zgoda Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Spróbowałem kilku American IPA w Wiśle i tak mnie naszło, żeby zrobić coś podobnego, ale w naszym przaśno-siermiężnym klimacie, czyli IPA chmielone wyłącznie polskimi chmielami i z polskich słodów (lub przynajmniej "takich jak polskie"). PIPA, Polish IPA. To brzmi dumnie. W parametrach ogólnych chciałbym zmieścić się w stylu dla AIPA. Czy ktoś ma doświadczenia z chmieleniem na zimno którymiś z polskich chmieli? elroy wspominał coś o chmieleniu na zimno Magnum, ale jak dla mnie to ten chmiel jest za mało "polski". pontius 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 (edited) Ja chmieliłem pilsa Żateckim. Wyszedł jakiś taki słomiano-trawiasty. Eksperyment raczej nieudany. Na lubelskim może być niestety podobnie Edited April 28, 2011 by bimbelt Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Mnie ten sam pomysł naszedł w drodze powrotnej ze zlotu:) Rozmawiałem na ten temat z tierro i podobno polskie chmiele się do tego nie nadają. Kilka osób ma to samo zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Myślałem o chmieleniu na zimno Sybillą i/lub Marynką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 (edited) Też słyszałem że lubelski i marynka się do tego nie nadaja i piwo wychodzi niedobre. Sam uwarzyłem "belgian strong blonde" z wysokim użyciem Saaz (saaz=żatek=lubelski) i piwo było pitne, ale nie najlepsze. Z drugiej strony istnieje kilka dobrych piw, które są wysoko chmielone tymi chmielami: 1. Czeski pilsner a zwłszcza np. Budwar, tutaj oczywiście różnicę robią czeskie drożdże lagerowe. Jednak jeżeli zrobisz takie "IPA" na drożdżach Kolsch albo Nottingham w niskich, prawie "lagerowych" temperaturach? 2. Grodziskie: grodziskie dzisiaj jest niskie w alkoholu (ok. 2.2%), jednak do 18 wieku mialo 5+% ABV. W 18 wieku Niemcy wprowadzili prawo (podobne do reinheistgebot) narzucające wysokie podatki na piwa pszeniczne i wtedy Gratzer (Grodziskie) zaczeli warzyć słabe. Może tak zrobić IPA-Grodziskie? Edited April 28, 2011 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 A może ktoś próbował z chmielami, z których zostały wyprowadzone te nowe polskie odmiany, czyli Northern Brewer (-> Iunga) i Styrian Goldings (-> Sybilla)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Kurcze, też ostatnio zrodziło się w moim umyśle Polskie IPA Chciałem nachmielić na goryczkę Marynką, na smak, aromat i na zimno Sybillą. Dodatkowo myślałem nad wzbogaceniem zasypu o płatki owsiane/żytnie, żeby było bardziej "polsko-chłopsko" Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 W sumie najpierw planuję uwarzyć IPA, potem AIPA a w wynalazki bedę się bawił pewnie za kolejne 20 warek. Dzisiaj będę pił jedenastkę chmieloną Lomikiem w ten sposób 60 minut - 50 g Lomik 4% ak 20 minut - 25g Lomik 4% ak 0 minut - 25g Lomik 4% ak Z tego co pamiętam z picia "kontrolnej" bardzo młodej butelki, ten chmiel miał lekko trawiasty smak. Może to jakaś wada piwa - nie wiem. Nie mniej jednak można by spróbować użyć tego chmielu. Dzisiaj postaram się wywąchać kufel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 To co, są chętni na eksperyment? Ja mogę sprawdzić wyniki chmielenia na zimno Iungą, pozostaną te przyjemniejsze (Marynka i Sybilla). Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 W takim razie użyję Sybillę na zimno. Nigdy wcześniej nie piłem piwa chmielonego w ten sposób, więc trudno mi będzie ocenić czy efekt wyszedł dobry czy nie, ale spróbuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 ja chmieliłem styrianem,nie wiem na ile podobna jest sybilla,ale styrian jeszcze daje rade,`ma trochę trawiasty smak. efekt to jakby żywica (bardziej rozmarynowa niż drzew iglastych)),zanikająca,potem trochę kwiatków i taki perfumowy zapach,ale już nie użyje tego chmielu na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 (edited) Styrian Goldings jest używany w Duvel razem z Saazem. Styrian na goryczkę (60 min) a Saaz na smak/zapach (5 min). W sumie to jakoś razem pasuje. Dla mnie Styrian ma smak ziemno/sianowy, podczas gdy jego kuzyni Fuggle i Willamette mają smak bardziej ziemno/trawiasty/korzeniowy. Sybilli nie smakowałem może lepiej będzie najpierw zrobić "herbatkę" i posmakować różne powiązania chmieli? Edited April 28, 2011 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Robiłem American Amber Ale na polskich chmielach i wyszło całkiem smaczne, AIPA też powinno się udać. Najlepiej nie chmiel na zimno wcale - nie jest to obowiązkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 W takim razie użyję Sybillę na zimno. Nigdy wcześniej nie piłem piwa chmielonego w ten sposób, więc trudno mi będzie ocenić czy efekt wyszedł dobry czy nie, ale spróbuję. Podziel brzeczkę na pół, jedną nachmiel na zimno a drugiej nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Robiłem American Amber Ale na polskich chmielach i wyszło całkiem smaczne, AIPA też powinno się udać.Najlepiej nie chmiel na zimno wcale - nie jest to obowiązkowe. Tak, Saaz/Żatek/Lublin pasuje do Amber Ale, ale to jest po prostu inny smak, dużo słodu Crystal/Caramel i to jest inne piwo niż IPA. Sam używam Cascade na 60 min. i Saaz na 10 min. do jednego z moich Red Ales, ale tego nie da się porównać z IPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 22, 2012 Share Posted June 22, 2012 Sam użyłem dopiero Sybilli do AIPA, ale ktoś wspominał o dobrych efektach Magnum na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 22, 2012 Author Share Posted June 22, 2012 Sam użyłem dopiero Sybilli do AIPA, ale ktoś wspominał o dobrych efektach Magnum na aromat. ktoś = bnp Daleko nie masz żeby spróbować efektów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 22, 2012 Share Posted June 22, 2012 Jeżeli dobrze pamiętam to polewałeś w Żywcu żytnie chmielone Sybillą i efekt był kapitalny. Jest to na pewno chmiel który przetestuję w przyszłym sezonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 22, 2012 Author Share Posted June 22, 2012 Sporo piw wiosną chmieliłem Sybillą, bo jesieną z chmielowej akcji dostało mi się kilkaset gramów. Ciemny lager i stout też były chmielone Sybillą. Z robienia brytyjskiego IPA z polskim akcentem na razie mam piwo wzorowane na Worthington White Shield, chmielone na goryczkę Challengerem i Marynką oraz na 10' Marynką. W Żywcu było jeszcze bardzo młode i miało sporo aromatu, teraz jakby mu przysiadło. Z wnioskami odczekam jeszcze ze 3 tygodnie, żeby może mu się trochę goryczka ułożyła, bo obecnie nie jest zbyt przyjemna (piwo ma ze 3 tygodnie dopiero). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 22, 2012 Share Posted June 22, 2012 Herkulesa sobie nasyp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted June 22, 2012 Share Posted June 22, 2012 Herkulesa sobie nasyp Nie mogę przeboleć że nie spróbowałem w Żywcu Twojego imperialnego herkulesa. Dałeś Jackowi do pomiaru IBU? Ja zrobiłem piwo z pół na pół herkules z lubelskim (150g) i wg arkusza ma jakieś 130 IBU - ciekawe ile ma w rzeczywistości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 elroy wspominał coś o chmieleniu na zimno Magnum, ale jak dla mnie to ten chmiel jest za mało "polski". A propos Elroya i Magnum Na spotkaniu rocznicowym piwo.org zostałem obdarzony Magnum i mam jeszcze spory słoik tego granulatu. Kombinując coś innego niż Full Aroma Hops i Marynka Bitter, inspirując się dodatkowo SN Torpedo IPA, wymyśliłem uwarzyć coś takiego: Pale Ale 5,5 kg, carapils 250g, zacierane w 68 st c. Chmielenie Magnum 30g na 60 min, Magnum 20g 10 min i 0 min i 30-40g Magnum na cichą. Ew. do połowy na cichej dodać Citry a drugą chmielić magnum. Czy ktoś robił coś podobnego? Opinie i linki do dziennika piwowara mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Przymierzam się właśnie do opracowania chmielenia, jakieś wnioski/rady wyszły z Waszego warzenia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 (edited) Cóż musiałem sam podumać. Sybilla do zacieru lub przedniej brzeczki (dla eksperymentu, jeszcze tak nie chmieliłem a Sybilla pięknie pachnie) Iunga na goryczkę Marynka na smak i aromat Mam jeszcze Magnum, na goryczkę nie chę go używać, jakieś inne zastosowania ? Chmielenia na zimno nie bedzie, wydaje mi się że żaden z tych chmieli się do tego nie nadaje. Celuje coś w 60 IBU. Edited September 21, 2012 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 Marynka nadaje się na 100% do chmielenia na zimno. Sybilla - to jeszcze nie wiem, ale podejrzewam że też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now