thobeta Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic. Nie widzę przeszkód, abyśmy w tym miłym gronie utworzyli taki arkusz od zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Brakuje mi pewnej biurokracji i jakiegoś ładu w moim browarze. Dlatego chyba szukam jakiś fajnych , przejrzystych sposobów na zarejestrowanie moich testowych warek aby móc łatwo analizować i wyciągać wnioski. Ten post pasował by w pysk do tego co utworzyłem przed chwilą w dziale "Komputery, Internet" Ewentualne arkusze mogły by tam trafić. Ja jestem za utworzeniem takiego aktywnego arkusza który jednocześnie pokazywał by graficznie przebieg np. temperatur. Ale nie jestem na tyle dobry z Excela by cos takiego sam spłodzić. Liczę na kolegów i koleżanki w tej materii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Napisz co chciałbyś mieć w takim arkuszu. Może coś wspólnie sklecimy. Według mnie istotne są dane jak: data warzenia, zasyp, chmiel, temperatury i przerwy, drożdże, czasy fermentacji, surowiec i jego ilość do refermentacji. Można dorzucić jeszcze: ilość wody na starcie, ilość wody do wysładzania. Przyznam, że sam spisuje wszystko na karteluszkach, które się poniewierają gdzie popadnie. Dlatego pomysł jest niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Ja bym dodał dla porządku. - czas fermentacji burzliwej, cichej i kondycjonowanie w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Pomiar BLG przed i po fermentacji, temperatura fermentacji, tak jak komoona napisał jesli butelkowanie to ilość materiału do refermentacji a ja dodam jeśli keg to czas i ciśnienie nasycenia CO2, data przydatnośći drożdży czy ważność słodu lub chmielu - ale to już bardziej szczegółowe dane. Główne kategorie to chyba mamy i teraz należało by je rozbudować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja sobie zrobiłem w exelu. Takie proste tabelki: data, nazwa, skład, temp. zacierania, BLG początkowe, końcowe, alkohol, długość fermentacji, data butelkowania. W tym sezonie zrobie sobie zeszyt A4. Jakoś wklepywanie do kompa mi przeszło. Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Ostatnio otrzymuje faktury z Netii za internet z ..zeszytem i tam zapisuje wszystkie dane odnośnie warzenia,fermentacji i leżakowania piwa.Po zabutelkowaniu odrywam kartkę i wkładam do skrzynki z piwem.Bez biurokracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 dziadzek ja też mam internet w Neti ale nic nie dostaje od nich prócz Fvat ?....jaki zeszyt ty masz ?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 wyczytałem że pod linkiem http://piweczko.org/pl/BA/ jest jakis dziennik piwowara ale mam zablokowany dostep do tek strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Dołączają zeszyt aby przesyłka była cięższa.Rozwożą kurierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Może jako baza do dalszych działań posłuży Wam takie coś: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60975&highlight=kalkulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Kalkulator to ja mam w programie gdzie wprowadzam wszystkie dane odnośnie zakupów. Tak jak program finansowy dla firm handlowych. To jest fanaberia. Ale zapisy odnośnie warzenia to jest podstawa działania każdego browaru nawet mini jak nasze browary. Wiemy dokładnie co kiedy i dlaczego. Mamy wtedy możliwość powielenia naszego piwka, które nam smakowało. No , a jak trafi nam się wygrana w konkursie to trzeba znać recepturę zwycięskiego piwa. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Ostatnio bawiłem sie BeerSmithem. Jest rewelacyjny. Promash wysiada przy nim. Bynajmniej za interfejs który w BeerSmithie jest bardzo przyjazny i intuicyjny. Dla mnie jest to bardzo ważny parametr bo nie zamierzam uczyć się obsługi. Czysta przyjemność ma być. Powiem prawdę że po spotkaniu z ProMashem miałem dość wszystkiego. Bardziej zagmatwanego programu dawno nie widziałem.. Program BeerSmith ma to wszystko co poszukiwałem. Wszystkie kalkulatory pod reką, jednostki metryczne, kalendarz, dziennik, posiada wszystkie popularne rodzaje produktów używanych do produkcji piwa w formie list rozwijanych - nawet są parametry wody występującej w Polsce. Wszystkie dane można edytować i dodawać swoje pozycje. Dane temperaturowe drożdży, dane słodów i mnóstwo innych rzeczy. Automatycznie oblicza wszystkie parametry piwa z receptury jaką dalismy - mało tego - prócz skali koloru pokazuje graficznie jak wygląda. Masakra. Wszystko można wydrukować przyczepić na Kega lub skrzynkę z butelkami i parametry są dostępne od zaraz. Dodatkowo mamy wszystko w kompie i tworzymy własna bazę receptur. Posiada również sporo receptur w swojej bazie. Za kilkoma kliknięciami mamy symulacje produktów, co musimy kupić , sposób zacierania, zawartość alkoholu, gęstość i cała reszta. 21$ za takie cacko to żaden wydatek i szkoda zachodu w konstruowaniu czegoś innego. Program jest na bieżąco aktualizowany i udoskonalany. Rewelacja. Ja kupuje - decyzja podjęta. PS. Mój angielski nie jest rewelacyjny a radze sobie bez kłopotu w nim także naprawdę jest prosta obsługa. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania). Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania). Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska. Czy takie nieoficjalne tłumaczenie przedstawisz szerszemu gronu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Jasne. Do wieczorka powinienem mieć kompletne tłumaczenie to podeślę link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Wow. Jestem w szoku komoona - podziwiam Cie z tym tłumaczeniem z nutka zazdrosci że masz tak język opanowany. Z Apropo zakupu czy to że jestesmy po drugiej stronie globu bedzie miało jakieś znaczenie do zakupu tego programu ? Na ich stronie płatności są kartą w Payu mam na mysli kąplikacje z transferem pieniedzy lub dodatkową opłatą za taką transakcje. Czy ktoś kiedyś kupował w ten sposób program w stanach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Ale jest też normalna forma płatności kartą. Jeżeli masz konto np w banku, to płacisz zwykłą Visą Elektron. Trzeba jedynie sprawdzić jakie są stawki prowizyjne i jaki kurs przeliczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Motyw nie z tej ziemi jest. Jak chcesz kupić program za $ to płacisz 21,95$ a jeśli za Euro to ?16.02 jakas dziwna polityka przeliczania Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Tak wychodzi rachunek w $ Product: BeerSmith Key Price per quantity: $21.95 (USD) Quantity: 1 Payment Method: Credit Card Online Product Total $21.95 Vat Tax $4.83 Total Amount charged (USD) $26.78 Na KEY czekałem 20 minut. Jestem szczęśliwym posiadaczem pełnej wersji :-)))) Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 No pięknie Aż sam się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK jeśli ktoś chce mogę zeskanować stronę dziennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Tomek skanuj od przybydku głowa nie boli. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się