Jump to content

piwo z kranu smakuje inaczej ?

Belzebub

Recommended Posts

zastanawiałem się, gdzie leży przyczyna tego, że piwo z kranu smakuje mi inaczej, niż to lane z butelki. Początkowo sądziłem, że może wynika to ze stosowania sztucznego CO2, ale ostatnio uruchomiłem beczkę z kranem montowanym u dołu, także wyszynk odbywać się może bez konieczności wypychania i piwo w moim odczuciu ma inny smak. Pomijam kwestię całkowicie innego charakteru piany, która w przypadku lania piwa z kranu jest gęstrza, pęcherzykowata.

Albo wpływ to ma jakieś natlenienie w trakcie lania piwa (choć żadne fałszywe powietrze do kranu się raczej nie odstaje), albo nastawienie psychiczne.

Według mnie będzie to w dużej mierze nastawienie psychiczne. Tak samo jak to jest z piciem piwa z butelki/puszki.

Jak bym zrobił ślepy test. Poprosił bym kogoś o przygotowanie np. po 3 próbki tego samego piwa z butelki i 3 z nalewaka, i podanie w losowej kolejności do oceny.

kiedyś padłem ofiarą dowcipu- dostałem Dark Whisky z Zielonej Góry i smakowała mi jak nieheblowana deska, gdy wyraziłem swoje zdanie polali mi coś szkockiego. Niebo w gębie, delikatna, aromatyczna... potem dowiedziałem się że przelali z butelki do butelki, zaś dla mnie było to realne doznanie. Fakt faktem nie jestem sensorykiem :D, dlatego też jak dostaję piwo to nie piszę recenzji na forum :rolleyes:;)

Smak myślę jest ten sam (może sugestia wynika z różnic w schłodzeniu piwa), ale piana wydaje mi się, że jest trwalsza, bardziej "śmietankowa".

Z kranu dobrze się leje, jak trzeba można dorobić trochę pianki i jest git.

Z butelki też ma swój smak i aromat i klimat. Które lepsze nie wiem. Wiem, że jak jest dobre to każde smakuje.

Wolę smukłą księżniczkę, niż beczkowatą królową!! :smilies:

Różne są butelki, również te niskie i pękate (Steine), masywne i ciężkie (Euro). Różne są beczki, np. smukłe jak Corneliusy. :lol::lol::lol: