Filipozo Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Czas uzupełnić swoje zapiski z ostatniego warzenia jakie odbyło się w środę. Na 9 warkę poszedł IPA. Jedyną zmianę jaką wprowadziłem do wskazówek warzenia z browamatora.pl to dodatkowa 10 min. przerwa białkowa w temp 55C. Drożdże zadane w temp 19-20C. Dziś 5 dzień fermentacji burzliwej (staram się utrzymać temp. 20-22C). Razem z sąsiadem znieśliśmy fermentator do piwnicy, gdzie przesiedzi fermentacje cichą (7 dni). to było moje pierwsze warzenie na własnoręcznie ześrutowanym słodzie i wysładzanie przeszło bez problemów - ponownie podziękuje Miłoszowi za użyczenie idealnie skalibrowaną śrutownicą. Pytanie do kolegów: ile zalecacie czasu leżakowania dla American India Pale Ale? (na wskazówkach z CentrumPiwowarstwa nie znalazłem na ten temat żadnych informacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Się nagazuje to zrób próbę, ja moje (16°Blg) spożywałem od nagazowania i grało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Wczoraj po 10 dniach w butelkach odpaliłem AIPA i zaskakująco smaczna się okazała pomimo tak krótkiego okresu leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Uwieńczeniem weekendowego wyjazdu ze znajomymi (w tym kolegą piwowarem) było zwiedzanie browaru Lwówek. Mieliśmy dużo szczecią, gdyż trafiliśmy na dużą grupę więc zaliczyliśmy również zwiedzanie części "produkcyjnej". Zaskoczeniem dla mnie był fakt iż w browaru tym pracuje 20 osób. Podczas degustacji udało mi się dorwać etykietę z nowego piwa Lwówka "Malinowe", które już niedługo powinno znaleźć się w sprzedaży. zapraszam na fotorelacje coder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Wczoraj odebrałem od sąsiada (Irash) dwa nowe zestawy, które zamówiliśmy z twojbrowar.pl. Ostatnio pojawiło się tam parę ciekawych nowych zestawów. Na piątkowe warzenie poleci pszeniczne ciemne (rozochociłem się na nie po skosztowaniu Psze-koźlak z Pinty) Pszeniczne ciemne: Skład zestawu: Słód Pszeniczny 2,2kg Słód Monachijski 0,8kg Słód Wiedeński 0,8kg Słód Karmelowy ciemny 0,2kg Słód Czekoladowy 0,1kg Chmiel Lubelski 30g Altbier: Skład zestawu: Słód Monachijski 2,6kg Słód Wiedeński 1,4kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 55g Chmiel H.Hersbrucker 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Przyszła pora na zaktualizowanie infomacji w dzienniku Ostatnio warzyłem ALTbiera według receptury z twojbrowar.pl. Piwko od poprzedniej środy już zabutelkowane. Szerszy opis umieściłem na beerbook.pl (http://beerbook.pl/aktualnosci-i-wydarzenia/warzenie-domowego-piwa-altbier/) - taki mój i mojego kupla Irka mały portalik . Od Irka dostałem na urodziny zaj... łychę z homebrewing.pl - zacieranie dzięki niej jest o wiele łatwiejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Wszystkie chmiele TB pakuje próżniowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Wszystkie chmiele TB pakuje próżniowo ? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się