, się pięknie ułożyła. Nie wiem czy to jest kwestia chmielenia na zimno. Być może to po prostu wysokie IBU (ok. 60-65) daje taki efekt w młodym piwie. Co do siarki, to w drugiej partii było nieco siarkowodoru w butelkach przez pierwszy miesiąc. Po miesiącu leżakowania w chłodzie siarkowodór wyniósł się niemal całkowicie. I tutaj też nie wiem na ile to kwestia chmielenia na zimno, bo w przy pierwszej warce nie było żadnych zapachów siarkowodorowych. Podsumowując, oba efekty uboczne u mnie wystąpiły, ale po dłuższym leżakowaniu znikają i pozostaje znakomite piwo. Szczerze, obie chmielone na zimno IPA, to moje najlepsze piwa. Może ktoś ma większe doświadczenie w tej kwestii? Edytowane 22 Lutego 2011 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Nie bardzo wiem jak się zabrać za obliczenie goryczki bo chcę sypnąć granulat lubelski na cichą ale nie chce przesadzic z goryczka. Jakies pomysly? czy na oko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Z chmielenia na zimno nie ma w ogóle goryczki. Co do ilości: zacznij od 50g na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Może lepiej dać Hop Aroma Tabs ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Goryczki bym się na twoim miejscu nie obawiał, bo i nie zwiększy się ona jakoś specjalnie przy chmieleniu na zimno chmielem typowo aromatycznym. Widziałem i takie przepisy, w których było 100g aromatycznego na 25L piwa. Tylko nie wiem czy wówczas aromat chmielowy nie przykryłby wszystkiego innego. Ja do swoich IPA sypałem 30g Williamette na cichą na jakieś 25L piwa. Efekt mi odpowiada. Piwo jest zdecydowanie chmielowe, ale w tle dobrze wyczuwalne są pozostałe niuanse typowe dla IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Z chmielenia na zimno nie ma w ogóle goryczki. To by się zgadzalo czemu w tabelach przy chmieleniu w '0 jest wartość 0. Dziękuje panowie. Jak i tak goryczki żadnej nie osiągnę to chyba sobie podaruję bo jak kolega bimbelt napisal zaś przykryję wszystko inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Może lepiej dać Hop Aroma Tabs ? Wielokrotnie przy przelewaniu na cichą dodawałem 1/3 tej tabletki (na ~20 l), czasami kilka dni przed rozlewem. Wyraźnych różnic tych sposobów nie stwierdziłem, piwo przeważnie szokowało (konsumentów naj, naj... bardziej reklamowanych i innych 'prawie') pięknym aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 zrobiłem parę piw z chmieleniem na zimno,i jedno mnie zastanawia,czy przypadkiem drożdże bytujące na chmielu nie dojadają cukrów niefermentowanych,,dwa przegazowałem,dałem 150 g glukozy na 25 l i jest mocno gazowane,w jednym drożdże podrywają sie z dna. a w ogóle przydałby się jakiś temat z obserwacjami poszczególnych chmieli użytych na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 zrobiłem parę piw z chmieleniem na zimno,i jedno mnie zastanawia,czy przypadkiem drożdże bytujące na chmielu nie dojadają cukrów niefermentowanych,,dwa przegazowałem,dałem 150 g glukozy na 25 l i jest mocno gazowane,w jednym drożdże podrywają sie z dna. a w ogóle przydałby się jakiś temat z obserwacjami poszczególnych chmieli użytych na zimno. Tak, to możliwe, drożdże dzikie potrafią zjeść więcej niż piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 dal eksperymentu dałem 25 g citry na zimno do burzliwej,efekt mizerny,dużo więcej cytrusów jest po 25 g zadanych przed chłodzeniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 robię eksperyment mały;czy przy chmieleniu na zimno można pominąć chmielenie na aromat w ostatnim momencie gotowania,wychodzę z założenia ,że chmielenie na zimno i tak przykrywa chmielenie na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Dziedzicpruski ja to próbowałem, gdy używałem chłodnicy przeciwbieżnej. Zamiast dodać chmieli na 0 minut do ciepłej warki i czekać żeby warka ostygła razem z chmielem, dodawałem do zimnej warki po schłodzeniu, czyli w praktyce do fermentora (aby nie zatkać chłodnicy). Piwo straciło dużo na smaku i aromacie. Wyszło na to że dodatek chmielu "aromatycznego" na 0 minut daje też smak a nawet aromat nieco inny niż ten czysty z dry-hopping. Jeszcze jeden dowód na to, że warzenie jest bardziej sztuką niż nauką. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 noto już po ptakach,zrobiłem jak pisałem,dam jeszcze na cichą i mam nadzieje,ze nie będzie złe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się