coder Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 w TB jest dostępny koncentrat chmielowy, chyba izomeryzowany: http://twojbrowar.pl/prestashop/418-ekstrakt-chmielowy-6-30ml.html Ile go trzeba użyć, żeby nachmielić piwo tak do 50-100 IBU? Na stronie piszą tylko, że ma 6% a-kwasów, mam go odmierzyć wagowo, jak chmiel 6% a-a? A może ktoś widział w sprzedaży koncentrat zwykły, nieizomeryzowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jest jeszcze tutaj http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/suroviny/chmely/pha-herbal-in-pg---ciste-chmelove-aroma Z TB jest na pewno izomeryzowany. O sposobie użycie niestety nic nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 (edytowane) Z tego co kojarzę, to IBU to zawartość alfa kwasów w miligramach na litr, tak więc łatwo to przeliczysz. Pytanie, czy TB podaje zawartość w procentach masowych czy objętościowych (ja bym założył, że m/m). Edytowane 2 Lutego 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jak już kupisz niech cię ręka Boska broni przed próbowaniem na języku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 no ten ma 6% alfa, wielkobrowarniane maja 50 i więcej więc chyba nie będzie to takie gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Chmelový extrakt - PHA HERBAL IN PG - Aroma může být aplikováno přímo do hotového piva. Aromat może być dodawany bezpośrednio do gotowego piwa. Dávkování 1-2 kapky /0,5l piva Dawkowanie 1-2 krople na 0,5l piwa Jedno balení umožní úpravu až 250l piva Jedno opakowanie umożliwia doprawienie aż 250l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Szot z Handbook of Brewing na temat korekty goryczki przy użyciu izomeryzowanego ekstraktu. Jakoś nie udało mi się wkleić ładnie wzoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Jak już kupisz niech cię ręka Boska broni przed próbowaniem na języku Po takim tekście to każdy by spróbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Nie idźcie tą drogą! Zostawcie tę drogę koncernom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Myślę, że koncentrat może znaleźć swoje miejsce w piwowarstwie domowym, w piwach supergoryczkowych jak Imperial IPA. Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. A następny krok to kukurydza i syrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Dzięki niemu mam nadzieję ograniczyć ilość materii roślinnej w kotle, a co za tym idzie ekstrakcję tanin. Ale po co? Jakie chcesz uzyskać IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Ale po co? Jakie chcesz uzyskać IBU? IBU=284 (wyliczone formułą Ragera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 no to będzie siekera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Odgrzeje trochę temat, bo w paczce z Piwodzieja znalazłem nieoczekiwany bonus w postaci tego ekstraktu ( http://piwodziej.pl/pl/p/Aromatyczny-ekstrakt-chmielowy-10ml/450 ), co prawda jakoś nigdy do chmielu w płynie przekonany nie byłem, jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Zastanawiam się czy można by go użyć do czegoś w stylu IPA bez szkody dla smaku piwa? Ktoś korzystał może z tego konkretnego i jest w stanie powiedzieć do jakich piw najbardziej się nada, oraz jak to dawkować? W środku jest zakraplacz z zaznaczonym poziomem 0,5 ml, więc w miarę dokładne dawkowanie nie będzie problematyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Użyłem go do nachmielenia IIPA i goryczka wyszła fatalna, moze nie należy go używać w tak dużych ilościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 (edytowane) No przy IPA jak pomyślałem, to chyba sobie odpuszczę. Eksperymentalnie wlałem 0,5 ml do 20l wiadra piwa na 100% zasypie monachijskiego. Na konkurs to na bank nie pójdzie. Więc po prostu przy rozlewie który będzie jutro lub pojutrze sprawdzę jak wpłynął on na smak, jak będzie dobry to super, jak nie to też raczej nie będę miał problemu z chętnymi do wypicia Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się