Jump to content

różnica między brewkitem a ekstratem

zwirooo

Recommended Posts

zacząłem ostatnio się zastanawiać na czym polega różnica w warzeniu piwa przy użyciu brewkita, a czym przy użyciu ekstraktów słodowych...

z tego co widzę to przy ekstraktach, można wybrać opcję że samemu dobiera się chmiel i zadaje lub można już kupić ekstrakt nachmielony.

czy jest różnica w smaku samego piwa?

Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit, a warzenie z ekstraktów niechmielonych różni się tym od warzenia z brewkitów że możesz sam nachmielić piwo jak lubisz, przy relatywnie krótkim czasie przygotowania w porównaniu z zacieraniem (odpada zacieranie, filtracja i wysładzanie czyli najbardziej czasochłonne etapy)

Chmieląc samemu ekstrakty masz większy wpływ na końcowy smak piwa - poziom goryczki, lepszy aromat, smak chmielu. Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit.

Edit: Tym razem Marmur szybszy :okey:

Edited by olo333

Z tego co czytałem to do brewkitów dodają ekstraktu chmielowego. Tak czy inaczej ekstrakt słodowy gotujesz z chmielem tak jak brzeczkę, a ekstraktu słodowego nachmielonego (czyli brewkita) nie gotujesz z chmielem.

a nie jest tak,że ekstrakt gotuje sie jak normalną brzeczkę,a brewkit wystarczy wrzątkiem rozcieńczyć ?,czyli już jest gotowany w fabryce.

Przygotowując piwo z brew-kita do fermentora dodajesz:

-zawartość puszki

-kilka litrów wrzatku

-cukier/suchy ekstrakt słodowy

->mieszamy energicznie

-resztę dolewasz zimnej wody (kranówka, mineralna)

Dołaczam się do pytania zwirooo odnośnie różnicy w smaku pomiędzy brewkitem, a ekstraktami niechmielonymi. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto zrobił piwo tymi dwoma sposobami? Chodzi mi głównie o to, czy różnica w smaku jest na tyle znacząca iż warto zainwestować w sprzęt i spróbować robić piwo ekstraktów niechmielonych.

Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite, podczas gdy z ekstraktów, przy gotowaniu pełnej objętości, można uzyskać piwa najwyższej jakości, praktycznie w każdym stylu. (czasem trzeba zastosować zaparzanie słodów specjalnych i oczywiście dobre drożdże)

Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite

Dokładnie... jedne "puszki" dają piwa takie sobie z innych otrzymujemy piwo dobre (lepsze niż większość dostępnych w sklepie). Zabawa łatwa, szybka i też daje zadowolenie i frajdę. Ekonomicznie (bo ta kwestia też wychodzi) nie jest źle. Mam w piwnicy jeszcze kilka butelek Bittera (koszt wychodzi jakieś 2,50 zł/but. - taki Bitter w Auchan kosztuje 10zł !).

Sam mam zamiar uskutecznić warkę z ekstraktów (i np z dodatkiem słodów) - tu ilustrowaa receptura kolegi scooby_brew: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=77924#p77924

Jestem pewien, że piwo wyjdzie przednie.

Próbowałem kilku piw dori, bieloka i weny - wszystko zacierane - inny smak - ale też inna "szkoła jazdy".

Na to też przyjdzie czas. ;)

?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits".

Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu.

Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa.

Edited by scooby_brew

chciałbym za nie długo zrobić stouta z ekstraktów...

na stronie wes, znalazłem taki "zestawik " ale tam są ekstrakty nachmielony, a wolałbym sam dobrać odpowiednie chmiele...

czy te swoje brew kity które proponują mógłbym zastąpić ciemnymi eks.słodowymi dodać do nich ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże? wiem trochę drożej wyjdzie ale może będzie lepszy smak i w końcu zetknę się z chmielem ;)

Tak, to samo co w tym gotowym zestawie WES-a osiągniesz kupując dwa ekstrakty niechmielone ciemne, ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże, a nawet więcej, bo zyskasz dodatkowo smak i aromat chmielu. Zamiast drożdży T-58 wziąłbym np. S-04 lub US-05. Zobacz czy nie bardziej opłaci się kupić tu:

http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html

i ewentualnie dokupić tam tylko barwiący, albo w ogóle z niego zrezygnować. W HB masz duży wybór chmieli, tam w ofercie chmielu w ogóle nie widzę.

• 1 year later...

?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits".

Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu.

Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa.

Scooby_Brew..mam pytanko..dziś popełnię moją pierwszą warkę z ekstraktów niechmielonych..piszesz żeby dać pół ekstraktu na początku i pół na końcu..zakładająć, iz gotowanie trwa godzinę to kiedy jest to "pod koniec"? :) 15min np? mam 2,5kg ekstraktu suchego i 1,5kg w płynie..jak radziłbyś to podzielić i jak miałoby to wyglądać czasowo, zeby uzyskać najlepszy efekt?

Myślę że nie warto się bawić z dzieleniem ekstraktu. Zobacz sobie http://www.robur.dolsat.pl/browar/ :)

Dzieki! ;) W zasadzie to wydaje mi sie ze przetrzasnalem forum w tym temacie..obejrzalem filmy na youtube i jestem gotowy ale jak przeczytalem ze mozna uzyskac lepszy efekt poprzez dzielenie to mnie to sila rzeczy zainteresowalo :) Ok..ruszam do pracy..;)