arturg102 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Wczoraj zatarłem Marcowe-Oktoberfes. Schłodziłem je do ok. 15°C i dodałem uwodnione drożdże Brewferm Lager i wstawiłem fermentator na noc do piwnicy gdzie jest 9°C. Niestety fermentacja nie ruszyła (nie ma piany, a nie chcę używać słów "nie bulka" ). Przed południem przeniosłem fermentator do pokoju o temp. ok 20 °C lecz nadal nie widać oznak fermentacji. Gdy uwadniałem drożdże to nie było piany, ale nie wiem czy powinna ona być przy drożdżach dolnej fermentacji. Po jakim czasie u was zwykle rusza fermentacja gdy używacie suchych drożdży? Na razie jeszcze nie panikuję ale jeśli do jutra nie ruszą to będę musiał dać nowe drożdże, a jedyne jakie mam to WB-06 które zostały mi po pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Gdy zadaję drożdże wieczorem to rano już widzę ciśnienie w rurce. Nie zaglądam czy jest piana, ale pewnie nie ma bo zimna brzeczka potrafi zmieścić dużo więcej CO2 zanim go zacznie wydalać. Z grubsza: przez 48h ma prawo nie być piany na lagerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ostatnia sytuacja. Warzenie w sobotę, dodanie W34/70 w 20°C i przeniesienie do 8°C. Wizualne oznaki fermentacji od środy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Spokojnie, przenoś do zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Z tym pokojem i 20°C toniezbyt dobry pomysł lepiej do piwnicy i na pewno ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturg102 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedzi. Myślałem że drożdże dolnej fermentacji ruszają podobnie jak te górnej czyli po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Górnej tez potrafią ruszać i trzy dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Do zimnego startu Fermentis zaleca 2g/l przy temperaturze poniżej 12 °C a 3g/l poniżej 9°C, co daje 2 - 3 paczki przy typowej warce 20l. Opakowania Brewferm są OIDP mniejsze niz Fermentisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Jak ostatnio robiłem pilsa to zadałem drożdże w temp pokojowej i jak ruszyły to przeniosłem do 10 C. Jak zajrzałem za pare dni to okazało się, że zleciały na dno i przysneły. Ruszyły po dobrym napowietrzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ja ostatnimi czasy zadaję w 4-6°C. Ruszają w 24 max 36 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ja ostatnimi czasy zadaję w 4-6°C. Ruszają w 24 max 36 godzin. Suche?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ja ostatnimi czasy zadaję w 4-6°C. Ruszają w 24 max 36 godzin. Suche?? Przepraszam, wy o suchych... Płynne, oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Płynne, oczywiście. Gęstwa czy starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Płynne' date=' oczywiście.[/quote']Gęstwa czy starter? Gęstwa. Mam wrażenie, że z kolejnymi pokoleniami drożdże lepiej sobie radzą jeśli chodzi o szybkość startu i fermentacji, z moimi jednak dosyć niskimi temperaturami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Co do płynnych - wyciągam z lodówki gęstwę 2001 rano po wychłodzeniu brzeczki na balkonie z wieczornego chmielenia przenoszę do pokoju, zadaję gęstwę. Po powrocie z pracy godz. 18 już ładnie się pienią, z powrotem przenoszę do pomieszczenia o temp.10-13c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Ostatnia sytuacja. Warzenie w sobotę, dodanie W34/70 w 20°C i przeniesienie do 8°C. Wizualne oznaki fermentacji od środy. W zeszłym tygodniu miałem podobną sytuację. Drożdze Weast Munich lager- saszetka napęczniała a potem 1,7L starter 48h. Piwo o 10,5°Blg (około 24l) schłodzone do 13°C . Zadane całym starterem i wstawione do 7°C . Pierwsze jakiekolwiek oznaki fermentacji po około 60h !!! Teraz jest piana i wygląda na to, że fermentuje. Pytanie : Czy warto używać gęstwy z tej warki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Pytanie : Czy warto używać gęstwy z tej warki ? A dlaczego by nie? Jeżeli tylko zadbałeś o higienę fermentora i wężyka spustowego to nie ma przeciwwskazań. Przed zadaniem zawsze dobrze jest sprawdzić piwo znad gęstwy. Jeżeli w smaku nie doszukasz się niczego obcego to śmiało można użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Związkowiec ma rację, dziwny przebieg fermentacji to jest powód do zawahania się przed ponownym użyciem gęstwy. Ale w tym przypadku problem jest łatwy do zlokalizowania: za mały starter. Najlepszą rekomendacją dla gęstwy będzie smak gotowego piwa, spróbuj i zadecyduj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) W jakiej temperaturze powinno się robić starter z drożdży dolnej fermentacji, ile powinno być tego startera. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 W temperaturze zalecanej przez producenta dla tych drożdży. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 W temperaturze zalecanej przez producenta dla tych drożdży. A ja bym powiedział, że w pokojowej - zarówno dla drożdży dolnej jak i górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 A są jakieś przeciwskazania do robienia starterów na lagery w docelowej temperaturze fermentacji warki tj. 10°C? Cukier ze startera drożdże zużyją do fermentacji a nie do rozmnażania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) A są jakieś przeciwskazania do robienia starterów na lagery w docelowej temperaturze fermentacji warki tj. 10°C? Cukier ze startera drożdże zużyją do fermentacji a nie do rozmnażania ? Za Kunze: Czas trwania i intensywność przebiegu poszczególnych faz rozwoju populacji zależą w dużym stopniu od jakości substratu, czyli rodzaju podłoża, temperatury i stanu fizjologicznego komórek drożdżowych. Podłoże musi zawierać wszystkie substancje niezbędne dla wzrostu komórek. Rozwój populacji zależy także od zawartości wody, od wartości pH i natlenienia podłoża. [...] Również temperatura ma decydujący wpływ na rozwój drobnoustrojów. Każdy ich rodzaj charakteryzuje optymalna temperatura, przy której czas generacji jest najkrótszy. Rozwój populacji możliwy jest jednak nie tylko przy optymalnej temperaturze, ale także w określonych granicach temperatur, których zakres może być węższy lub szerszy. Dla drożdży gatunku Saccharomyces granice te stanowią temperatury od 0 do 40°C, natomiast optymalny wzrost populacji ma miejsce przy 25 do 30°C. ~~~~~~~~~~~~ Cukier daje nam tylko źródło węgla, a drożdże potrzebują też związków azotowych. Cukier jest fermentowany do alkoholu w momencie braku tlenu. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi