Stasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. Wtedy uwzględniłem chyba źle (lub też być może za wcześnie zabutelkowałem), bo się piwo przegazowało. Tym razem zrobiłem więc eksperyment: wziąłem kilka łyżek ekstraktu barwiącego WES, rozpuściłem w wodzie tak żeby dostać 12°Blg i to zadałem drożdżami Koelsch. No i kto zgadnie: do ilu ofermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 do 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 do 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 3.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 No dobra... koniec konkursu. Nie było łatwo trafić, bo z 12°Blg zakończył fermentację na... 7,5°Blg! Szok! To jedynie 37,5%! No ale w sumie może i to możliwe - w końcu w zdecydowanej części robiony jest ze słodu barwiącego który wiele cukrów fermentowalnych nie ma. Ale może na wszelki wypadek powtórzę kiedyś eksperyment na jakichś innych drożdżach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. Wtedy uwzględniłem chyba źle (lub też być może za wcześnie zabutelkowałem), bo się piwo przegazowało. Tym razem zrobiłem więc eksperyment: wziąłem kilka łyżek ekstraktu barwiącego WES, rozpuściłem w wodzie tak żeby dostać 12°Blg i to zadałem drożdżami Koelsch. No i kto zgadnie: do ilu ofermentowało? Dlaczego dodawałeś przy butelkowaniu , był za jasny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. [...] Dlaczego dodawałeś przy butelkowaniu ' date=' był za jasny?[/quote'] Dokładnie. Jakoś taki jasny mi się przy pomiarze blg wydał i do glukozy dodałem wtedy 50g ekstraktu barwiącego. Piwo to jest teraz, tj. ponad rok od butelkowania (wywiozłem do rodziców skrzynkę i zapomniałem - miło się jest tak się zdziwić ) mocno przegazowane, ale nie przypuszczam, żeby te 50g ekstraktu barwiącego na 20l piwa dużo zmieniło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się