Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

133 Pszenica z dnia 30.06.13

================================================================================

Wielkość warki: 46 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 84%

Gęstość początkowa: 12.5 P

Goryczka: 13.5 IBU

Barwa: 4 SRM

 

Pilzneński 3.5 kg

Pszeniczny 4 kg

Abbey 40-50 250 g

Waga słodów: 7.750 kg

 

Tradition (DE) 5.3% 45 g Gotowanie 60 min Granulat

 

Lactic Acid Uzdatnianie wody Zacieranie 20 mL

 

Mauribrew Weiss Y1433 Suche 12.5 g uwodnione i lekki starter.

 

 

45-39 C 10 min

Dekokcja 20 L 63 C 30 min

Dekokcja 20 L 72 C 30 min

Dekokcja 20 L100 C 15 min

63 C 30 min

72 C 30 min

76 C 15 min

 

Nienawidzę warzyć latem :ble: Samo chłodzenie to koszmar!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie... Wszystkie zaplanowane na teraz warki zrobiłam w zeszłym tygodniu, jak było chłodniej. Jedna jedynie zdarzyła się przy 30stopniowym upale - w kuchni było 35stopni... Myślałam, że tego nie przeżyję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejna letnia warka :/ Całe szczęście że lało i było 14°C. Pomysł kiełkował od jakiegoś 1.5 roku, czyli już wtedy kupiłem hibiskus, ale nie mogłem się jakoś do tego zabrać. Po drodze chłopaki z Artezana ukradli mi nazwę ;) swoim Czerwonym Kapturkiem, więc moje piwo będzie się nazywać Czerwony Wilk :D

 

134 Czerwony Wilk - American Amber Ale

================================================================================

Wielkość warki: 44 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 80%

Gęstość początkowa: 12.3 P

Goryczka: 28.7 IBU

Barwa: 12 SRM

 

Pilzneński 6 kg

Pszeniczny 1.375 kg

Carared 570 g

Strzegom barwiący 50 g

Waga słodów: 7.995 kg

 

Centennial 8.5% 40 g Gotowanie 60 min Szyszka

Cascade 6.0% 40 g Gotowanie 5 min Szyszka

Cascade 6.0% 50 g Gotowanie 15 min Szyszka

 

Kwas mlekowy Zacieranie 20 mL

Hibiskus Gotowanie 150 g 15 min

 

Mauribrew Weiss Y1433 gęstwa

 

68 C 60 min

76 C 15 min

 

We fermentorach piękny purpurowy kolorek :D Już się nie mogę doczekać jak będzie wyglądać w pokalu.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Od ostatniego wpisu minęło sporo czasu i tak pozostanie. Zawieszam swoje zapiski online. W tym wątku może jedynie będą się pojawiać tylko ważne informacje dotyczące mojego browaru hołk! Nie mam czasu i starzeje się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak już wspomniałem, są ważne zmiany w browarze to jest wpis we wątku.

Dorobiłem się mieszadła w kegu :D Części elektryczne leżały prawie dwa lata, a wytoczone od około roku. Zasilacz ma 400VA z płynną regulacją i dodatkowym włącznikiem na kablu (pilot). Przecież nie będę podnosił swoich czterech liter po to tylko aby włączyć mieszanie ;) Większość obróbki elementów wykonałem sam, ale bez Krzyśka jego pomysłów i oczywiście spawania mieszadła by nie było. WIELKIE DZIĘKI!

W moim przypadku mieszadło ma przedewszystkim dwie funkcje:

- ułatwienie przy wsypywaniu słodu, a dokładniej chodzi o nie zbrylanie się śruty i muszę przyznać że sprawdza się doskonale, bo górne dziurkowane skrzydła załatwiają sprawę.

- druga opcja to taka że podczas podgrzewania z FD muszę zwracać mocniej podgrzany zacier do kotła, by temp. łatwiej się rozchodziła.

Cele zrealizowane! Dodatkowo znacząco skrócił się czas wsypywania słodu i podniosła wydajność o 2-3%

Myślę że to przed ostatnia istotna modyfikacja sprzętowa w browarze, a moje motto im mniej sprzętu tym mniej się może zepsuć i mniej jest do mycia :lol:

Oczywiście fotki.

post-96-0-38708100-1388268718_thumb.jpg

post-96-0-24631800-1388268726_thumb.jpg

post-96-0-61827100-1388268733_thumb.jpg

post-96-0-16775100-1388268741_thumb.jpg

post-96-0-53126500-1388268752_thumb.jpg

post-96-0-00336600-1388268759_thumb.jpg

post-96-0-25040400-1388268768_thumb.jpg

post-96-0-44105600-1388268774_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tych "kilku" warkach dorobiłeś się mieszadła ;) Nie za wcześnie?

Lepiej po kilku warkach mieć sprzęt, bo może jeszcze kilka uwarzę ;)

Wzrok mnie myli, czy łopaty górnego mieszadła są nachylone odwrotnie niż dolnego?

Dokładnie taki był plan Panie Grzegorzu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To nadejszła kolejna wielka chwila w moim browarze, czyli dorobiłem się refraktometru w wersji biowinowskiej. :D Okazało się że jednak łyk-end będę mieć częściowo wolny więc nie zawaham się go użyć przy warzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.