dziadek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nareszcie.Po ponad roku od zaplanowania i licznymi perypetiami z wykonawcami mam nowy kocioł zacierno-warzelny/3 w 1/.Kocioł zautomatyzowany z pompą i sterownikiem SPZ-10"Bolecki",grzałki 3x2000W.poj.ok.110l.W sobotę inauguracyjne warzenie.Na razie 3 zdjęcia w galerii,reszta po warzeniu.Jestem cały w "skowronkach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nareszcie.Po ponad roku od zaplanowania i licznymi perypetiami z wykonawcami mam nowy kocioł zacierno-warzelny/3 w 1/.Kocioł zautomatyzowany z pompą i sterownikiem SPZ-10"Bolecki",grzałki 3x2000W.poj.ok.110l.W sobotę inauguracyjne warzenie.Na razie 3 zdjęcia w galerii,reszta po warzeniu.Jestem cały w "skowronkach". Piękna maszyna, gratulacje! Jak z wysładzaniem, grzanie wody w osobnym pojemniku? Po gotowaniu przelewanie do fermentorów będzie za pomocą pompy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Grzanie wody w starym kotle i tłoczona osobną pompą na wiertarkę a do fermentora pompą w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 To się nazywa BROWAR, gratuluję Ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Gratulacje, cieszę się że doprowadziłeś projekt do końca wygląda imponująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 gratuluję ! Widzę, że myśl konstrukcyjną mamy podobną nawet ta sama wciągarka. Dobrze, że ja będę miał grzanie gazowe, bo ktoś mógłby pomyśleć, że jakiś plagiat zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 łooo, piękne. gratulacje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Pogratulować. Dużo zadowolenia z nowych zabawek ... i oczywiście wyśmienitych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Niezły gar! Gratuluje wytrwałości w realizacji projektu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Dziadku nieźle! Te kegi 50tki w tle wyglądają jak zabawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Kocioł wygląda jak schładzarka do mleka Piękny sprzęt! Gratuluję pomysłu i realizacji, czekam na więcej fotek i relację.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 No Marian to dla mnie mistrzostwo świata. Mam nadzieję na degustację tego pierwszego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 No ładne cacko GRATULACJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Gratuluję nowej, pięknej zabawki Ciekawe kiedy Ignac się pochwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 U Ignaca 1 warka była 2 tyg. temu w sobotę wyszło ok 101 L Dziadek ma nr 0001 Ignac 0002. Piękny sprzęcik miałem okazje podziwiać oba kotły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Dzisiaj zamontowałem prosty timer do pracy pompy,chodzi wg zadanego czasu.Teraz to już pełna automatyka. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 No nieźle, ostatnio jak to widziałem to trochę inaczej sobie to wyobrażałem. A teraz jak już gotowe to szok, robi wrażenie. Pozazdrościć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 No nieźle, sprzęt zdecydowanie robi wrażenie. Gratuluję "zabawki". Już nie mogę się doczekać na kolejne, obiecane fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dziadek gratulacje.Sprzęt jest naprawdę super. Jak się ociepli i i wyjadę przewietrzyć szprychy, to na pewno wpadnę do Ciebie zobaczyć to cudo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 jo bych tyż musioł skoczyć do Mariana zoboczyć te cudo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Warzenie przebiegło w miarę dobrze, trochę problemów w programowaniu,ale już opanowałem,pompa dobrze działa,teraz jest chłodzenie,wydajność zobaczę po przelaniu do fermentorów,zaplanowane ok.80l.wszystko jeszcze nie skalibrowane,koszt energii ok 10 zł. Jestem zadowolony z sprzętu.Temperatura pomieszczenia w czasie warzenia 19 st. a nie parówa 29st jak przy gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 @dziadek zdradzi kolega jaką pompę zastosował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Pompa EEM 20 z silnikiem -winiarz.pl -Mycie kotła jest sprawne,trochę ostrą gąbką a grzałki szczotka do butelek.Wszystko błyszczy.Stal KO jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 wszyscy się zachwycają.... fakt jest czym a zdradzisz nam ile to cudo pochłonęło złociszy z portfela? no i najważniejsze...... czy takie pivo przy minimalnym wkładzie/wysiłku od piwowara bedzie smakować? tosz to prawie koncernowe wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Czy będzie smakowało?Tak.Sterownik ułatwia proces zacierania i robi to dokładnie co do ,minuty i stopnia,a ja tam jestem obecny okiem,językiem ,nosem,uchem,ręką itd.tylko że w czasie warzenia mogę więcej czasu poświęcić degustacji tego co uwarzyłem wcześniej.Co do ceny to.....około.........nie przekroczył 4.000 zł ./po cenach hurtowych./ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi