zgoda Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Od kilku warek mam wreszcie podłączoną chłodnicę zanurzeniową. Nowa jakość i w ogóle. Ale jak się można domyślić, do temperatury lagerowej schłodzić się nie da - woda w kranie ma ok. 20°C, dodatkowo o ile schłodzenie do 40°C zajmuje mało czasu, o tyle schłodzenie o te ostatnie 20 stopni trwa i trwa... Więc po schłodzeniu do 40°C ciąg dalszy chłodzenia trzeba zrobić "siłami natury" na balkonie. I teraz próbuję sobie uporządkować jak to zrobić, żeby było dobrze. Mam 2 możliwości - albo przeleję do fermentora taką ciepłą i zostawię do chłodzenia w plastiku, albo zostawię z chmielinami w garnku i rano przeleję zimną brzeczkę. Jak będzie lepiej, biorąc pod uwagę długi kontakt z chmielinami? Co prawda zimnymi, ale jednak... Miałem kilka piw, którym taki długi kontakt z chmielinami zaszkodził, chociaż wtedy chłodziło się bez chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Chmieliny chmielinami, ale ważne jest napowietrzenie - lepsze im niższa temp., po drugie ryzyko ewentualnego zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Mnie interesuje tylko wpływ długotrwałego trzymania chłodnej brzeczki z osadami po chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Ja chłodzę zanurzeniową do około 20 °C , niezależnie czy to górna czy dolna fermentacja. Jesli dolna to zadaję drożdże i trzymam przez noc w temp. pokojowej (jeśli suche) lub od razu przenoszę do chłodnego pomieszczenia - jeśli zadaję solidny starter. Fakt - w kranie mam wodę około 10-15°C - z własnej studni, więc chłodzenie to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Zimową porą nie mam w garażu bieżącej wody, podłączam chłodnicę do starego fermentora z kranikiem, ustawionego nieco powyżej, a w fermentorze zimna woda. Aby była zimniejsza, można dodatkowo wrzucić trochę śniegu albo lodu. Z chłodzeniem do 10 stopni nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 20°C w kranie z zimną wodą? :o Może ciepłą puszczasz? Jak podłączyłeś chłodnicę? Zimna idzie od góry czy od dołu? Kontroluj wypływającą wodę im bardziej robi się chłodna to przykręcaj wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Wepnij w układ schładzarkę jeśli masz możliwość i schłodzisz spokojnie do 10st. Ja bym z chmielinami nie zostawiał, przelałbym do fermentora i na balkon, potem już tylko drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Ja lagery schładzam do 15 C korzystając z wody wodociągowej. Gdy temp. spada poniżej 40 C zaczynam intensywnie mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Mam 2 możliwości - albo przeleję do fermentora taką ciepłą i zostawię do chłodzenia w plastiku, albo zostawię z chmielinami w garnku i rano przeleję zimną brzeczkę. Jak będzie lepiej, biorąc pod uwagę długi kontakt z chmielinami? Co prawda zimnymi, ale jednak... Miałem kilka piw, którym taki długi kontakt z chmielinami zaszkodził, chociaż wtedy chłodziło się bez chłodnicy. Ja bym się najbardziej bał infekcji - 30-40°C to najlepsza temperatura dla bakterii, to już lepiej przelać wrzącą brzeczkę i chłodzić w fermentorze. Ja czasem zostawiam brzeczkę do rana w garze. Teraz nie muszę - wkładam gar do wody ze śniegiem i po godzinie - dwóch mam 7-8°C. Co do kontaktu z chmielinami - słyszałem o człowieku, który fermentuje w garze, z osadami, chmielinami itp. , i robi konkursowe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jeśli obawiasz się chmielin, to możesz użyć siateczek do chmielenia. Plus chłodzenia w garze zaciernym jest taki, że podczas chłodzenia większość syfu ładnie opadnie na dno i ściągniesz klarowniejszą brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) 20°C w kranie z zimną wodą? :o Może ciepłą puszczasz? Jak podłączyłeś chłodnicę? Zimna idzie od góry czy od dołu? Kontroluj wypływającą wodę im bardziej robi się chłodna to przykręcaj wodę. Taka uroda baterii z termostatem, niżej nie będzie. Zimna od góry, jak kazali. Edytowane 21 Lutego 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Ja bym się najbardziej bał infekcji - 30-40°C to najlepsza temperatura dla bakterii, to już lepiej przelać wrzącą brzeczkę i chłodzić w fermentorze. Ja czasem zostawiam brzeczkę do rana w garze. Teraz nie muszę - wkładam gar do wody ze śniegiem i po godzinie - dwóch mam 7-8°C. Co do kontaktu z chmielinami - słyszałem o człowieku, który fermentuje w garze, z osadami, chmielinami itp. , i robi konkursowe piwa. No to spróbuję zostawić na noc z osadami. Przede wszystkim obawiam się wypłukiwania różnych dziwnych rzeczy z osadów, typu taniny czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Osobiście robię wyłącznie "spontaniczne" czy tam "naturalne" chłodzenie- warzę wieczorem (100°C) a rano zlewam do fermentatora (30°C) przez sitko. Poza dużym ryzykiem infekcji nie zauważyłem negatywnego wpływu osadów na piwo, zresztą chmielenie na zimno polega przecież na bardzo długim kontakcie fermentującej brzeczki z chmielem. Oczywiście być może wynika to z mojego analfabetyzmu sensorycznego- to znaczy może negatywny wpływ jest, tylko ja go nie dostrzegam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 20°C w kranie z zimną wodą? :o Może ciepłą puszczasz? Taka uroda baterii z termostatem' date=' niżej nie będzie.[/quote'] A nie możesz sobie wpiąć trójnika z zaworem przed termostatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jakbym mógł, to bym zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pytanie czy można by wykorzystać jako chłodnice płytowy wymiennik ciepła.Koszt zakupu nie wiele większy od budowy chłodnicy zanurzeniowej. 20 płytowy cena 199 zł. http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-20-plytowy-najtaniej-hit-i1642655896.html 30 płytowy cena 259 zł. http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-30-plytowy-ulrich-najtaniej-hit-i1642655841.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Można. Twój brak zdolności szukania informacji jest zadziwiający :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 można ale z praktyki wynika że potrzeba przynajmniej 2 - jeden żeby wstępnie schłodzić, drugi żeby schłodzić do temperatury docelowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Myślałeś o tym, żeby obłożyć pojemnik z brzeczką butelkami z lodem? Zmiana stanu potrzebuje dużo energii, więc przyspieszysz chłodzenie. A zamrożenie paru petów z lodem i trochę taśmy nie kosztuje dużo Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Myślałeś o tym, żeby obłożyć pojemnik z brzeczką butelkami z lodem? Zmiana stanu potrzebuje dużo energii, więc przyspieszysz chłodzenie. A zamrożenie paru petów z lodem i trochę taśmy nie kosztuje dużo Crosis Kiepski pomysł. Lód będzie pobierał sporo ciepła z powietrza. W dodatku powstanie "wodna poduszka", która skutecznie obniży przewodzenie ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 lepiej zanurzyć fermentor w większym pojemniku wsypać lodu i wlać trochę wody pomiędzy nie. Jak się tylko obłoży butelkami z lodem to chłodzenie nie będzie efektywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pytanie czy można by wykorzystać jako chłodnice płytowy wymiennik ciepła.Koszt zakupu nie wiele większy od budowy chłodnicy zanurzeniowej. A to ciekawe - na początku maja br. kupowałem chłodnicę z 6mb rurki ze stali nierdzewnej, fi 8mm, ścianka 1mm. 80 zł plus przesyłka. Węże i proste podłączenie to dodatkowy koszt ok. 20 zł, tak więc z kosztami przesyłek i dojazdów zamykamy się w kwocie 130 zł. Dla mnie to o minimum 40 litrów piwa taniej niż 200 czy 250 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Można.Twój brak zdolności szukania informacji jest zadziwiający :rolleyes: Wpisałem hasło. Wynik wyszukiwania. Przeczytałem posty i nie ma nic na temat płytowego wymiennika ciepła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Używaj też drugiej wyszukiwarki (google). Hasło "wymiennik ciepła" będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Używaj też drugiej wyszukiwarki (google). Hasło "wymiennik ciepła" będzie lepsze. Zapamiętam. Twój brak zdolności szukania informacji jest zadziwiający Ciekawi mnie jak sobie wróżysz kto korzystał z wyszukiwarki a kto nie może,tarot,szklana kula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się