zwirooo Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 zacząłem ostatnio się zastanawiać na czym polega różnica w warzeniu piwa przy użyciu brewkita, a czym przy użyciu ekstraktów słodowych... z tego co widzę to przy ekstraktach, można wybrać opcję że samemu dobiera się chmiel i zadaje lub można już kupić ekstrakt nachmielony. czy jest różnica w smaku samego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit, a warzenie z ekstraktów niechmielonych różni się tym od warzenia z brewkitów że możesz sam nachmielić piwo jak lubisz, przy relatywnie krótkim czasie przygotowania w porównaniu z zacieraniem (odpada zacieranie, filtracja i wysładzanie czyli najbardziej czasochłonne etapy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) Chmieląc samemu ekstrakty masz większy wpływ na końcowy smak piwa - poziom goryczki, lepszy aromat, smak chmielu. Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit. Edit: Tym razem Marmur szybszy Edytowane 21 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 a nie jest tak,że ekstrakt gotuje sie jak normalną brzeczkę,a brewkit wystarczy wrzątkiem rozcieńczyć ?,czyli już jest gotowany w fabryce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Z tego co czytałem to do brewkitów dodają ekstraktu chmielowego. Tak czy inaczej ekstrakt słodowy gotujesz z chmielem tak jak brzeczkę, a ekstraktu słodowego nachmielonego (czyli brewkita) nie gotujesz z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 a nie jest tak,że ekstrakt gotuje sie jak normalną brzeczkę,a brewkit wystarczy wrzątkiem rozcieńczyć ?,czyli już jest gotowany w fabryce. Przygotowując piwo z brew-kita do fermentora dodajesz: -zawartość puszki -kilka litrów wrzatku -cukier/suchy ekstrakt słodowy ->mieszamy energicznie -resztę dolewasz zimnej wody (kranówka, mineralna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trosinski Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Dołaczam się do pytania zwirooo odnośnie różnicy w smaku pomiędzy brewkitem, a ekstraktami niechmielonymi. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto zrobił piwo tymi dwoma sposobami? Chodzi mi głównie o to, czy różnica w smaku jest na tyle znacząca iż warto zainwestować w sprzęt i spróbować robić piwo ekstraktów niechmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite, podczas gdy z ekstraktów, przy gotowaniu pełnej objętości, można uzyskać piwa najwyższej jakości, praktycznie w każdym stylu. (czasem trzeba zastosować zaparzanie słodów specjalnych i oczywiście dobre drożdże) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite Dokładnie... jedne "puszki" dają piwa takie sobie z innych otrzymujemy piwo dobre (lepsze niż większość dostępnych w sklepie). Zabawa łatwa, szybka i też daje zadowolenie i frajdę. Ekonomicznie (bo ta kwestia też wychodzi) nie jest źle. Mam w piwnicy jeszcze kilka butelek Bittera (koszt wychodzi jakieś 2,50 zł/but. - taki Bitter w Auchan kosztuje 10zł !). Sam mam zamiar uskutecznić warkę z ekstraktów (i np z dodatkiem słodów) - tu ilustrowaa receptura kolegi scooby_brew: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=77924#p77924 Jestem pewien, że piwo wyjdzie przednie. Próbowałem kilku piw dori, bieloka i weny - wszystko zacierane - inny smak - ale też inna "szkoła jazdy". Na to też przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) ?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits". Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu. Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa. Edytowane 21 Lutego 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirooo Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 chciałbym za nie długo zrobić stouta z ekstraktów... na stronie wes, znalazłem taki "zestawik " ale tam są ekstrakty nachmielony, a wolałbym sam dobrać odpowiednie chmiele... czy te swoje brew kity które proponują mógłbym zastąpić ciemnymi eks.słodowymi dodać do nich ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże? wiem trochę drożej wyjdzie ale może będzie lepszy smak i w końcu zetknę się z chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Tak, to samo co w tym gotowym zestawie WES-a osiągniesz kupując dwa ekstrakty niechmielone ciemne, ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże, a nawet więcej, bo zyskasz dodatkowo smak i aromat chmielu. Zamiast drożdży T-58 wziąłbym np. S-04 lub US-05. Zobacz czy nie bardziej opłaci się kupić tu: http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html i ewentualnie dokupić tam tylko barwiący, albo w ogóle z niego zrezygnować. W HB masz duży wybór chmieli, tam w ofercie chmielu w ogóle nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 W sklepie Centrum Piwowarstwa jest ciekawa oferta zestawów na bazie ekstraktów. Sam mam zamiar na wiosnę jakieś ALE jasne uwazyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 ?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits". Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu. Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa. Scooby_Brew..mam pytanko..dziś popełnię moją pierwszą warkę z ekstraktów niechmielonych..piszesz żeby dać pół ekstraktu na początku i pół na końcu..zakładająć, iz gotowanie trwa godzinę to kiedy jest to "pod koniec"? 15min np? mam 2,5kg ekstraktu suchego i 1,5kg w płynie..jak radziłbyś to podzielić i jak miałoby to wyglądać czasowo, zeby uzyskać najlepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Myślę że nie warto się bawić z dzieleniem ekstraktu. Zobacz sobie http://www.robur.dolsat.pl/browar/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Myślę że nie warto się bawić z dzieleniem ekstraktu. Zobacz sobie http://www.robur.dolsat.pl/browar/ Dzieki! W zasadzie to wydaje mi sie ze przetrzasnalem forum w tym temacie..obejrzalem filmy na youtube i jestem gotowy ale jak przeczytalem ze mozna uzyskac lepszy efekt poprzez dzielenie to mnie to sila rzeczy zainteresowalo Ok..ruszam do pracy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się