marbelka Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 zrób to tak jak na zdjęci i będzie dobrze http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/07540bdb20ce7e11 zrób to tak jak na zdjęci i będzie dobrze hmm... byle nie przeciąć przewodu żółto-zielonego Dzięki Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 oby nie jednego forumowicza mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja kupiłem obudowę z wtyczką, nie niszczyłem wtyczki. Dorzuciłem wejście na kabel jak od zasilacza komputerowego i zasilacz 12V i po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja kupiłem obudowę z wtyczką, nie niszczyłem wtyczki. Dorzuciłem wejście na kabel jak od zasilacza komputerowego i zasilacz 12V i po robocie. podrzucisz jakieś fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja kupiłem obudowę z wtyczką, nie niszczyłem wtyczki. Dorzuciłem wejście na kabel jak od zasilacza komputerowego i zasilacz 12V i po robocie. podrzucisz jakieś fotki? Tylko radzę lepiej zaplanować mocowanie sterownika niż ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Chce mieć burzliwą w 17 to lodówkę ustawiam sobie na 15. Sterując temperaturą z sondą zanurzoną w piwie zawsze dojdzie do większego bądź mniejszego przechłodzenia, a kombinowania z tym więcej. Powyższy schemat temperaturowy jak najbardziej potwierdza się w moich warunkach. Używam lodówki podblatowej. Na stałe umieszczona sonda osobnego termometru w fermentorze, a sonda sterownika w słoiku z wodą. Temperatura w sterowniku ustawiona na 15,5 C, histereza na 0,1 C. Lodówka włącza się dokładnie co 80 min. Temperatura w fermentorze podczas pierwszych dni burzliwej to 17 C. Po około 3-4 dniach temp. nieznacznie opada i wtedy koryguję nastaw na sterowniku. Edytowane 23 Czerwca 2016 przez ja2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dałoby się to to przerobić żeby chłodziło? w sensie wpiąć w to lodówkę, a czujnik do środka? http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/akwarystyka/125-regulator-temperatury-prt1s-z-czujnikiem-zewnetrznym.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dałoby się to to przerobić żeby chłodziło? A po co? http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html Wg mnie za 17 zł się nie opłaca tego przerabiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Czyli lepiej się nie bawić i skorzystać z RT-C20, tylko w tym regulatorze nie jest czasem zakres temperatury 16-36? Jakbym chciał niższą temperaturę, da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 1. nie wiem 2. spytaj producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Perkele Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 mam pytanie jaki sterownik polecacie, bo tak czytam i czytam i sam już nie wiem planujemy zakupić lodówkę, i jak to wygląda, potrzebuje tylko sterownik do lodówki i tyle ? czy coś jeszcze ? bardzo proszę o pilny kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 STC-1000+ dlaczego ten? Wygooglaj sobie A400_P https://m.aliexpress.com/s/item/2004466302.html?trace=storeDetail2msiteDetail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Hej,Kupiłem ostatnio sterownik temperatury RT-2C i chciałby, odwrócić jego działanie - by chłodził. W internecie praktycznie wszystkie instrukcje ze zdjęciami są już nieaktywne, a schemat dla RT-2, który udało mi się znaleźć, niestety nie "pasuje" do RT-2C. Niemniej z tego, co ktoś napisał na jakimś elektronicznym forum, wystarczy przelutować jeden kabelek. Problem jest taki, że nie mam pojęcia o elektronice i nie wiem, co (przekaźnik?) trzeba przelutować gdzie. Może ktoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Może ktoś pomóc? Fotki wnętrza by wiele pomogły w pomaganiu Edytowane 23 Marca 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Może ktoś pomóc? Fotki wnętrza by wiele pomogły w pomaganiu Jako że jestem z elektroniki noga, to nie wiem, jakiego rodzaju zdjęcia mogą pomóc Zrobiłem teraz takie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Zrobiłem teraz takie: łomatko, ale pająk Sprzedawanie takich rzeczy zabrania chyba nawet prawo http://screenshooter.net/103040670/nhmmcwq Wg fotki z linka, należy odlutować przewód z miejsca oznaczonego czerwonym znakiem i przylutować go w miejsca wskazane zieloną strzałką i kółkiem. w miejscu zielonego kółka powinien być styk przekaźnika, ale z Twoich fotek nie do końca wynika czy jest czy go niema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Zrobiłem teraz takie: łomatko, ale pająk Sprzedawanie takich rzeczy zabrania chyba nawet prawo http://screenshooter.net/103040670/nhmmcwq Wg fotki z linka, należy odlutować przewód z miejsca oznaczonego czerwonym znakiem i przylutować go w miejsca wskazane zieloną strzałką i kółkiem. w miejscu zielonego kółka powinien być styk przekaźnika, ale z Twoich fotek nie do końca wynika czy jest czy go niema. Jest tam styk, dzisiaj lub jutro polutuję i dam znać, czy działa, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Hej, Kupiłem ostatnio sterownik temperatury RT-2C i chciałby, odwrócić jego działanie - by chłodził. W internecie praktycznie wszystkie instrukcje ze zdjęciami są już nieaktywne, a schemat dla RT-2, który udało mi się znaleźć, niestety nie "pasuje" do RT-2C. Niemniej z tego, co ktoś napisał na jakimś elektronicznym forum, wystarczy przelutować jeden kabelek. Problem jest taki, że nie mam pojęcia o elektronice i nie wiem, co (przekaźnik?) trzeba przelutować gdzie. Może ktoś pomóc? mam takie pytanko. czy nie zniszczysz agregatu w lodówce? z tego co wiem to te regulatory nie posiadają w ustawieniach histerezy i agregat może się dość często włączać i wyłączać. na moim ustawiam temp. 13 st.C. a histerezę 2 st.C więc przy 13 włącza sie a przy 11st. lodówka się wyłączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Zrobiłem teraz takie: łomatko, ale pająk Sprzedawanie takich rzeczy zabrania chyba nawet prawo http://screenshooter.net/103040670/nhmmcwq Wg fotki z linka, należy odlutować przewód z miejsca oznaczonego czerwonym znakiem i przylutować go w miejsca wskazane zieloną strzałką i kółkiem. w miejscu zielonego kółka powinien być styk przekaźnika, ale z Twoich fotek nie do końca wynika czy jest czy go niema. Działa! Super, jeszcze raz dziękuję Hej, Kupiłem ostatnio sterownik temperatury RT-2C i chciałby, odwrócić jego działanie - by chłodził. W internecie praktycznie wszystkie instrukcje ze zdjęciami są już nieaktywne, a schemat dla RT-2, który udało mi się znaleźć, niestety nie "pasuje" do RT-2C. Niemniej z tego, co ktoś napisał na jakimś elektronicznym forum, wystarczy przelutować jeden kabelek. Problem jest taki, że nie mam pojęcia o elektronice i nie wiem, co (przekaźnik?) trzeba przelutować gdzie. Może ktoś pomóc? mam takie pytanko. czy nie zniszczysz agregatu w lodówce? z tego co wiem to te regulatory nie posiadają w ustawieniach histerezy i agregat może się dość często włączać i wyłączać. na moim ustawiam temp. 13 st.C. a histerezę 2 st.C więc przy 13 włącza sie a przy 11st. lodówka się wyłączy. Producent twierdzi, iż wynosi ona 0,1 st. C. To faktycznie niewiele, ale dałem za lodówkę stówę, może trochę wytrzyma, a jak nie, to trudno Edytowane 25 Marca 2017 przez WojciechT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Hej, Kupiłem ostatnio sterownik temperatury RT-2C i chciałby, odwrócić jego działanie - by chłodził. W internecie praktycznie wszystkie instrukcje ze zdjęciami są już nieaktywne, a schemat dla RT-2, który udało mi się znaleźć, niestety nie "pasuje" do RT-2C. Niemniej z tego, co ktoś napisał na jakimś elektronicznym forum, wystarczy przelutować jeden kabelek. Problem jest taki, że nie mam pojęcia o elektronice i nie wiem, co (przekaźnik?) trzeba przelutować gdzie. Może ktoś pomóc? mam takie pytanko. czy nie zniszczysz agregatu w lodówce? z tego co wiem to te regulatory nie posiadają w ustawieniach histerezy i agregat może się dość często włączać i wyłączać. na moim ustawiam temp. 13 st.C. a histerezę 2 st.C więc przy 13 włącza sie a przy 11st. lodówka się wyłączy. Producent twierdzi, iż wynosi ona 0,1 st. C. To faktycznie niewiele, ale dałem za lodówkę stówę, może trochę wytrzyma, a jak nie, to trudno No i stało się. Lodówka nie wytrzymała weekendu Podobno producent za dopłatą jest w stanie zwiększyć histerezę; zastanawiam się, czy nie da rady tego zrobić samemu. W końcu jestem programistą Edytowane 27 Marca 2017 przez WojciechT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Wstaw sondę w szklankę z woda i już masz histerezę. Na allegro za 15zł (z wysyłką) kupisz W1209, gdzie możesz ustawić histerezę, opóźnienie załączenia itd. Dokładność odczytu temperatury nie powala - w zależności od zakresu w jakim będzie działał trzeba ustawić inną wartość korekty, ale to nie jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) A ja kontrolowałem fermentację około dwudziestu warek tym sterownikiem (tylko firmowo "odwróconym") w lodówce za 40zł i ma się bardzo dobrze Edytowane 27 Marca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) zastanawiam się, czy nie da rady tego zrobić samemu. jśli jesteś programistą to ... i na fizyce troszkę się znasz Wg mnie wystarczy umieścić sondę np. w słoiku z wodą aby zwiększyć wielokrotnie bezwładność układu pomiarowego EDIT Większa bezwładność to wolniejsze zmiany temperatury, a w efekcie rzadsze załączanie i wyłączanie lodówki. Niektórzy przyklejają też sondę do fermentora oklejając ją potem np. folią bąbelkową. Edytowane 27 Marca 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 A ja kontrolowałem fermentację około dwudziestu warek tym sterownikiem (tylko firmowo "odwróconym") w lodówce za 40zł i ma się bardzo dobrze jakoś nie jestem przekonany do tego sterownika. Wolę dopłacić 30-40 złotych i zamówić na allegro regulator temperatury np. WILLHI. Jest opcja grzanie-chłodzenie, histereza, zakres temperatury -20 do 110 st. C, możliwość kalibracji. Uzywam go do lodowki jak i do sterowania gdy zacieram. Sterownik jest do 2300W. Śmiało można podlaczyc grzałkę i mieszadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechT Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Poprawka, lodówka jednak nie wysiadła - tylko urządzenie RT-2C firmowo ma bardzo płytkie "gniazdko" i okazało się, że bez porządnego dociśnięcia zwyczajnie nie stykało. Więc w tym momencie mój pierwszy pils zaliczył wahania temperatury od 2 stopni (lodówka chłodziła jak szalona) do 18. Ciekawe, jak będzie smakował Co do wsadzenia do wody - fajny pomysł. Chyba się skuszę, tym bardziej, iż jest to sterownik dedykowany terrariom i akwariom więc sonda na pewno od wody nie wysiądzie. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi