Skocz do zawartości

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam w przepisie sok malinowy dodawany pod koniec gotowania. Czy ktoś pomoże pomóc jaki wprowadzić cukier z bazy słodów lub jaki założyć nowy słód (cukier) z jakimi parametrami.

Przy okazji zapytam także o miód i jego przybliżone parametry, bo wiadomo tych rodzai miodów jest mnóstwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak jest z obliczaniem IBU w Beersmith- jeśli jakiś chmiel daję na 60 minut,to będzie na goryczkę a jeśli na 30 ,20 , albo np 10 minut to wtedy zaznaczam gotowanie czy aromat?pytam,bo jeśli zaznaczam "gotowanie" to IBU wzrasta a jeśli "aromat" to IBU jest tylko z chmielu z gotowania 60minut-która opcja jest prawidłowa?Wydaje mi się,że "gotowanie" trzeba zaznaczyć tylko chmiel na 60 minut ,bo wtedy "puszcza" goryczka a 30min i mniej to smak i aromat,który nie wpływa chyba na goryczkę-mam rację?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko na gotowanie. Gotowanie chmielu krócej niż 60 min też daje goryczkę tylko odpowiednio mniejszą. "Aromat" to jest chmielenie po zakończeniu gotowania a przed chłodzeniem.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wihura- o to mi chodziło,bo z 40IBU zaznaczając na gotowanie tylko te chmiele ,które idą na 60min zrobiło się prawie 60 IBU gdy zaznaczyłem resztę na gotowanie,chociaż przy 1060 SG może tak zostawię , taka polska IPA....

Edytowane przez marbelka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak w programie uwzględnić zadawaną gęstwę drożdżową do fermentacji bo z drożdży można wybrać tylko suche lub płynne, czy po prostu dodac jako nowy typ i można by mrożoną gęstwę wprowadzić na stan magazynu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

przy okazji robienia piwa miodowego wrzuciłam recepturę do Beersmitha. Szacunkową gęstość końcową w przypadku użycia miodu (dość sporej ilości), wylicza jako ujemną :/

Zrzut z beersmitha:

 

Miodowe

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-12

Batch Size (fermenter): 32,00 l Brewer: MoLe

Boil Size: 44,79 l Asst Brewer:

Boil Time: 60 min Equipment: Stainless Kegs (10 Gal/37.8 L) - All

Grain

End of Boil Volume 37,22 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %

Final Bottling Volume: 29,16 l Est Mash Efficiency 0,0 %

Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0

Taste Notes:

Ingredients

Składniki

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

2,40 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 33,1 %

0,70 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 9,7 %

0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 3 5,5 %

0,15 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Słód 4 2,1 %

30,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 16,8 IBUs

10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 1,7 IBUs

10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 10,0

min Chmiel 7 1,8 IBUs

10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 0,9 IBUs

10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 1,0 IBUs

1,0 pkg Super High Gravity Ale (White Labs #WLP099)

[35,49 ml] Drożdze 10 -

3,60 kg Honey (2,0 EBC) Cukier 11 49,7 %

0,55 kg Ksylitol (Butelkowaniu 0,0 mins) Przyprawa12 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 13,862 Plato Measured Original Gravity: 17,000 Plato

Est Final Gravity: -0,774 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,0 %

Bitterness: 22,1 IBUs Calories: 664,7 kcal/l

Est Color: 11,6 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(dość sporej ilości), wylicza jako ujemną

Est Final Gravity: -0,774 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato

 

Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,0 %

 

 

 

może tak być, bo z miodu to pozostanie Ci tylko alkohol, co spowoduje znaczne zmniejszenie gęstości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Domyślnie w programie w schematach zacierania jest już ustawione do wyboru zacieranie dekokcyjne - jedno, dwu, trzywarowe. Jeśli sam sobie chcesz stworzyć schemat, to przy dodawaniu kolejnych kroków zacierania (Mash step) w "Type" wybierasz "Decoction" - program wyliczy Ci ile dekotu masz odebrać aby po jego zwróceniu osiągnąć żądaną temperaturę.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy zacieraniu jest dekokt ale ...krok ten uwzględnia tylko odebranie dekoktu i utrzymanie go w określonej temp w pewnym okresie czasu. Jeśli natomiast doprowadzamy nasz dekokt do gotowania to ustawiamy następny etap jako "temperatura" i podgrzewanie do 100stopni ?czy to pomijamy i następnym naszym krokiem w zacieraniu jest już zwrot dekoktu do zacieru i ustalenie następnej temp przerwy np dekstrynującej ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomijamy. Program dość upraszcza zacieranie dekokcyjne, pokazuje tylko ile litrów dekotu odebrać aby po jego zagotowaniu i zwrocie otrzymać temperaturę następnej przerwy.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, jako dekokcja. Jeśli ustawiasz daną przerwę, np. dekstrynującą - to jeśli będzie ona osiągnięta przez dolanie gorącej wody to wybierasz typ Infusion, jeśli przez podgrzanie to wybierasz typ Temperature, jeśli poprzez zwrot dekotu wybierasz typ - Decoction

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.