Malinowy Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja mam rozbieralne złączki, więc co jakiś czas je czyszczę dokładnie, reszta instalacji tylko płukana NaOH i kwaskiem cytrynowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLAURUNG Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witajcież Po przeczytaniu kilku wątków dotyczących kegów pepsi widzę że nikt nie znalazł rozwiązania problemu z brudzącymi uchwytami. Jako że też mnie to zirytowało po zakupie kegów postanowiłem z tym "zawalczyć". Mając doświadczenie w przygotowaniu powierzchni do odlewów z silikonu postanowiłem powoskować kilkukrotnie tworzywo pokrywające rączki kega. W przypadku kegów użyłem zwykłego wosku do polerowania karoserii samochodowej. Nakładałem go 4-5 razy (nakładanie 1 warstwy, polerowanie , nakładanie 2 warstwy itp.). Po nałożeniu wosku tworzymy warstwę ochronną jak na lakierze u mnie po 3 miesiącach na razie z brudzeniem spokój ale na pewno po tym czasie przy następnym myciu kega na pewno powoskuje sobie je jeszcze profilaktycznie. Mam nadzieje że innym też pomorze takie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 ale na pewno po tym czasie przy następnym myciu kega Jak często myjesz kega? Bo myjąc raz na tydzień maxymalnie raz na 2 tyg chyba szybk osię to "zetrze"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Bo myjąc raz na tydzień maxymalnie raz na 2 tyg 1. to chyba trza mieć niezły "przepał" co by tak często myć KEG'i. 2. to się tak szybko nie ściera bo to efekt związany ze starzeniem się gumy ale fakt, że z czasem jeśli są myte to mniej brudzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 1. to chyba trza mieć niezły "przepał" co by tak często myć KEG'i. Cóż ja mogę jak ludziska przychodzą i sami sobie nalewają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Cóż ja mogę ... pod prąd podłączyć tylko po co kiedy warzenie cieszy i cieszy jak innym smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Jako, że mam zerowe doświadczenie z kegami proszę o pomoc: jaki kran powinienem kupić (konkretny model do 300 PLN) i jaki reduktor. Przeglądnąłem allegro - jest tego dużo i nie wiem co wybrać. Na wiki jest informacja, że dobrze kupić kran z dopieniaczem, ale nie potrafię takiego znaleźć. Możecie coś zaproponować? Edytowane 6 Marca 2016 przez mirfak yoshi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jako, że mam zerowe doświadczenie z kegami proszę o pomoc: jaki kran powinienem kupić (konkretny model do 300 PLN) i jaki reduktor. Przeglądnąłem allegro - jest tego dużo i nie wiem co wybrać. Na wiki jest informacja, że dobrze kupić kran z dopieniaczem, ale nie potrafię takiego znaleźć. Możecie coś zaproponować? Wizualnie kran z dopieniaczem ma z boku dźwigienkę do regulacij intensywności wypływu piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 ma z boku dźwigienkę do regulacij intensywności wypływu piany. chyba coś źle doczytałeś bo ta dźwignia to kompensator ciśnienia lub raczej regulator przepływu, a nie dopieniacz. Dopienianie następuje po przesunięciu dźwigni kranu do tyłu i jest to funkcjonalność tego typu kranów.. http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Kompensatorzapfhahn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Czy dostępny na allegro kran cmb x1 ma funkcję dopieniania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 zapytaj sprzedającego, wygląda na to że ma. Tylko ta cena - kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zgadza się, cena kosmos, ale jaka jest alternatywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 ale jaka jest alternatywa? choćby to http://allegro.pl/kran-do-nalewak-z-piwem-koncowka-i6037845183.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zgadza się, cena kosmos, ale jaka jest alternatywa? Oj no trzeba troszku poszukać, tutaj dla przykładu olx: http://olx.pl/oferta/kran-do-piwa-typ-sl-482008-CID628-IDe1s19.html#ed0e5c34b2 http://olx.pl/oferta/kran-do-piwa-CID619-IDdPAYd.html#ed0e5c34b2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zamówiłem kran firmy Lindr, CZ. Ma kompensator i podobno dopieniacz. Zobaczymy co to będzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 To jeszcze jedno pytanie. Jako, że zdania są podzielone, to pytam o radę doświadczonych - jaka długość węża piwnego? Lać będę głównie IPA, stouty i okazjonalnie American Wheat. Aksjomat 1.5 m jest co raz częściej podważany. Prototype 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zależy jakiej średnicy masz węże piwne, jak 12,5x7mm to 1,5m wystarczy chociaż ja bym polecał mimo wszystko minimum 2m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 A ja bym radził jak najkrótsze (wybór należy do Ciebie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jako, że kompensator, to spróbuję dać krótki. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Kwestia tego typu, że częściej sa problemy z przegazowaniem w kegu, przy krótszych przewodach masz większe problemy z pianą, przynajmniej w moim przypadku nie raz zdarzyło mi się zostawić reduktor zbyt długo otwarty. Zrobisz jak uważasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Tak sobie myślę, że po kilku dniach nieużywania nalewaka należałoby odpuścić w kanał piwo zalegające w rurce. Krótsza rurka ma tę zaletę, że mniej się wylewa - 0.385 x ilość cm rurki (w cm3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Hehe serio nigdy o tym w ten sposób nie myślałem, ja po prostu jak nie korzystam dluzej z nalewaka to pierwsze 0.3l do szklanki i kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Szkoda tego 0.3 :-) yoshi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Porobisz trochę więcej piwa to Ci się zmieni punkt widzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Szkoda tego 0.3 :-) Szczerze to sam wszystkiego nie wypijam, tak naprawdę to najwięcej korzysta rodzina i znajomi. Ja po prostu lubię warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi