Belzebub Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 zastanawiałem się, gdzie leży przyczyna tego, że piwo z kranu smakuje mi inaczej, niż to lane z butelki. Początkowo sądziłem, że może wynika to ze stosowania sztucznego CO2, ale ostatnio uruchomiłem beczkę z kranem montowanym u dołu, także wyszynk odbywać się może bez konieczności wypychania i piwo w moim odczuciu ma inny smak. Pomijam kwestię całkowicie innego charakteru piany, która w przypadku lania piwa z kranu jest gęstrza, pęcherzykowata. Albo wpływ to ma jakieś natlenienie w trakcie lania piwa (choć żadne fałszywe powietrze do kranu się raczej nie odstaje), albo nastawienie psychiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Według mnie będzie to w dużej mierze nastawienie psychiczne. Tak samo jak to jest z piciem piwa z butelki/puszki. Jak bym zrobił ślepy test. Poprosił bym kogoś o przygotowanie np. po 3 próbki tego samego piwa z butelki i 3 z nalewaka, i podanie w losowej kolejności do oceny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 kiedyś padłem ofiarą dowcipu- dostałem Dark Whisky z Zielonej Góry i smakowała mi jak nieheblowana deska, gdy wyraziłem swoje zdanie polali mi coś szkockiego. Niebo w gębie, delikatna, aromatyczna... potem dowiedziałem się że przelali z butelki do butelki, zaś dla mnie było to realne doznanie. Fakt faktem nie jestem sensorykiem , dlatego też jak dostaję piwo to nie piszę recenzji na forum :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 tak też myślę, że to kwestia nastawianie, ale nie mogę pozbyć się tego wrażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 człowiek sobie tłumaczy podświadomie ze 500 zeta na kegerator to dobry wydatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 he he he tylko że u mnie w drugą stronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Smak myślę jest ten sam (może sugestia wynika z różnic w schłodzeniu piwa), ale piana wydaje mi się, że jest trwalsza, bardziej "śmietankowa". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Sztucznie gazowane piwo jest nieco gorsze. Brakuje mi w nim troszkę "mięsa". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Sztucznie gazowane piwo jest nieco gorsze. Brakuje mi w nim troszkę "mięsa". Białka znaczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Z kranu dobrze się leje, jak trzeba można dorobić trochę pianki i jest git. Z butelki też ma swój smak i aromat i klimat. Które lepsze nie wiem. Wiem, że jak jest dobre to każde smakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Beczka jest królową opakowań dla piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 no tak butelka tylko księżniczką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Wolę smukłą księżniczkę, niż beczkowatą królową!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 Wolę smukłą księżniczkę, niż beczkowatą królową!! Różne są butelki, również te niskie i pękate (Steine), masywne i ciężkie (Euro). Różne są beczki, np. smukłe jak Corneliusy. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 (edited) kiedyś to dopiero smukłe beczki robili... http://hastings1066.com/baythumb.shtml Edited May 21, 2011 by Mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts