Skocz do zawartości

lol :)


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ile godzin trzeba pracować na szklankę piwa gdy pracujesz za płacę minimalną w poszczególnych państwach świata.

Dane dotyczące wynagrodzeń pochodzą z 2011 roku, za szklankę piwa wzięte zostało pół litra nalewanego piwa pochodzenia lokalnego podawanego w knajpie lub restauracji.

http://cheezburger.com/8045979136

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://facet.interia...c-3,nId,1100692

 

Fermentację piwną dzielimy na: dolną górną i spontaniczną.

Fermentacja dolna: Fermentację tę prowadzi się w temperaturze 5-17 stopni Celsjusza, fermentacja przebiega spokojnie i daje bardzo czyste profile smakowe. Ponad 90% polskich piw to piwa dolnej fermentacji, choć w ciągu ostatnich lat cały czas ta liczba spada.

 

Fermentacja górna: Fermentację prowadzi się w temperaturze 15-30 stopni Celsjusza, fermentacja przebiega znacznie szybciej i daje posmaki estrowe (często bardzo pożądane).

 

Fermentacja spontaniczna: Generalnie szkodliwa w piwowarstwie domowym, stosowana do produkcji piw klasztornych i belgijskich na dzikich drożdżach i bakteriach.

 

(...)

Piwo pszeniczne: To najmniej wymagające piwo górnej fermentacji. Do fermentacji i refermentacji możemy użyć cukru.

(...)

Piwa dolnej fermentacji wymagają troszkę innego podejścia. Jesteśmy już specjalistami od piw górnej fermentacji, także nawyki i postępowanie mamy już opanowane. Piwa te do momentu zadania drożdży robimy tak samo jak piwa górnej fermentacji .Ważne jest przestrzeganie temperatury brzeczki najlepiej 20 stopni Celsjusza.

Jeśli czyta to ktoś z Gozdawy, czy jest możliwość otrzymania po jednej butelce pszenicznego fermentowanego w 30°C i pilsnera fermentowanego w 20°C??

 

http://facet.interia...c-2,nId,1096358

Podczas zakupu fermentora należy pomyśleć o cukromierzu inne nazwy to winomierz, balingometr, multimetr.

 

Mam taki multimetr:

NOWY-MIERNIK+KABLE%5B1%5D.jpg

Jak nim zmierzyć ekstrakt? Można by nim prowadzić ciągły pomiar ekstraktu podczas fermentacji.

Edytowane przez Ray
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://facet.interia...c-3,nId,1100692

 

Fermentację piwną dzielimy na: dolną górną i spontaniczną.

Fermentacja dolna: Fermentację tę prowadzi się w temperaturze 5-17 stopni Celsjusza, fermentacja przebiega spokojnie i daje bardzo czyste profile smakowe. Ponad 90% polskich piw to piwa dolnej fermentacji, choć w ciągu ostatnich lat cały czas ta liczba spada.

 

Fermentacja górna: Fermentację prowadzi się w temperaturze 15-30 stopni Celsjusza, fermentacja przebiega znacznie szybciej i daje posmaki estrowe (często bardzo pożądane).

 

Fermentacja spontaniczna: Generalnie szkodliwa w piwowarstwie domowym, stosowana do produkcji piw klasztornych i belgijskich na dzikich drożdżach i bakteriach.

 

(...)

Piwo pszeniczne: To najmniej wymagające piwo górnej fermentacji. Do fermentacji i refermentacji możemy użyć cukru.

(...)

Piwa dolnej fermentacji wymagają troszkę innego podejścia. Jesteśmy już specjalistami od piw górnej fermentacji, także nawyki i postępowanie mamy już opanowane. Piwa te do momentu zadania drożdży robimy tak samo jak piwa górnej fermentacji .Ważne jest przestrzeganie temperatury brzeczki najlepiej 20 stopni Celsjusza.

Jeśli czyta to ktoś z Gozdawy, czy jest możliwość otrzymania po jednej butelce pszenicznego fermentowanego w 30°C i pilsnera fermentowanego w 20°C??

 

http://facet.interia...c-2,nId,1096358

Podczas zakupu fermentora należy pomyśleć o cukromierzu inne nazwy to winomierz, balingometr, multimetr.

 

Mam taki multimetr:

NOWY-MIERNIK+KABLE%5B1%5D.jpg

Jak nim zmierzyć ekstrakt? Można by nim prowadzić ciągły pomiar ekstraktu podczas fermentacji.

 

 

Hahaha i jest słynny multimetr :D ja tam muszę tego kolesia co sprawdza piwo ile ma % jak szumi w głowie to ma 5-6 % hahah

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.