Jump to content

Koncentrat chmielowy


coder

Recommended Posts

w TB jest dostępny koncentrat chmielowy, chyba izomeryzowany:

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/418-ekstrakt-chmielowy-6-30ml.html

 

Ile go trzeba użyć, żeby nachmielić piwo tak do 50-100 IBU?

Na stronie piszą tylko, że ma 6% a-kwasów, mam go odmierzyć wagowo, jak chmiel 6% a-a?

 

A może ktoś widział w sprzedaży koncentrat zwykły, nieizomeryzowany?

Link to comment
Share on other sites

Z tego co kojarzę, to IBU to zawartość alfa kwasów w miligramach na litr, tak więc łatwo to przeliczysz. Pytanie, czy TB podaje zawartość w procentach masowych czy objętościowych (ja bym założył, że m/m).

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Chmelový extrakt - PHA HERBAL IN PG -

 

Aroma může být aplikováno přímo do hotového piva.

Aromat może być dodawany bezpośrednio do gotowego piwa.

Dávkování 1-2 kapky /0,5l piva

Dawkowanie 1-2 krople na 0,5l piwa

Jedno balení umožní úpravu až 250l piva

Jedno opakowanie umożliwia doprawienie aż 250l piwa

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin.

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin.

A następny krok to kukurydza i syrop ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Odgrzeje trochę temat, bo w paczce z Piwodzieja znalazłem nieoczekiwany bonus w postaci tego ekstraktu ( http://piwodziej.pl/pl/p/Aromatyczny-ekstrakt-chmielowy-10ml/450 ), co prawda jakoś nigdy do chmielu w płynie przekonany nie byłem, jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Zastanawiam się czy można by go użyć do czegoś w stylu IPA bez szkody dla smaku piwa? Ktoś korzystał może z tego konkretnego i jest w stanie powiedzieć do jakich piw najbardziej się nada, oraz jak to dawkować? W środku jest zakraplacz z zaznaczonym poziomem 0,5 ml, więc w miarę dokładne dawkowanie nie będzie problematyczne.

Link to comment
Share on other sites

No przy IPA jak pomyślałem, to chyba sobie odpuszczę. Eksperymentalnie wlałem 0,5 ml do 20l wiadra piwa na 100% zasypie monachijskiego. Na konkurs to na bank nie pójdzie. Więc po prostu przy rozlewie który będzie jutro lub pojutrze sprawdzę jak wpłynął on na smak, jak będzie dobry to super, jak nie to też raczej nie będę miał problemu z chętnymi do wypicia :D

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.