Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 O, nawet nie wiedziałem, że są do tego dostępne źródła. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Używaliście "Narzędzia refraktometru" w tym programie? Moim zdaniem to źle działa. Wpisuję np. oryginalne Plato 12, Aktualne 6 i wylicza mi rzeczywisty ekstrakt 4,063, a powinno być 2,6. Wyliczony alkohol też jest niepoprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Używaliście "Narzędzia refraktometru" w tym programie? Moim zdaniem to źle działa. Wpisuję np. oryginalne Plato 12, Aktualne 6 i wylicza mi rzeczywisty ekstrakt 4,063, a powinno być 2,6. Wyliczony alkohol też jest niepoprawny. Nie posiadam refrektometru, ale porównując do http://onebeer.net/refractometer.shtml wydaje się, że coś jest nie tak. Warto coś takiego zgłosić u programisty. Krzysztoń 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Nie wiecie może, czy inne programy (np BeerSmith) biorą pod uwagę schemat zacierania przy ustalaniu FG i ABV? W BT niezaleznie czy calosc zacieram w 62 czy 72 to takie same dane - wyżej było, że to jest "brane" z parametrów drożdży, ale to chyba nie do końca pokrywa się z rzeczywistością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) BS2 uwzględnia schemat zacierania. Ale nie opierałbym się na tym parametrze jako rzeczywistym. To jest tylko przybliżone wyliczenie. Estymowana różnica pomiędzy zacieraniem na wytrawnie a na słodko jest mniej więcej 0,5°Blg na FG. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Jeśli to tylko 0,5Blg różnicy, to po co zaprzątać sobie głowę 2 przerwami cukrowymi podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Przecież napisałem, że tak to widzi program, rzeczywistość jest inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Po kilku podejściach do BT zakończonych fiaskiem, trafiłem na ten wątek, i nastała jasność. Punkt dla Admiro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Da się w tym programie prowadzić magazyn? Ew. w jakimś innym darmowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Pojawiła się nowa wersja: Brewtarget v2.0 is now available for Mac, Linux, and Windows! As always tell us what you think so we can continue to improve the software. http://www.brewtarge...g/download.html One big new feature is a pre-loaded library of classic recipes (both all-grain and extract versions). Are the O.G.'s very far off? There were some adjustments made to the calculations which should make the newer results more accurate. Edytowane 17 Lutego 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Brewtarget v2.0 W końcu poprawnie wyświetla procentowe zawartości słodów, wcześniej miał problemy z tym, po np. edycji ilości czy dodawaniu nowego słodu, prawidłowo odświeżał dopiero po restarcie (Ubuntu). Nie pamiętam jak w ppoprzedniej wersji, ale w 2.0 źle sortuje po ilości, 300,000 g to dla niego większa wartość niż 1,200 kg, a nie da się wpisać np. 1200,000 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Dzięki za info. Z tego co widzę to nie ma opcji upgradu poprzedniej wersji, tylko nowa instalacja i trzeba przerzucić pliki z recepturami i bazę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Z tego co widzę to nie ma opcji upgradu poprzedniej wersji, tylko nowa instalacja i trzeba przerzucić pliki z recepturami i bazę? U mnie (Ubuntu), nic nie przerzucałem, odinstalowałem starą wersję, zainstalowałem nową. Wszystkie moje receptury zostały. Plik bazy trzymam na Dropboxie. Zauważyłem też, aby prawidłowo wpisać ilość np. słodu, trzeba jako wartość dziesiętną wpisywać kropkę. Wpisywanie z przecinkiem czasami powoduje błędne wpisy, mimo że po wpisaniu z kropką, program wyświetla i tak wartości z przecinkiem. Trochę to zagmatwane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Znalazłem buga na którego trzeba uważać. Jeżeli dodamy sobie nowy surowiec fermetowalny który posiada barwę, to mimo że pracujemy na jednostkach EBC to po zapisaniu formatki oraz ponownym jej odczytaniu zobaczymy tam wartość SRM. Ponowne zapisanie (nawet bez zmian), spowoduje kolejne przeliczenie na SRM itd aż do zera. W okienku receptury już jest w porządku. Chodzi o to miejsce. Słody słodowni Strzegom dla Brewtarget do pobrania. W związku z powyższym, proszę zwracać uwagę podczas zmian w kartach słodów. http://www.piwo.org/files/file/38-slody-slodowni-strzegom-dla-brewtarget-2x/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 coś mi nie pasowało z tą wartością - ale zrzuciłem to na karb mojej pomyłki przy wprowadzaniu słodów. A tak się namęczyłem z wprowadzaniem słodów i wszystko jak krew w piach... Czy z zaimportowanymi słodami Strzegomia będzie tak samo jeżeli chodzi o wartość barwy EBC - będzie się przeliczać aż do zera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Ponowne zapisanie (nawet bez zmian), spowoduje kolejne przeliczenie na SRM itd aż do zera. Potwierdzam, z tym, że każde otwarcie (nie zapisanie!) słodu do edycji, powoduje przeliczenie koloru, jeśli klikniemy „anuluj” kolor pozostanie bez zmian, jeśli wpiszemy prawidłową wartość koloru, po zapisaniu będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A opcja magazynu surówców pojawiła się ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Nie, nie pojawiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A jak działa korekcja refraktometru w nowej wersji? Korzystam z korekty w toolkit 1.8 pobrane z forum i w porównaniu z BT 1.2.4 są duże różnice-np wg toolkit pokazuje 2,4Blg a wg BT 1.2.4 wylicza 3,6 -korzystacie z narzędzia refraktometru w BT? W Beersmith2 w ogóle nie wiem jak korzystać z tej funkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Dla użytkowników Ubuntu — repozytorum z „daily builds” (na razie jest tam wersja starsza niż oficjalna): „In case you use Ubuntu and want "bleeding edge" unreleased packages, check out our daily build PPA. Brewtarget PPA : Code : “Brewtarget Developers” team You can update your system with unsupported packages from this untrusted PPA by adding ppa:brewtarget/brewtarget to your system's Software Sources” Edytowane 4 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Dla użytkowników Ubuntu — repozytorum z „daily builds” (na razie jest tam wersja starsza niż oficjalna) Pojawiła się wersja 2.0.1~727. Naprawione sortowanie składników po ilości, niestety bug z przeliczaniem koloru nadal występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Nie mogę się dogadać z tą nową wersją. - Ciągle mi resetuje parametry warzelni, które sobie ustawiam. - SRM-EBC - muszę korzystać z SRM, bo jak chcę EBC, to wychodzą cuda. - nie sortuje składników wg wielkości udziału. - kilogramy/gramy... to już było opisywane. - No i... przy tej same recepturze liczy inną gęstość niż 1.4.... tu akurat wychodzi mi, że robi to lepiej, bo liczy z warki po gotowaniu, a 1.4 przed. czy jest szansa, że to będzie poprawione? ew, co ja mogę zrobić, żeby to działało jak trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A czy ktoś zauważył bład przy dodawaniu dodatku do warki. Zaznaczam np Ginger Root a do dodaje się coś całkiem innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ma pytanie co do gęstości początkowej, przed gotowaniem i końcowej. Wprowadziłem produkty do refermentacji było 4,8 kg słodów na Pale ale i program wyliczył mi jak na zdjęciu poniżej w rzeczywistości było 22 l brzeczki do gotowania o 12,5blg a po gotowaniu uzyskałem 19L o 14,5 blg. Co w takim razie znaczy gestość początkowa i gęstość przed gotowaniem w tym programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 załączam link do grafiki, której nie umieściłem powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się