kiedos Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 (edited) Kolega z forum właśnie mi uświadomił, że to z chin jest wysyłane także zamówiłem za 40zł tu http://www.aliexpress.com/snapshot/6189583758.html Edited August 13, 2014 by kiedos Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 http://www.ebay.pl/itm/320817826909?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 Ostatnio zamawiałem - przyszedł po niecałych 2 tygodniach. Niedługo biorę się za podpinanie tego ustrojstwa i świat dolniaków stanie otworem Link to comment Share on other sites More sharing options...
gutek Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 (edited) Zapytałem ale rozumiem że można wybrać czyli mogę brać Jak będę chciał ogrzewać (a w zimie może się to przydać żeby nie trzymać w domu fermentorów) to mogę przestawić, super opcja. W przypadku tego sterownika możesz podłączyć grzanie, ale trzeba przepinać styki i przeprogramować urządzenie. STC-1000, które proponuje ThoiN powyżej mogą mieć podłączone i grzanie i chłodzenie jednocześnie. Osobiście doradzam te z Chine Edited August 13, 2014 by gutek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 (edited) Gwoli ścisłości, to propozycja nie jest stricte moja - przewija się wcześniej przez ten wątek. Na jego 14 stronie dopytywałem kolegów o to urządzenie i podesłali mi właśnie ten odnośnik Także jestem tylko beneficjentem wiedzy na forum i przekazuję dalej dobre wieści Edited August 13, 2014 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Mam małą lodówkę (wchodzi jeden fermentor) razem z zamrażalnikiem regulacja temperatury jest w środku (pokrętło). I chcę podłączyć sterownik STC-1000. Muszę coś przerabiać w lodówce ? Czy wystarczy do sterownika dorobić gniazdo a do niego podłączyć wtyczkę prądowo od lodówki a czujnik umieścić w lodówce. A w lodówce mam ustawić najniższą (-3 C) temperaturę czy na wyższą ( +8c)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Mam małą lodówkę (wchodzi jeden fermentor) razem z zamrażalnikiem regulacja temperatury jest w środku (pokrętło). I chcę podłączyć sterownik STC-1000. Muszę coś przerabiać w lodówce ? Czy wystarczy do sterownika dorobić gniazdo a do niego podłączyć wtyczkę prądowo od lodówki a czujnik umieścić w lodówce. A w lodówce mam ustawić najniższą (-3 C) temperaturę czy na wyższą ( +8c)? Teoretycznie wystarczy jeśli ustawisz najniższą możliwą temperaturę. Jeśli faktycznie to jest -3°C to to lodówka "będzie chciała" non-stop chłodzić więc to STC-1000 będzie sterowało wtedy temperaturą. Ważne by ustawić w sterowniku minimalny czas załączenia sprężarki, bo w oryginalnym termostacie jego histereza i bezwładność to gwarantują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szinek Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Zbieram się do zakupu sterownika STC-1000, mam do wyboru dwie wersje: https://www.wish.com/c/5357a5ac090b55530dc78ee6 https://www.wish.com/c/5335269c3797f60c81ab60aa Różnią się one prądem znamionowym: 10A kontra 30A, oba przy 220V. Które wybrać? Dla zainteresowanych: koszt tego sterownika na wish.com to 20zł, posiadam zniżkę 32zł dla wszystkich, na PW mogę podać adres do rejestracji z bonusem. pe1 and b.dawid 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalz21 Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Co chcesz podpiac pod to 30 A ? O.O Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Nie wiem co chcesz podpiąć pod sterownik, ale lodówka to z 1A prądu pobiera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 30A to chyba jakiś agregat do pomieszczeń chłodniczych chcesz podpiąć? 20pln za stc-1000? a koszta wysyłki? Nie znam tego sklepu/serwisu, można zaufać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szinek Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 (edited) Zamówiłem z wish dwa przedmioty na początku roku - oba dotarły w dość standardowym czasie, niecałe 20 dni. Tak tanio, ponieważ jest promocja i rozdają karty prezentowe o wartości 10$/32zł. W przeciwieństwie do aliexpress/ebay tutaj wysyłka jest płatna, ale oscyluje ona prawie zawsze w okolicy 10zł. Kupiłem, mój wybrany sklep ma blisko 3000 opinii: więc o rzetelność się nie martwię. Edited August 28, 2014 by Szinek moon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 (edited) Ehh, to teraz mówisz? Dobry deal Natężenie w Amperach możesz na szybko przeliczyć wzorem (z pominięcie cos fi dla układu jednofazowego): I = P/U gdzie: I - natężenie prądu w Amperach P - moc w Watach U - napięcie w Voltach Przekształcając wzór obliczyć Pmax dla takiego sterownika (P = U * I). Sterownik do 10A wystarczy więc do obsłużenia urządzeń o sumarycznej mocy ~2300W, czyli 2,3kW. Na lodówkę sporo, na jakieś konkretne grzałki może być już wcale nie tak dużo. Natomiast pozostaje jeszcze kwestia instalacji elektrycznej w domu, gdzie przeważnie stosuje się "eSy" (wyłącznik prądowy aka bezpiecznik) 10-16A. Edited August 28, 2014 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 (edited) 30 A się przyda do grzałek 3,5 Kw. Podgrzać dużo ilość wody do wysładzania. Mam kociołek lidlowski v2 posiada izolacie 25 l wody nagrzewa dość długo więcej nisz 50 minut. Zwiększamy wbicie grzałki 2 kw 40l wody długo 3 kw około będą dobre i wtedy sterownik 30A się przyda Czy ciekawo czy ten sterownik ma te 30A. Edited August 28, 2014 by br.an.tr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraku Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 Tez zamówiłem z wish.com tego 30A- 19.95zł wyszło. Jeśli dojdzie to będzie rewelka. A jak dojdzie to będę miał pytanie jak to podłączyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 Tez zamówiłem z wish.com tego 30A- 19.95zł wyszło. Jeśli dojdzie to będzie rewelka. A jak dojdzie to będę miał pytanie jak to podłączyć... Niby "kto pyta, nie błądzi", ale też "szukajcie, a znajdziecie" O, tu: http://www.piwo.org/topic/4650-sterownik-temperatury-do-lodowki/page__st__260#entry287577 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraku Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 (edited) Niby "kto pyta, nie błądzi", ale też "szukajcie, a znajdziecie" O, tu: http://www.piwo.org/...260#entry287577 Tak, widziałem to, lecz ten sterownik wygląda na uproszczoną wersję, jednocześnie nie może chyba być podpięte grzanie i chłodzenie (mi zależy i tak tylko na chłodzeniu) https://d1g6p02fzf9bto.cloudfront.net/5357a5ac090b55530dc78ee6-5-original.jpg Dodatkowo będę chciał jakoś bolec uziemienia podpiąć, elektrykiem nie jestem więc lepiej będzie podpytać. Edited September 3, 2014 by Kraku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 Hmm nawet jeśli, to schemat pozostaje ten sam (tylko odejdą kable wchodzące do grzania). Ale odnoszę wrażenie, że to jednak ten sam sterownik i może po prostu jest dane jakieś stare zdjęcie? Bo na tymże zdjęciu faktycznie widać, że sterownik ma trzy kostki podwójne, natomiast wersja z grzaniem i chłodzeniem ma 4 kostki podwójne (lub 2 kostki podwójne i jedną poczwórną - nie pamiętam dokładnie, zerknę w domu). Tak czy siak wydaje mi się, że to mało prawdopodobne, aby różne sterowniki wypuścili pod tą samą nazwą STC-1000. Ja jutro spróbuję wykonać pierwszy rozruch na swoim sprzęcie - mam nadzieję, że wszystko spiąłem dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted September 10, 2014 Share Posted September 10, 2014 Ile mam ustawić czasu na włączanie agregatu na sterowniku ? Mam zamiar zrobić piwo 20 Blg górnej fermentacji. Lodówka stoi w piwnicy temperatura w piwnicy 18C. Piwo schłodzę do 17c i zadam drożdże. I umieszczę w lodówce i na sterowniku ustawie temperaturę 17c. Czujnik przymocuje do fermentatora i odizoluje potrójna karimato. Jak się zacznie burzliwa fermentacja to wtedy sterownik będzie włączał lodówkę. Ma to sens tak zrobić czy coś zmienić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Dziś odebrałem sterownik z poczty, dzięki Szinek za bonusa. Nie sądziłem że to taki malutki pizdryk na zdjęciach wygląda na dużo większy. Sprawdzę w następnym tygodniu jak działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 Ja zamówiłem dzisiaj zobaczymy kiedy dojdzie. Zapłaciłem 23.56zł za ten 10 amperowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted September 14, 2014 Share Posted September 14, 2014 Witam kolegów, chciałbym prosić o pomoc. Wpadł mi w ręce sterownik STC-9200 (2 czujki temp., urządzenia: sprężarka, wentylator, odmrażanie). Schemat podłączenia prezentuje się tak: http://www.arktyka.p...ugi_stc9200.pdf (4. strona) Podpiąłem: -zasilanie (2 przewody, brązowy i niebieski od przedłużacza w 5/6, ochronny jest niepodpięty), -czujniki temp. pod 7/8 i 8/9 - obie działają. W tym stanie urządzenie działa, można sprawdzać temp., zmieniać ustawienia itd. Teraz chcę podpiąć listwę od przedłużacza (druga część do wpięcia do niej lodówki). No i tu nasuwa się pewien problem. Czy powinienem zrobić to tak://fioletowym oznaczyłem potencjalne podłączenie// Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Tak jak zaznaczyłeś tak ma być. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych PaulCraft 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Pospinałem wreszcie swój STC-1000 (w pudełku po lodach lodówka podłączona przez gniazdko na wyłączniku) i hula z zamrażarką aż miło Piwka już się chłodzą, następny w kolejce do warzenia - Lager Wiedeński Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 (edited) Jeśli listwa zasilająca ma 3 gniazda, to rozumiem, że teoretycznie mogę do niej podpiąć 3 urządzenia o mocy nie przekraczającej P=U x I = 230V x 8A = 1800W? Gdybym chciał wykorzystać pozostałe funkcje (odmrażanie/wentylator), choć jeszcze nie znalazłem dla nich sensownego zastosowania, to od tego urządzenia: -fazowy podłączam pod daną funkcję (3 lub 4), -neutralny łączę z neutralnym zasilania (6), -ochronny łączę z pozostałymi ochronnymi? Chodzi mi po głowie, by jakoś rozszerzyć działalność tego sterownika na drugą lodówkę. W gorszym wypadku będę miał tam tylko pomiar temp. Edited September 15, 2014 by PaulCraft Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 będę miał tam tylko pomiar temp. inaczej nie będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts