Gość pitupitu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 @Jacenty, ale chłop ma TYLKO 10g Marynki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Ale bierze też pod uwagę dokupienie Sybilli, więc może jednak? Edytowane 7 Listopada 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Co do chmielenia to tak jak napisał @santa z tym, że z chmielenia zacieru zdejmij 25g i daj na zimno i będzie gitara , bez zakupów. Aaaaa, i to malutka warka ma być? Ile wybicia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Co do chmielenia to tak jak napisał @santa z tym, że z chmielenia zacieru zdejmij 25g i daj na zimno i będzie gitara , bez zakupów. +1 Aaaaa, i to malutka warka ma być? Ile wybicia? Wnioskując po gramaturze, to ze 20 litrów będzie . Marynka na smak-aromat jest naprawdę świetna. Chodzą słuchy, że i Iunga daje ciekawe aromaty, więc naprawdę do PIPA jest w czym wybierać. Ja osobiście czekam na szerokodostępną Oktawie w postaci granulatu. Edytowane 7 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ponoć iunga super się sprawdza w czarnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Ja o aromacie wyczytałem w opisie charakterystyki. Sam jeszcze tego nie próbowałem, jedynie na goryczkę. Gdzie wyczytałeś o tych ciemniakach? Edytowane 7 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Kopyr tak mówił w odcinku Noc Kupały z Browaru Perun... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Kopyr tak mówił nie no jak Kopyr tak mówił to tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Ponoć iunga super się sprawdza w czarnych piwach. Spokojnie, przecież kolega użył trybu przypuszczającego . Swoją drogą co to znów za szum związany z Kopyrem? Edytowane 7 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Ale bierze też pod uwagę dokupienie Sybilli, więc może jednak? No tak, ale warzył będę dzisiaj - Sybillę (albo coś innego na zimno) mogę dokupić za 2-3 tygodnie, a dzisiaj już nie mam możliwości Z resztą nie chcę Marynki - celowo ją pominąłem (z wyjątkiem tej resztki 10g, która leży już ponad miesiąc w lodówce). Chcę zastosować praktycznie wyłącznie Sybillę na smak/aromat oraz Iungę na goryczkę - jeszcze nie bawiłem się tymi chmielami Co do chmielenia to tak jak napisał @santa z tym, że z chmielenia zacieru zdejmij 25g i daj na zimno i będzie gitara , bez zakupów. Tak się właśnie krzątam w ilości chmielu do zacieru - początkowo było właśnie 50g. Niepotrzebnie później zwiększyłem Tak czy siak wrzucę chyba jednak coś koło 30', żeby doszło nieco na goryczkę (poprawka na starter, o czym poniżej). Aaaaa, i to malutka warka ma być? Ile wybicia? Raczej standardowa - pewnie wyjdzie koło 23L (mam gar ok. 28-30L, więc max tyle wychodzi po gotowaniu). Muszę jeszcze wziąć poprawkę - wczoraj zrobiłem starter 4L 9Blg z ekstraktu Muntonsa suchego (jakieś pozostałości w szafie) na Gozdawa USWC. Za radami i własnymi przemyśleniami prawdopodobnie zrobię tak: Chmielenie: - Sybilla 50g - do zacieru - Iunga 25g - 75' - Marynka 10g - 75' - Sybilla 25g - 30' - Sybilla 25g - 10' - Sybilla 25g - 0' - Sybilla 50g - na zimno, 3dni Z uwzględnieniem startera pewnie wyjdzie coś koło 43-45IBU. Nie chcę też zbyt mocnego aromatu chmielowego, aby nie zdominować piwa (dlatego zrezygnuję tu z chmielenia whirlpoolowego oraz łopat chmielu na zimno). Chciałbym uzyskać coś w miarę zbalansowanego. Zacierać planuję dwutemperaturowo, aby uzyskać zróżnicowaną i w miarę przyzwoitą podbudowę słodową: - 65C - 15' - 70C - 45' - 76C mashout - 10' PS. Z resztek mam jeszcze 15g Lubelskiego - może zapodać go jeszcze na smak lub goryczkę? :> Edytowane 8 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 No i są "jakieś" efekty - receptura jeszcze lekko zmodyfikowana, można znaleźć w moich zapiskach. Generalnie piwko całkiem smaczne, aromat Sybilli bardzo przyjemny. Niestety piwo po rozlewie dosyć mętne - troszkę za dużo z dna zassałem przed rozlewem. Klaruje się bardzo powoli (może to wina drożdży - Gozdawa USWC) w butelkach. Znów wylazła na wierzch moja twarda woda - goryczka jest mocno chropowata, zalegająca. Potrzeba czasu żeby się to ułożyło trochę - powinno być lepiej, bo na początku było jeszcze gorzej, wręcz wysuszało język. Myślę, że piwko powtórzę, ale raczej na innych drożdżach (np. US-05) i z odrobinę niższym IBU (Blg 15, IBU ~40 lub Blg 14, IBU ~35). Pozostaje się cieszyć, że z pierwszej własnej receptury wyszło coś całkiem przyjemnego, a i pole do poprawy na przyszłość też jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Klaruje się bardzo powoli (może to wina drożdży - Gozdawa USWC) w butelkach. Na pewno nie. Mam na koncie kilka warek w tym sezonie na tych właśnie drożdżach. Bardzo ładnie flokulują, a piwo jest idealnie klarowne. Za 6 zeta, ideał . Polecam dodatkowo cold crash na 2 dni przed rozlewem. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Na pewno nie A ja mam całkiem odwrotne doświadczenia. Dwa piwa na tych drożdżach mętne jak szczyny lucyfera. Nawet lagerowanie nie pomogło ich spacyfikować. Ciekaw jestem od czego to zależy. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ciężko powiedzieć. Wszystkie 3 warki poddawałem zabiegowi cold crash. Brzeczka była gotowana 90 minut, ostatnie 10 minut z mchem. Słody głównie Strzegomskie, zacieranie na lenia. W przeciągu tygodnia będę warzył kolejną warkę na tych drożdżach, tym razem strictę jasną, przyjrzę się ponownie tej sprawie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Klaruje się bardzo powoli (może to wina drożdży - Gozdawa USWC) w butelkach. Na pewno nie. Mam na koncie kilka warek w tym sezonie na tych właśnie drożdżach. Bardzo ładnie flokulują, a piwo jest idealnie klarowne. Za 6 zeta, ideał . Polecam dodatkowo cold crash na 2 dni przed rozlewem. No widzisz - u mnie sklarować się nie chce. Cold crash'a jako takiego nie robiłem, natomiast przed rozlewem obniżałem temperaturę na 4 dni do chmielenia na zimno z 15 do ~7C. Nie pomogło. Jest to dosyć ciekawe Wiem też, że popełniłem drobny błąd przy rozlewie - chciwie zaciągnąłem sporo mętnego piwa z dna fermentora. Natomiast ten zaciągnięty osad powinien opaść na dno butelek - a tu stoi mi jedna przeźroczysta w lodówce i za cholerę nie chce się sklarować. Tak samo piwo w słoiku nad gęstwą - jest mocno mętne i mam zastrzeżenia czy na pewno użyć tej gęstwy do Amber Ale, którego chciałem uwarzyć jutro. Muszę się jeszcze upewnić, czy nie złapałem jakiejś mikroinfekcji - w razie czego to uwarzę tego AAA na gęstwie i użyję po raz pierwszy żelatyny Edytowane 5 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Na pewno nie. Mam na koncie kilka warek w tym sezonie na tych właśnie drożdżach. Bardzo ładnie flokulują, a piwo jest idealnie klarowne. Za 6 zeta, ideał . Polecam dodatkowo cold crash na 2 dni przed rozlewem. Skoro jest idealnie klarowne to po co cold crash? Ja tylko raz ich użyłem i więcej nie mam zamiaru ze względu właśnie na zmętnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Na pewno nie. Mam na koncie kilka warek w tym sezonie na tych właśnie drożdżach. Bardzo ładnie flokulują, a piwo jest idealnie klarowne. Za 6 zeta, ideał . Polecam dodatkowo cold crash na 2 dni przed rozlewem. Skoro jest idealnie klarowne to po co cold crash? Ja tylko raz ich użyłem i więcej nie mam zamiaru ze względu właśnie na zmętnienie. Cold crash robię zanim ocenię, czy piwo jest klarowne . Ja generalnie nie miałem jeszcze mętów w swojej karierze, a ten zabieg pomaga mi po prostu zredukować ilość osadu w butelce. Być może też wpływa na klarowność, ale nie szukałbym w nim wyznacznika w tej kwestii. Jedyne z czym nie mogę wygrać to farfocle pływające w piwach, do których użyłem curacao, które pod wpływem zimna, tworzą w butelce większe, skupione formy. Nie wiem jak się tego wyzbyć. No ale to zupełnie inna bajka. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się