Skocz do zawartości

Filipowe Piwko Domowe


Rekomendowane odpowiedzi

Czas uzupełnić swoje zapiski z ostatniego warzenia jakie odbyło się w środę. Na 9 warkę poszedł IPA.

 

Jedyną zmianę jaką wprowadziłem do wskazówek warzenia z browamatora.pl to dodatkowa 10 min. przerwa białkowa w temp 55C.

 

Drożdże zadane w temp 19-20C. Dziś 5 dzień fermentacji burzliwej (staram się utrzymać temp. 20-22C). Razem z sąsiadem znieśliśmy fermentator do piwnicy, gdzie przesiedzi fermentacje cichą (7 dni).

 

to było moje pierwsze warzenie na własnoręcznie ześrutowanym słodzie i wysładzanie przeszło bez problemów - ponownie podziękuje Miłoszowi za użyczenie idealnie skalibrowaną śrutownicą.

 

Pytanie do kolegów: ile zalecacie czasu leżakowania dla American India Pale Ale? (na wskazówkach z CentrumPiwowarstwa nie znalazłem na ten temat żadnych informacji)

post-3033-0-08282100-1335122797_thumb.jpg

post-3033-0-97285200-1335122801_thumb.jpg

post-3033-0-99705700-1335122805_thumb.jpg

post-3033-0-64835200-1335122811_thumb.jpg

post-3033-0-39163000-1335122816_thumb.jpg

post-3033-0-56256700-1335122821_thumb.jpg

post-3033-0-51038000-1335122828_thumb.jpg

post-3033-0-58165300-1335122837_thumb.jpg

post-3033-0-55762200-1335122843_thumb.jpg

post-3033-0-65615900-1335122849_thumb.jpg

post-3033-0-85418200-1335122860_thumb.jpg

post-3033-0-89261400-1335122866_thumb.jpg

post-3033-0-33632700-1335122871_thumb.jpg

post-3033-0-35415900-1335122880_thumb.jpg

post-3033-0-08154100-1335122884_thumb.jpg

post-3033-0-39901300-1335122889_thumb.jpg

post-3033-0-54881600-1335122893_thumb.jpg

post-3033-0-85093900-1335122897_thumb.jpg

post-3033-0-11039500-1335122904_thumb.jpg

post-3033-0-33878600-1335122908_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Uwieńczeniem weekendowego wyjazdu ze znajomymi (w tym kolegą piwowarem) było zwiedzanie browaru Lwówek. Mieliśmy dużo szczecią, gdyż trafiliśmy na dużą grupę więc zaliczyliśmy również zwiedzanie części "produkcyjnej". Zaskoczeniem dla mnie był fakt iż w browaru tym pracuje 20 osób. Podczas degustacji udało mi się dorwać etykietę z nowego piwa Lwówka "Malinowe", które już niedługo powinno znaleźć się w sprzedaży.

 

zapraszam na fotorelacje :)

post-3033-0-74003000-1337533695_thumb.jpg

post-3033-0-07235300-1337533703_thumb.jpg

post-3033-0-34450200-1337533708_thumb.jpg

post-3033-0-91028500-1337533713_thumb.jpg

post-3033-0-93271100-1337533720_thumb.jpg

post-3033-0-80342900-1337533728_thumb.jpg

post-3033-0-92846900-1337533735_thumb.jpg

post-3033-0-67556700-1337533742_thumb.jpg

post-3033-0-65144900-1337533751_thumb.jpg

post-3033-0-02003600-1337533758_thumb.jpg

post-3033-0-35596300-1337533764_thumb.jpg

post-3033-0-96167600-1337533771_thumb.jpg

post-3033-0-34575400-1337533777_thumb.jpg

post-3033-0-90400400-1337533785_thumb.jpg

post-3033-0-66978400-1337533791_thumb.jpg

post-3033-0-55107100-1337533800_thumb.jpg

post-3033-0-33203200-1337533812_thumb.jpg

post-3033-0-24453600-1337533830_thumb.jpg

post-3033-0-87511400-1337533842_thumb.jpg

post-3033-0-68609600-1337533852_thumb.jpg

post-3033-0-01715000-1337533867_thumb.jpg

post-3033-0-70762000-1337533871_thumb.jpg

post-3033-0-20918900-1337533876_thumb.jpg

post-3033-0-21236900-1337533883_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj odebrałem od sąsiada (Irash) dwa nowe zestawy, które zamówiliśmy z twojbrowar.pl. Ostatnio pojawiło się tam parę ciekawych nowych zestawów. Na piątkowe warzenie poleci pszeniczne ciemne (rozochociłem się na nie po skosztowaniu Psze-koźlak z Pinty)

 

Pszeniczne ciemne:

Skład zestawu:

Słód Pszeniczny 2,2kg

Słód Monachijski 0,8kg

Słód Wiedeński 0,8kg

Słód Karmelowy ciemny 0,2kg

Słód Czekoladowy 0,1kg

Chmiel Lubelski 30g

 

Altbier:

Skład zestawu:

Słód Monachijski 2,6kg

Słód Wiedeński 1,4kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 55g

Chmiel H.Hersbrucker 20g

post-3033-0-74775900-1338278705_thumb.jpg

post-3033-0-00263000-1338278717_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przyszła pora na zaktualizowanie infomacji w dzienniku :)

 

Ostatnio warzyłem ALTbiera według receptury z twojbrowar.pl. Piwko od poprzedniej środy już zabutelkowane. Szerszy opis umieściłem na beerbook.pl (http://beerbook.pl/aktualnosci-i-wydarzenia/warzenie-domowego-piwa-altbier/) - taki mój i mojego kupla Irka mały portalik :). Od Irka dostałem na urodziny zaj... łychę z homebrewing.pl - zacieranie dzięki niej jest o wiele łatwiejsze :)

post-3033-0-22457700-1344976755_thumb.jpg

post-3033-0-46718800-1344976761_thumb.jpg

post-3033-0-45363500-1344976767_thumb.jpg

post-3033-0-56412400-1344976773_thumb.jpg

post-3033-0-90564400-1344976779_thumb.jpg

post-3033-0-95002800-1344976786_thumb.jpg

post-3033-0-20091200-1344976793_thumb.jpg

post-3033-0-26818700-1344976799_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.