Fidel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Nie jestem pewien, bo to resztki z zapasów, chyba castlemalting. Na oko ja nie widzę różnicy w barwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ostatecznie wyszło ponad 25 litrów o gęstości 11,5°Blg. Brzeczka schłodziła się aż za bardzo - do 9°C, więc wstawiłem do domu, napowietrzyłem i zadałem 1,5 litrowy starter. Czekam na start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Zabutelkowałem warkę #65 z syropem z 140 g cukru. Wyszło 50 butelek 0,5 litra. Warka #67 zeszła do 3,5 °Blg i wstawiłem ją do zimnego na klarowanie. Jeszcze chyba nachmielę na zimno. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Warka #67 dostała 30 g mosaic i 50 g citry na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Warka # 69 Ace of spades Styl: Imperial American Stout OG zakładane ok. 19,6°Blg FG zakładane ok. 5,1°Blg Szacowane IBU 75 Barwa 38 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pale Ale - 7,5 kg Palony jęczmień - 0,5 kg Karmelowy 80 EBC - 400 g Czekoladowy jasny - 400 g Zakwaszający - 200 g Zacieranie: 90 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 35 g - C/T/Z- 15,9 % - 90 min 35 g - Vic Secret - 15,7 % - 10 min 35 g - Centennial - 10% - 5 min 35 g - Citra - 14,4 % - 5 min 50 g - Amarillo - 10% - 0 min Drożdże: US-05 - 2 dniowa gęstwa - 200 ml gęstej Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Musiałem zmodyfikować powyższy post bo znowu nie trafiłem z wydajnością. Wyszło mi 24 litry 19,6°Blg, już nie będę rozcieńczał, będzie Imperial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Nieźle, a jak ten chmiel Vic Secret? Może nowy styl? American RIS? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nieźle, a jak ten chmiel Vic Secret? Może nowy styl? American RIS? Vic secret w aromacie brzeczki nie robi szału. Przynajmniej ja go nie czuję. A styl? RIS jest tak szeroki, że każde ciemne piwo powyżej 18,2 górnej fermentacji może być RIS-em, z europejskimi lub amerykańskimi chmielami. Palony bardziej lub mniej Dzisiaj zabutelkowałem warkę #64. Z 25,2°Blg zeszło na 6,3°Blg z kilogramem laktozy, więc ajrisze znowu były głodne. Niestety na razie kardamon wszystko przykrywa. Dodałem syrop z 95 gramów cukru i 2 g drożdży F-2, będzie OK. Wyszło 65 butelek 0,33 litra. Robię porządek w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Dzisiaj zakegowałem warkę #67 spróbowałem ją nasycić sposobem który opisał bnp. Niestety w trakcie majtanie kegiem - temperatura piwa 4°C, podłączona ciśnienie 3,5 bara, nagle wzrosło do 5 bar . Po tym zabiegu - majtanie 10 minut piwo miało przepiękna pianę, ale zero gazu. No i leciała z kranu sama piana. Uprzedzając komentarze, przeczytałem wszystkie tematy dotyczące kegowania i w dalszym ciągu jestem ciemny jak tabaka w rogu. Na ten przykład ciśnienie przy wyszynku każdy podaje inne - od 0,5-0,6 bara, przez 1,5 do "odrobinę większego niż piwo było gazowane", czyli np. 2,3 przy gazowaniu na 2,0. Mam nadzieję, że to się zmieni jak piwo się nasyci CO2, bo na razie jestem zniechęcony. Czy ktoś może opisać jak zakegować piwo? i co zrobić by nie leciała sama piana. Przecież ci co kegują mają stałe sposoby postępowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Piwo przegazowales też tak miałem na początku. Spuszczaj teraz gaz przez 3 - 4 dni i spróbuj wyszynku przy 3 barach. Powinno pomóc. Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ja wyznaje zasadę, powoli i spokojnie. Podepnij pod co2 i gazuj przez tydzień, dwa. Cierpliwości. Edytowane 2 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Wiesz jak jest, chce się szybko Chyba mimo wszystko będę refermentować. Wysłane z mojego Blade III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Warka #66 przelana do szkła przy odfermentowaniu około 7,5°Blg. Smak bardzo fajny. Zobaczymy ile jeszcze zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Warka #68 przelana na cichą. Zebrałem gęstwę i mam nadzieję zrobić na nich kolejne piwa w sezonie. Odfermentowanie około 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Ja wyznaje zasadę, powoli i spokojnie. Podepnij pod co2 i gazuj przez tydzień, dwa. Cierpliwości. Ło matko, co Ty ? Przy jakim ciśnieniu i przy jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Ustawiam od razu takie ciśnienie jakim robię wyszynk (0,8-1,5 bara w zależności od temp. i jakie chce nagazowanie). Uważam, że dobrze jest żeby piwo z 1-2 tygodnie postało po fermentacji i dojrzało więc na jedno wychodzi, między czasie mi się nagazuje. Poza tym mam 3 krany więc nigdzie mi się nie spieszy, zawsze z któregoś mam nagazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Gazuję piwo w podobny sposób. 1 bar przez około tydzień. Przy większym ciśnieniu piwo bardziej się pieni niż jest nagazowane. Wtedy jestem zmuszony napełniać kufel na dwa albo trzy razy. Nie mieszam kegiem, aby przyspieszyć gazowanie. Niby piwo szybciej się gazuje ale jest mętne. Temperatura w lodówce 3 - 6°C. Mam dwa krany, zazwyczaj używam tylko jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Gazuję piwo w podobny sposób. 1 bar przez około tydzień. Przy większym ciśnieniu piwo bardziej się pieni niż jest nagazowane. Wtedy jestem zmuszony napełniać kufel na dwa albo trzy razy. Nie mieszam kegiem, aby przyspieszyć gazowanie. Niby piwo szybciej się gazuje ale jest mętne. Temperatura w lodówce 3 - 6°C. Mam dwa krany, zazwyczaj używam tylko jednego. Tzn. rozumiem, że podpinacie gaz i zostawiacie otwarty na 1 tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Tak, piwo jest cały czas podpięte do gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 OK, dzięki. Jutro będę miał lodówkę na kegerator, więc zabieram się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Słowo się rzekło - kobyłka u płota. Moja dzisiejsza praca - dzięki szwagrowi za pomoc w przewiezieniu lodówki. Koszt wykonania: - lodówka - flaszka łiskacza z zapasów z transport lodówki, - butla co2 - 130 zł, - kran nowy - 85 zł, - reduktor pojedynczy nowy - 100 zł, - komplet złączek - 60 zł, - węże, opaski - 10 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 A pamiętam jak wczoraj jak się zarzekałeś że nie przejdziesz na kegi Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 No wczoraj to nie. Butelkowanie mnie wykańcza. I niestety nadal będzie, bo mam tylko 4 kegi - na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Warka #68 zakegowana i zabutelkowana - 1 keg (70 g cukru) i 12 butelek po 0,5 litra (32 g cukru). Warka #69 dostała na zimno 20 g CTZ, 15 g Centennial i 80 g Sladka. Odfermentowanie około 5,5°Blg. Do warki #66 wrzuciłem 4 kawałki opiekanej, która uprzednio leżakowała w destylacie jabłkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Warka # 70 AIPA Styl: American India Pale Ale OG zakładane ok. 13,7°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 51 Barwa 5,8 SRM Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale - 4,6 kg Carared - 250 g Zakwaszający - 200 g Carapils - 200 g Zacieranie: 60 min - 66-67°C ->78°C Chmielenie: 28 g - Centennial - 10 % - 60 min 7 g - Citra - 14,4% - 30 min 14 g - Wiliamette - 4,9% - 30 min 7 g - Citra - 14,4% - 150 min 14 g - Wiliamette - 4,9% - 15 min 7 g - Citra - 14,4% - 0 min 14 g - Wiliamette - 4,9% - 0 min Drożdże: US-05 Korzystałem z przepisu Scooby Brew - Drunken Jedi IPA Edytowane 20 Lutego 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się