Fidel Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Wyszło 23 litry o gęstości 13,2°Blg. Nie będę rozcieńczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Warka #73 zabutelkowana z 90 g cukru. Wyszło 39 butelek po 0,5 litra, niestety mniejszych nie mam na stanie. Odfermentowanie po korekcie 6°Blg, czyli ma 11% alkoholu. Wykańczacz imprez Jakiego wzoru używasz do obliczenia ilości alkoholu w mocnych piwach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Akurat te dane mam z brewtargeta. Dopasowałem faktyczny stopień odfermentowania do tego w programie. A ogólnie używam wzoru ABV = ((1.05 * (Starting SG – Final SG)) / Final SG) / 0.79 * 100. Przy jego zastosowaniu wychodzi 11,16% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Ostatnia warka sezonu Warka # 77 Rysio z Żyta Styl: Russian Imperial Stout OG zakładane ok. 24°Blg FG zakładane ok. 6,4°Blg Szacowane IBU 111 Barwa 65 SRM Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale - 2,2 kg Żytni - 2 kg Wędzony - 2 kg Pilzneński- 1,75 kg Aromatyczny - 1 kg Bursztynowy - 1 kg Palony jęczmień - 0,63 kg Special B - 270 g Crystal 120 - 250 g Czekoladowy - 250 g Wiedeński - 250 g Caraamber - 150 g Wagi słodów niedokładne bo wsypywałem resztki Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 40 g - CTZ - 15,9 % - 90 min 40 g - Citra - 14,4 % - 30 min 40 g - Vic Secret - 15,7 % - 15 min 40 g - Wilamette - 5,5 % - 5 min Dodatki: Chipotle - 25 g - 10 minut Drożdże: 1728 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Warka #75 przelana na cichą, odfermentowanie obu fermentorów identyczne - lekko powyżej 2°Blg. Po długiej walce z Rysiem otrzymałem 23,5 litra o gęstości 24°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Warka #75 powędrowała do dwóch kegów z 50 g cukru i 5 gramami żelatyny na keg i dodatkowo do 7 butelek 0,5 litra. Udało mi się też osiągnąć satysfakcjonujące nagazowanie piwa w kegu. 75 gram cukru na keg, dobite 1,3 bara x 3 celem usunięcia powietrza. Keg przechowywany w temperaturze pokojowej. Przed wstawieniem do kegeratora spuściłem cały gaz z kega i wstawiłem do lodówki z termostatem nastawionym na 8°C. Podpiąłem 1,3 bara. Po tygodniu brak problemów z nalewaniem i dobre (lekkie!) nagazowanie. Może to komuś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Hmm tydzień to prawdopodobnie jeszcze nie jest finalne nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ale jest ok. A przedtem miałem problemy z nalaniem szklanki, bo lała mi się sama piana. Ten tydzień to orientacyjny, bo keg już siedzi dłużej w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Rozlałem Iunga SH do butelek PET - na wyprawy wakacyjne - wyszło 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Warka # 78 Red Ale Styl: AIPA OG zakładane ok. 16,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 85 Barwa 14 SRM Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pilzneński - 7 kg Special B - 250 g Carabohemian - 250 g Caraamber - 250 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 30 g - Chinook - 11 % - 90 min 40 g - Simcoe - 11,7 % - 30 min 60 g - Simcoe - 11,7 % - 15 min Drożdże: Wyeast Kolsch - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Warka # 78 Red Ale Styl: AIPA OG zakładane ok. 16,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 85 Barwa 14 SRM Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pilzneński - 7 kg Special B - 250 g Carabohemian - 250 g Caraamber - 250 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 30 g - Chinook - 11 % - 90 min 40 g - Simcoe - 11,7 % - 30 min 60 g - Simcoe - 11,7 % - 15 min Drożdże: Wyeast Kolsch - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Juz wrzesień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Przecież napisałem w statusie, że to nie jest moje ostatnie słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Ostatecznie ponad 24 litry brzeczki o gęstości 16°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Podsumowanie sezonu: -w zeszłym sezonie nie czułem diacetylu - obecnie już wyczuwam -nie wyczuwam zapachu przecieru pomidorowego w piwie, może się nauczę -uwarzyłem 617 litrów piwa, -wszystkie udane, niektóre mniej, -nie miałem żadnej infekcji, -miałem za to jedną bardzo smaczną warkę z gushingiem, ale myślę sobie, że to nieodfiltrowanie chmielu z chmielenia na zimno, -pomimo możliwości warzenia warek ok. 46 litrów uwarzyłem tylko dwie takie warki - wolę różnorodność, w większych ilościach warzę jedynie piwa codziennego spożycia APA i AAA, -uwarzyłem kilka udanych mocnych piw, -w przyszłym sezonie planuję zacząć od serii słabych single hop. W kwestiach sprzętowych: -super zakupem był kociołek z Lidla w przecenie, którego używam jako zbiornik wody do zacierania i wysładzania, -zupełnie inną jakością są kegi! w które zainwestowałem w tym roku, obecnie mam 9 i zamierzam jeszcze zakupić 1 sztukę (dla równego rachunku). Wszystkim których poznałem i którzy mi pomagali (zarówno pochwałą jak i krytyką) bardzo dziękuję, możecie liczyć na wzajemność i do następnego sezonu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Warka #77 powędrowała do różnych butelek w ilości 21 litra z syropem z 100 g cukru. Odfermentowanie 6,5°Blg czyli ma 10% alkoholu, nie czuć. Mam jeszcze jedno piwo w trakcie fermentacji i koniec. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Warka #78 zakegowana i od razu do nagazowania. Dodatkowo kilka butelek z cukrem. Edytowane 26 Lipca 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Zbrojenia przed sezonem: WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Wygląda ładnie, ale czy w tym rowku, przy spuści, nie będzie zbierało się zbyt dużo filtratu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Nice. Gdzie to nabyłeś? Jaka pojemność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 48 litrów. Kupiłem tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Szarpnąłeś się. Teraz już nie ma wyboru, musisz warzyć same duże warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Albo gęste Taki jest plan. Mam 12 kegów i skrzynki, trzeba zapełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Warka # 79 "Nienawidzę amerykańskiego chmielu" Styl: APA OG zakładane ok. 11°Blg FG zakładane ok. 2,8 °Blg Szacowane IBU 47 Barwa 5,3 SRM Wielkość warki ok. 44 l Zasyp: Pilzneński - 7,6 kg Karmelowy 60 - 400 g Karmelowy 30 - 400 g Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 22 g - C/T/Z -15,9 % 90 min 40 g - Chinook - 11 % - 5 min 100 g - Cascade - 7 % - 1 min 60 g - Chinook - 11 % - 1 min Drożdże: US-05 Gozdawa West Coast Edytowane 3 Października 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Hehehe zgadnij jaka nazwe miało mieć nasze nastepne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się