kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wiadomo' date=' że smak piwa zmienia się z czasem.[/quote']Dlatego ja wybierałem w czwartek' date=' w piątek zawiozłem a w sobotę były eliminacje :D [/quote'] Na to wygląda że z piątku na sobotę się zjeb........ Ja bym stawiał, że nie zdążył się schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Pojechał bardzo zimny w lodówce turystycznej, Jak co roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Jakbym wiedział, że citra rulez, to bym też tego chmielu dodał, a tak, d**a blada w ameryce tez w sumie tak bardzo citry nie ma w ipach (oczywiscie w porownaniu do innych) ipy sa dominowane przez cascade, chinook, centennial (moj ulubiony ), amarillo, simcoe, no it tam columbusy itd. citre ja tylko znam z torpedo sierra nevady, a ona nie jest jakas tam najlepsza w stanach. a co do najlepszej ipy to ja mam remis pomiedzy Stone Ruination a Brooklyn Blast. blasta pilem swierzego lanego. cos pieknego. raz na jakis czas go wypuszczja w beczkach. a ruination pilem pare i to jest cos naprawde zajebistego. kiedys lubialem ipy cytrusowe, teraz kocham sosnowate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Jakbym wiedział' date=' że citra rulez, to bym też tego chmielu dodał, a tak, d**a blada [/quote']w ameryce tez w sumie tak bardzo citry nie ma w ipach (oczywiscie w porownaniu do innych) ipy sa dominowane przez cascade, chinook, centennial (moj ulubiony ), amarillo, simcoe, no it tam columbusy itd. citre ja tylko znam z torpedo sierra nevady, a ona nie jest jakas tam najlepsza w stanach. a co do najlepszej ipy to ja mam remis pomiedzy Stone Ruination a Brooklyn Blast. blasta pilem swierzego lanego. cos pieknego. raz na jakis czas go wypuszczja w beczkach. a ruination pilem pare i to jest cos naprawde zajebistego. kiedys lubialem ipy cytrusowe, teraz kocham sosnowate :lol: Zupełnie nie wiem co do mnie mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Jakbym wiedział' date=' że citra rulez, to bym też tego chmielu dodał, a tak, d**a blada [/quote']w ameryce tez w sumie tak bardzo citry nie ma w ipach (oczywiscie w porownaniu do innych) ipy sa dominowane przez cascade, chinook, centennial (moj ulubiony ), amarillo, simcoe, no it tam columbusy itd. citre ja tylko znam z torpedo sierra nevady, a ona nie jest jakas tam najlepsza w stanach. a co do najlepszej ipy to ja mam remis pomiedzy Stone Ruination a Brooklyn Blast. blasta pilem swierzego lanego. cos pieknego. raz na jakis czas go wypuszczja w beczkach. a ruination pilem pare i to jest cos naprawde zajebistego. kiedys lubialem ipy cytrusowe, teraz kocham sosnowate :lol: W dupach Wam się w tej Ameryce poprzewracało a u nas tylko banany i banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) podoba mi się słowo sosnowate. Kto będzie w Żywcu niech poluje na to piwo: HERCULES DOUBLE IPA, GREAT DIVIDE. Piwo obłędne, zobaczymy czy w butelce jest tak samo dobre jak z beczki. Edytowane 11 Maja 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 podoba mi się słowo sosnowate. Kto będzie w Żywcu niech poluje na to piwo: HERCULES DOUBLE IPA, GREAT DIVIDE. Piwo obłędne, zobaczymy czy w butelce jest tak samo dobre jak z beczki. W butelce dostępne w Strefie Piwa w Krakowie. Mnie osobiście na kolana nie powaliło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 nom mnie tez. ponoc titan jest o wiele lepszy. ale jego juz nie pilem bo braklo.... co swiadczy, ze chyba jednak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 To takie tylko ślij i zdobędziesz Tytuł Piwowara Roku. Przecież nic innego się nie liczy jak metryczki. i dyplomy. W tym rok też jest ? Tak, jest druga edycja, ale brak info. Zasady pewnie podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 To takie tylko ślij i zdobędziesz Tytuł Piwowara Roku. Przecież nic innego się nie liczy jak metryczki. i dyplomy. W tym rok też jest ? Tak' date=' jest druga edycja, ale brak info. Zasady pewnie podobne.[/quote'] A to dziwne , zasady powinny być znane wcześniej . Odbyły się już 3 konkursy , za kilka dni kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 A to dziwne , zasady powinny być znane wcześniej . Odbyły się już 3 konkursy , za kilka dni kolejne Cześć, tytuł Domowego Piwowara Roku jak inne tytuły Bractwa Piwnego przyznawany jest cyklicznie co roku (począwszy od roku 2010) Arzy szykuje właśnie aktualną klasyfikację do wklejenia na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Czy zasady nie powinny być znand przed rozpoczęciem rywalizacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Tu możesz się zapoznać http://www.bractwopiwne.pl/artykul/9901_tytul-domowy-piwowar-roku.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Heloł wszystkim, Że zagaję po amerykańsku Konkursy się rozwijają, więc i procedury pewnie będą lepsze w przyszłym roku. Myślę nad tym, aby następnym razem reguły samych eliminacji były bardziej czytelne i jasne. Dobrą robotę zrobiło tu PSPD w tym temacie, ale oprócz samych procedur są jeszcze realne problemy: logistyka, finansowanie, etc. Póki co mamy lepsze lub gorsze kompromisy ale w sumie i tak mam nadzieję, że nienajgorsze. Pozdrawiam i gratuluję zwycięzcom i zwyciężonym. Resztę metryczek roześlę do końca tygodnia. Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 pani Barbara coś skrobnęła: http://www.smakiwroclawia.pl/artykuly/469/VIII-Wroclawskie-Warsztaty-Piwowarskie-i-II-Festiwal-Dobrego-Piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Moja metryczka pilsa (Bitburger) Dobry, jasnozłoty kolor piwa o prawie idealnej klarowności. Piana jednak nikła i średniotrwała. W zapachu dość znaczna autoliza drożdży, co wychodzi jeszcze bardziej retronosowo, czyli po przełknięciu porcji piwa. W smaku podwyższona kwaśność i goryczka na właściwym poziomie. Piwo generalnie bardzo poprawne oprócz wspomnianych aromatów autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko), ale wada ta niestety mocno wpływa na ocenę wrażenia ogólnego. Ta autoliza jest niepokojąca, jest to argument przeciwko mojej metodzie pomijania cichej. Piwo było 4 tygodnie na burzliwej, a drożdże to był już 4 czy 5 zbiór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Zastanawiające. Ja się z autolizą nie zetknąłem w realu, natomiast z wielu dyskusji na HBT wynika, że to co najmniej bardzo mało prawdopodobne zjawisko przy fermentacji, a mało prawdopodobne podczas leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Moja metryczka pilsa (Bitburger) Dobry, jasnozłoty kolor piwa o prawie idealnej klarowności. Piana jednak nikła i średniotrwała. W zapachu dość znaczna autoliza drożdży, co wychodzi jeszcze bardziej retronosowo, czyli po przełknięciu porcji piwa. W smaku podwyższona kwaśność i goryczka na właściwym poziomie. Piwo generalnie bardzo poprawne oprócz wspomnianych aromatów autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko), ale wada ta niestety mocno wpływa na ocenę wrażenia ogólnego. Ta autoliza jest niepokojąca, jest to argument przeciwko mojej metodzie pomijania cichej. Piwo było 4 tygodnie na burzliwej, a drożdże to był już 4 czy 5 zbiór. też miałem taki przypadkowy eksperyment.stało miesiąc ,sklarowało się ładnie,ale zapach z fermentatora-może nie ohydny,ale odrzucający,nie żeby ziemniaki i mleko,ale kanałowy lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Moja metryczka pilsa (Bitburger) Dobry, jasnozłoty kolor piwa o prawie idealnej klarowności. Piana jednak nikła i średniotrwała. W zapachu dość znaczna autoliza drożdży, co wychodzi jeszcze bardziej retronosowo, czyli po przełknięciu porcji piwa. W smaku podwyższona kwaśność i goryczka na właściwym poziomie. Piwo generalnie bardzo poprawne oprócz wspomnianych aromatów autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko), ale wada ta niestety mocno wpływa na ocenę wrażenia ogólnego. Ta autoliza jest niepokojąca, jest to argument przeciwko mojej metodzie pomijania cichej. Piwo było 4 tygodnie na burzliwej, a drożdże to był już 4 czy 5 zbiór. Nie denerwuj się nie ma takiej potrzeby. Moje piwo było fermentowane na burzliwej 14 dni i 14 dni cichej i też było czuć autolizę drożdży co potwierdziło się również w smaku. Ja niestety takiego wyczucia nie mam. Dobrze, że nie chcę być sędzią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Dostałem metryczkę mojego IPA. #20. Kolor ciemnej herbaty ale rekompensuje idealna klarowność i piana w poprawnej objętości, strukturze i trwałości. W zapachu landrynkowe, octan izoamylu i niestety brak wyraźnych zapachów chmielowych. Goryczka jest pikantna ale krótka i nieco podwyższona kwaśność. Retronosowo (od wewnątrz) aromaty i posmaki chlebowe, siarkowe oraz trochę chmielowe. Finisz długi, goryczkowy i pikantny. Podwyższony alkohol i specyficzna goryczka czynią to piwo drażniące, ostre. W takim układzie z 9. miejsca powinienem się cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) A mój/nasz pils też czadzi pyrą z ogniska a metryczka wygląda tak: . Kolor piwa jest głęboko złoty pasujący bardziej do czeskiego pilznera. Za to idealnie klarowne ale o średniotrwałej pianie. W zapachu ma ciekawy ziołowy/przyprawowy charakter chmielowy i słodki aromat słodowy. W smaku goryczka nieco podwyższona, a retronosowo uwydatnia się lekko nieznaczna autoliza drożdży (aromat pieczonego ziemniaka). Finisz poprawny z lekko zalegającą goryczką. Generalnie są drobne wady ale piwo zharmonizowane. Podziękowania dla Rafała jak i całej komisji za ocenę Edytowane 16 Maja 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 I ja dostałem metryczkę: Piwo o głębokim pomarańczowym nawet lekko herbacianym kolorze, klarowne i pianie o strukturze niestety dużych pęcherzyków. Aromat bardzo chmielowy o właściwym dla stylu charakterze chmieli amerykańskich. Dominują nuty cytrusowe i lekko żywiczne. Mimo potężnego aromatu, goryczka nieprzekombinowana acz znaczna ale poprawnie krótka. W aromacie piwo również lekko rozpuszczalnikowe i alkoholowe. Finisz miękki bez ostrych posmaków. Piwo półpełne, rozgrzewające, dobrze zbalansowane i pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Moja AIPA: #4. Głębokozłoty kolor i idealna klarowność to dobre cechy wizualne AIPA. Piana nieco zbyt obfita zdradza lekkie przesycenie CO2. Niestety brak jest charakterystycznych aromatów chmielowych rodem ze Stanów. Za to silne nuty owocowe dominują profil zapachowy. Smaki podstawowe są bardzo dobrze zbalansowane, a od wewnątrz ponownie wychodzą nuty owocowe i miodowe, niestety bez chmielowej duszy. Finisz gładki i kremowy, ale poprawnie goryczkowy. Ech, gdyby ten aromat ?, którego trochę brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Jeszcze IPA Pliniusz Starszy: Piwo o ton za ciemne ale dobra klarowność i niestety zbyt obfita piana, która tworzy duże pęcherzyki. W aromacie wychodzi zapach liści czarnej porzeczki co wskazuje na wady surowcowe (słód) i utlenienie. W smaku zbyt słodkie i intensywnie goryczkowe. Retronosowo nieatrakcyjne aromaty chmielowe i nuta karmelu. Goryczka paląca a finisz słodki. Piwo zbyt pełne, alkoholowe i przesycone. Generalnie źle zbalansowane co poważnie ogranicza pijalność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Metryczka mojego pilsa (Pils poznański): Jasnożółte i klarowne piwo z nieco zbyt obfitą czapą piany. Piana o dobrej strukturze, biała i dość trwała. Jednym słowem wygląd atrakcyjny. W aromacie jednak masakrycznie chmielowe o cytrusowych nutach oraz lekki zapach kanalizacyjny. W smaku dość poprawne nawet goryczka choć intensywna to krótka. Finisz z lekkim ziołowo-pieprzowym posmakiem. W ustach lekko ściągające, garbnikowe. Generalnie piwo przekombinowane w chmieleniu dla aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się