coder Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 w TB jest dostępny koncentrat chmielowy, chyba izomeryzowany: http://twojbrowar.pl/prestashop/418-ekstrakt-chmielowy-6-30ml.html Ile go trzeba użyć, żeby nachmielić piwo tak do 50-100 IBU? Na stronie piszą tylko, że ma 6% a-kwasów, mam go odmierzyć wagowo, jak chmiel 6% a-a? A może ktoś widział w sprzedaży koncentrat zwykły, nieizomeryzowany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Jest jeszcze tutaj http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/suroviny/chmely/pha-herbal-in-pg---ciste-chmelove-aroma Z TB jest na pewno izomeryzowany. O sposobie użycie niestety nic nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 (edited) Z tego co kojarzę, to IBU to zawartość alfa kwasów w miligramach na litr, tak więc łatwo to przeliczysz. Pytanie, czy TB podaje zawartość w procentach masowych czy objętościowych (ja bym założył, że m/m). Edited February 2, 2011 by darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Jak już kupisz niech cię ręka Boska broni przed próbowaniem na języku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 no ten ma 6% alfa, wielkobrowarniane maja 50 i więcej więc chyba nie będzie to takie gorzkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Chmelový extrakt - PHA HERBAL IN PG - Aroma může být aplikováno přímo do hotového piva. Aromat może być dodawany bezpośrednio do gotowego piwa. Dávkování 1-2 kapky /0,5l piva Dawkowanie 1-2 krople na 0,5l piwa Jedno balení umožní úpravu až 250l piva Jedno opakowanie umożliwia doprawienie aż 250l piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 Szot z Handbook of Brewing na temat korekty goryczki przy użyciu izomeryzowanego ekstraktu. Jakoś nie udało mi się wkleić ładnie wzoru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 Jak już kupisz niech cię ręka Boska broni przed próbowaniem na języku Po takim tekście to każdy by spróbował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted February 5, 2011 Share Posted February 5, 2011 Nie idźcie tą drogą! Zostawcie tę drogę koncernom! Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 5, 2011 Author Share Posted February 5, 2011 Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 5, 2011 Share Posted February 5, 2011 Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. A następny krok to kukurydza i syrop Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. Ale po co? Jakie chcesz uzyskać IBU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Ale po co? Jakie chcesz uzyskać IBU? IBU=284 (wyliczone formułą Ragera). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 no to będzie siekera Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Odgrzeje trochę temat, bo w paczce z Piwodzieja znalazłem nieoczekiwany bonus w postaci tego ekstraktu ( http://piwodziej.pl/pl/p/Aromatyczny-ekstrakt-chmielowy-10ml/450 ), co prawda jakoś nigdy do chmielu w płynie przekonany nie byłem, jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Zastanawiam się czy można by go użyć do czegoś w stylu IPA bez szkody dla smaku piwa? Ktoś korzystał może z tego konkretnego i jest w stanie powiedzieć do jakich piw najbardziej się nada, oraz jak to dawkować? W środku jest zakraplacz z zaznaczonym poziomem 0,5 ml, więc w miarę dokładne dawkowanie nie będzie problematyczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 22, 2011 Author Share Posted December 22, 2011 Użyłem go do nachmielenia IIPA i goryczka wyszła fatalna, moze nie należy go używać w tak dużych ilościach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 (edited) No przy IPA jak pomyślałem, to chyba sobie odpuszczę. Eksperymentalnie wlałem 0,5 ml do 20l wiadra piwa na 100% zasypie monachijskiego. Na konkurs to na bank nie pójdzie. Więc po prostu przy rozlewie który będzie jutro lub pojutrze sprawdzę jak wpłynął on na smak, jak będzie dobry to super, jak nie to też raczej nie będę miał problemu z chętnymi do wypicia Edited December 22, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now