elroy Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Witajcie Dzięki uprzejmości kolegi scooby_brew (któremu jeszcze raz dziękujemy) do Polski dotarły kilka dni temu sztobry Cascade i Centennial. Aktualnie posadzone są u Jejskiego (Siemianowice Śląskie) i u mnie (Kraków) Jeżeli ktoś w nowym sezonie (choć nie gwarantujemy tego na 100% - bo różnie bywa z roślinami, ale mamy głęboką nadzieję, że nic im nie będzie) jest chętny na posadzenie u siebie tych odmian, proszę poinformować nas w tym wątku. Myślę, że warto aby w chmielnikach zagościły nowe odmiany Przekonamy się też, jak zmiana klimatu odbije się na aromacie. Akcja oczywiście nieodpłatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Ja chętnie przyjmę. Grządki już skopane i przygotowane. Oczywiście pokryję koszty przesyłki. Edytowane 5 Maja 2011 przez AgaL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ja jestem chętny, w tym roku posadziłem moje pierwsze sztobry marynki i lubelskiego, warto wzbogacić swój chmielnik o nowe odmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ja chętnie przyjmę. Grządki już skopane i przygotowane. A to Aga zarezerwuj je na nowy sezon W tym, miejmy nadzieję, dopiero pojawią się na polskiej scenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 O to jakby się znalazły jeszcze ze 2 sztobry to już składam rezerwacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Myślałam, że to już na teraz. U nas sezon jeszcze się nie zaczął . W każdym razie grządki rezerwuję na przyszły rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Chętny`m na oba!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Niech się mnożą jak króliki Oczywiście jeśli się rozmnożą to ze swojej strony pierwszy jest w kolejce Zico, który trzymał rękę na pulsie od początku akcji. Wtedy myślałem że scooby żartuje , a jednak doszło do realizacji operaracji chmiel z za wielkiej wody. To się w głowie nie mieści że prościej jest dostać sadzonkę chmielu z ameryki niż czeskiego żateckiego Scooby jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 ja również się piszę na obie sadzonki. Ostatnio się zastanawiałem nad kupieniem sadzonek hallertau z allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 ...I ja i ja, ja też bym chciał obie odmiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Obawiam się, że amerykańskie odmiany na polskim gruncie mogą dawać zupełnie inny efekt niż oryginalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 jak głosił slogan w sali od fizyki i chemii w mojej podstawówce (co stało się moim motem życiowym) "bez eksperymentu nie dowiemy się niczego" santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 i ja, i ja w tym roku posadzilem marynke i lubelski, w przyszlym bedzie mozna rozkrecic uprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ja też z chęcią bym przyjął po jednym sztobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Nie wiem ile posadził Andrzej, ale u mnie poszło do grządki 10x Cascade i 5 Centennial. Myślę, że w 2012 powinno wystarczyć dla wszystkich chętnych. Ciekaw jestem bardzo efektów. ps: miałem pomysł wrzucenia jednego do szklarni, ale ojciec "wjechał" z pomidorami i sobie podarowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 To czeka mnie pracowity przyszły rok.... myślę, że chętnie przygarnę "zestaw" po dwa (jednym?) z każdego. mimazy - dobry tekst: "bez eksperymentu nie dowiemy się niczego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 A jest ktoś może z Tarnowa ? Google podpowiada, że jest to polski "biegun ciepła", więc może warto tam coś posadzić dla porównania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Myślę że trochę przesadzacie z tymi obawami na temat klimatu, w końcu Oregon z kąd pochodzą te chmiele tak bardzo nie różni się w klimacie od Polski. Poza tym, browarnicy domowi w Stanach chodują je we wszystkich klimatach, od Arizony z klimatem suchym pustynnym, poprzez Florydę z klimatem wilgotnym tropikalnym aż do North Dakoty z klimatem przypominającym Syberię. I jakoś im te chmiele rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Byle nie było jak z rakiem amerykańskim (pręgowanym) i norką amerykańską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 10x Cascade i 5 Centennial Tylko czy ty tego nie kroisz zbyt drobno? Ja myślałem że z tego wyjdzie 3 i 3 sztorby, może po 4. Jak pokroisz za drobno to nic może nie wyrośnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Ja posadziłem 3xcascade i 2xCentennial. Przestraszyłem się jak rozrosły moje 3 letnie chmiele, a miejsca bez ograniczeń na ogródku nie mam. Ciekawe czy w pierwszym sezonie da jakiś symboliczny plon? Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) No i tak bez kwarantanny posadziliście? A tak na marginesie wciąż mam problem z suszeniem szyszek. Fiku, miku i zero aromatu. Gdzieś paruje, a ostatnio unikałem wysokiej temperatury. Edytowane 6 Maja 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Byle nie było jak z rakiem amerykańskim (pręgowanym) i norką amerykańską A co było ? dr Humulus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Byle nie było jak z rakiem amerykańskim (pręgowanym) i norką amerykańską A co było ? Rozpanoszyły się za bardzo . Rak amerykański wypiera nasze gatunki - raka szlachetnego i błotnego. A norka amerykańska norkę europejską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Bardzo chętnie przyjmę takie cudeńka pod swój dach(ziemie) a tak przy okazji wszystkie sztobry które dostałem od kolegów (josefika oraz elroy-a)pięknie rosną marynka/lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi