Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #73 zabutelkowana z 90 g cukru. Wyszło 39 butelek po 0,5 litra, niestety mniejszych nie mam na stanie. Odfermentowanie po korekcie 6°Blg, czyli ma 11% alkoholu. Wykańczacz imprez ;)

Jakiego wzoru używasz do obliczenia ilości alkoholu w mocnych piwach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat te dane mam z brewtargeta. Dopasowałem faktyczny stopień odfermentowania do tego w programie.

A ogólnie używam wzoru ABV = ((1.05 * (Starting SG – Final SG)) / Final SG) / 0.79 * 100. Przy jego zastosowaniu wychodzi 11,16%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia warka sezonu

 

Warka # 77 Rysio z Żyta

Styl: Russian Imperial Stout

 

OG zakładane ok. 24°Blg

FG zakładane ok. 6,4°Blg

Szacowane IBU 111

Barwa 65 SRM

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 2,2 kg

Żytni - 2 kg

Wędzony - 2 kg

Pilzneński- 1,75 kg

Aromatyczny - 1 kg

Bursztynowy - 1 kg

Palony jęczmień - 0,63 kg

Special B - 270 g

Crystal 120 - 250 g

Czekoladowy - 250 g

Wiedeński - 250 g

Caraamber - 150 g

 

Wagi słodów niedokładne bo wsypywałem resztki

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

40 g - CTZ - 15,9 % - 90 min

40 g - Citra - 14,4 % - 30 min

40 g - Vic Secret - 15,7 % - 15 min

40 g - Wilamette - 5,5 % - 5 min

 

Dodatki:

Chipotle - 25 g - 10 minut

 

Drożdże:

1728 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #75 powędrowała do dwóch kegów z 50 g cukru i 5 gramami żelatyny na keg i dodatkowo do 7 butelek 0,5 litra.

 

Udało mi się też osiągnąć satysfakcjonujące nagazowanie piwa w kegu. 75 gram cukru na keg, dobite 1,3 bara x 3 celem usunięcia powietrza. Keg przechowywany w temperaturze pokojowej. Przed wstawieniem do kegeratora spuściłem cały gaz z kega i wstawiłem do lodówki z termostatem nastawionym na 8°C. Podpiąłem 1,3 bara. Po tygodniu brak problemów z nalewaniem i dobre (lekkie!) nagazowanie. Może to komuś pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 78 Red Ale

Styl: AIPA

 

OG zakładane ok. 16,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 85

Barwa 14 SRM

Wielkość warki ok. 26 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 7 kg

Special B - 250 g

Carabohemian - 250 g

Caraamber - 250 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

30 g - Chinook - 11 % - 90 min

40 g - Simcoe - 11,7 % - 30 min

60 g - Simcoe - 11,7 % - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast Kolsch - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 78 Red Ale

Styl: AIPA

 

OG zakładane ok. 16,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 85

Barwa 14 SRM

Wielkość warki ok. 26 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 7 kg

Special B - 250 g

Carabohemian - 250 g

Caraamber - 250 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

30 g - Chinook - 11 % - 90 min

40 g - Simcoe - 11,7 % - 30 min

60 g - Simcoe - 11,7 % - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast Kolsch - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsumowanie sezonu:

-w zeszłym sezonie nie czułem diacetylu - obecnie już wyczuwam :)

-nie wyczuwam zapachu przecieru pomidorowego w piwie, może się nauczę ;)

-uwarzyłem 617 litrów piwa,

-wszystkie udane, niektóre mniej,

-nie miałem żadnej infekcji,

-miałem za to jedną bardzo smaczną warkę z gushingiem, ale myślę sobie, że to nieodfiltrowanie chmielu z chmielenia na zimno,

-pomimo możliwości warzenia warek ok. 46 litrów uwarzyłem tylko dwie takie warki - wolę różnorodność, w większych ilościach warzę jedynie piwa codziennego spożycia APA i AAA,

-uwarzyłem kilka udanych mocnych piw,

-w przyszłym sezonie planuję zacząć od serii słabych single hop.

 

W kwestiach sprzętowych:

-super zakupem był kociołek z Lidla w przecenie, którego używam jako zbiornik wody do zacierania i wysładzania,

-zupełnie inną jakością są kegi! w które zainwestowałem w tym roku, obecnie mam 9 i zamierzam jeszcze zakupić 1 sztukę (dla równego rachunku).

 

Wszystkim których poznałem i którzy mi pomagali (zarówno pochwałą jak i krytyką) bardzo dziękuję, możecie liczyć na wzajemność i do następnego sezonu!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #77 powędrowała do różnych butelek w ilości 21 litra z syropem z 100 g cukru. Odfermentowanie 6,5°Blg czyli ma 10% alkoholu, nie czuć.

Mam jeszcze jedno piwo w trakcie fermentacji i koniec.

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Warka # 79 "Nienawidzę amerykańskiego chmielu" :)

Styl: APA

 

OG zakładane ok. 11°Blg

FG zakładane ok. 2,8 °Blg

Szacowane IBU 47

Barwa 5,3 SRM

Wielkość warki ok. 44 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 7,6 kg

Karmelowy 60 - 400 g

Karmelowy 30 - 400 g

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

22 g - C/T/Z -15,9 % 90 min

40 g - Chinook - 11 % - 5 min

100 g - Cascade - 7 % - 1 min

60 g - Chinook - 11 % - 1 min

 

Drożdże:

US-05

Gozdawa West Coast

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.