scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) 0,5 funta na 10 to 5% a nie 0,5% i to może uda się już wyczuć. Masz racje miało być 5% a nie 0.5%. A tylko pół funta dlatego że chcę zacząć ostrożnie, żeby nie przesadzić od razu. W moim porterze wędzonym także użyłem tylko pół funta i było go czuć, chociasz to nie jest bardzo dominujący smak tylko część smaków w "tle". A poza tym w najgorszym wypadku jak nie będzie wędzonego czuć, to wtedy mam z tego typowy American Wheat, piwo które ja i moja żona lubimy więc to się i tak wypije. Kurcze, może jednak zacząć od 1 funta wędzonego, tylko że wtedy jestem spowrotem w recepturze nr.1. Edytowane 4 Maja 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Hej I jak Scooby, warzyłeś może już grodzisza 12-tke? Czy może plan zarzucony? Edytowane 17 Maja 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Tak, uwarzyłem lekki amerykański pszeniak z 50% 2-row, 45% pszenicznym i 5% wędzonym. Saaz do chmielenia na 20 IBU, drożdże Nottingham, 12 Plato. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie będzie czuć smaku wędzonego to będzie to piwo lekkie na ciepłe dni, które wiele razy już uwarzyłem (tylko bez słodu wędzonego). Na razie jest już 2 tygodnie w fermentorach, jak posmakuję to dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Tak, uwarzyłem lekki amerykański pszeniak z 50% 2-row, 45% pszenicznym i 5% wędzonym. Saaz do chmielenia na 20 IBU, drożdże Nottingham, 12 Plato. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie będzie czuć smaku wędzonego to będzie to piwo lekkie na ciepłe dni, które wiele razy już uwarzyłem (tylko bez słodu wędzonego). Na razie jest już 2 tygodnie w fermentorach, jak posmakuję to dam znać Ja daje 50% wędzonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 @Scooby Może już jest możliwość podzielenia się wrażeniami? Ja jestem ciekaw wyników. Jeśli możesz opisz jak piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Tak, uwarzyłem lekki amerykański pszeniak z 50% 2-row, 45% pszenicznym i 5% wędzonym. Saaz do chmielenia na 20 IBU, drożdże Nottingham, 12 Plato. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie będzie czuć smaku wędzonego to będzie to piwo lekkie na ciepłe dni, które wiele razy już uwarzyłem (tylko bez słodu wędzonego). Na razie jest już 2 tygodnie w fermentorach, jak posmakuję to dam znać I jak wyszło to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Mieliście rację, charakter wędzony w tym piwie jest niski (właśnie smakuję to piwo), piwo to jest bardziej american wheat niż grodziskie. Teraz, po wyklarowaniu (drożdże Nottingham zabierają dużo czasu na wyklarowanie), teraz to piwo jest w miarę dobre, wcześniej było pitne, ale poniżej przeciętne. Wydaje mi się że to piwo aż się prosi o chmiel Styrian Goldings (razem z Saaz). Może tak jak w Duvel, Styrian na 60 min i Saaz pod koniec. No i oczywiście więcej słodu wędzonego - może dwa razy więcej? Drożdże lepiej bardziej czyste typu Chico. Zdecydowanie to jest "receptura w budowie" - kto wie gdzie mnie ona zawiedzie... Edytowane 15 Września 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Zdecydowanie to jest "receptura w budowie" - kto wie gdzie mnie ona zawiedzie... Konkurs w Grodzisku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Zrobiłem Grodzisza 10,5 Blg, na zasypie 50% pszeniczny 50% wędzony Weyermann. Chmielony lubelskim, dość delikatnie. Fermentowałem s-04 w 18stopniach, więc estrów w nim nie ma za dużo. Piwo jest smaczne, pijalne, ale jakby miało za dużo ciała - nie myślałem że kiedyś uznam dziesiątkę za zbyt ekstraktywną, ale w przypadku tego piwa niestety tak już jest. Następnego Grodzisza zrobię już jak należy - 8blg i słabiej odfermentowujące drożdże. Mocniejszych robił nie będę, chyba że jako ciemne, na zimę, ale to już nijak się ma do oryginalnego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Więc teraz smakuję Grodziskie, a może raczej Gratzer z 1884 roku, w/g receptury z książki "Radical Brewing". 13.5 Plato (1.057 OG), 5.5% ABV, 44 IBU, 6 oz. chmielu Saaz. Po zakegowaniu dodałem dodatkową uncję saaz "na sucho", czyli razem 7 oz. chmielu saaz, czyli ok. 200g. Piwo jest dobre, bardzo wędzone, poziom chmielu wysoki. W sumie dobre piwo, zbalansowane, naprawdę ciekawe, nadaje się na konkursy. Na pewno nie jest to "session beer", ale wystarczająco smaczne gdy wypijesz jeden pint. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 .. gdy wypijesz jeden pint. Pint? Jeden duży piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Pint? Jeden duży piw? http://pl.wikipedia.org/wiki/Pint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) A co sądzicie o takiej recepturze na Grodzisza, będzie to dobre? . Drożdze są inne niż polecane tu S-33, ale zobaczyłem, że maja wyższą temperaturę przez co chyba powinno być lepiej przy aktualnych letnich warunkach (mam temp w szafie "fermentacyjnej" rzędu 22-24st) a swoja drogą jestem ciekaw tych drożdżaków, ktoś coś ktoś o nich kiedyś coś? Grodzisz (prawie jak...) Słód pszeniczny Grodziski wędzony dębem - 3 kg Słód pszeniczny jasny - 1 kg, Chmiel Saaz (Żatecki) w szyszkach - 100g Drożdże Workhorse M10 Mangrove Jack's - 10g Zacieranie: 36st - 45 min, 63st - 21 min, 72st - 22 min, mash 76 st Chmielenie: gotować 90 min / 45g chmielu po 10 min. / 30g po 30 min. Klarowanie: 7-8g mchu irlandzkiego na 15 minut przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa: 3 dni, fermentacja cicha 7 dni. (bez przelewania) Chmielenie na zimno: 25g chmielu na fermentacji cichej Eksperymentalnie do 10 butelek 0.5l po 1 szyszce chmielu przy butelkowaniu :-) Wdzięczny będę za sugestie Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Browar Piesław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Takie dziś butelkowałem już za kilka dni dowiem się co mi wyszło... 3 blg na koniec, alk 3.5% na lato akurat. Błąd na skanie. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Ja mam właśnie chęć spróbować na 100% zasypie pszenicy jak w starej recepturze Grodzisza, ostatnio znalazłem zresztą fajne opracowanie i historię tego piwa wraz z modyfikacjami, jakim podlegało przez kilka setek lat, jak ktoś chce, to mogę wrzucić . Po ostatnim Grodziu jakie uwarzyłem na pewno często będzie w moim garze, bo smakuje super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jak masz plik to chętnie przeczytam. Jedną wędzonkę warzyłem, smaczne a drugie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się