marbelka Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak mnie pamięć nie myli to ekstraktywność około 70%, białka coś koło 12,5%, koloru nie pamiętam. dz Mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 witam Mam w przepisie sok malinowy dodawany pod koniec gotowania. Czy ktoś pomoże pomóc jaki wprowadzić cukier z bazy słodów lub jaki założyć nowy słód (cukier) z jakimi parametrami. Przy okazji zapytam także o miód i jego przybliżone parametry, bo wiadomo tych rodzai miodów jest mnóstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja kombinowałem z sokiem tak,że dodałem jako cukier np dajesz 1kg soku a on ma w 100gr zawartość 82gr węglowodanów to w przepisie dajesz 820gr cukru U mnie mniej/więcej się zgadzało Blg z wyliczonym ,ale jak wyliczyć kolor ,to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 czyli ustawiam Sugar, Table (Sucrose) na litr soku 820 g tego cukru a kolor sobie jakoś dopasować porównując np. z 1kg Candi Sugar, Dark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Tak zrobiłem ,przyjmując ,że litr soku ma 820g cukru ale litr soku ma więcej niż 1 kg-zapomniałem o tym wtedy-zważ litr soku-na pewno będzie więcej niż kg i napisz ile waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Jak jest z obliczaniem IBU w Beersmith- jeśli jakiś chmiel daję na 60 minut,to będzie na goryczkę a jeśli na 30 ,20 , albo np 10 minut to wtedy zaznaczam gotowanie czy aromat?pytam,bo jeśli zaznaczam "gotowanie" to IBU wzrasta a jeśli "aromat" to IBU jest tylko z chmielu z gotowania 60minut-która opcja jest prawidłowa?Wydaje mi się,że "gotowanie" trzeba zaznaczyć tylko chmiel na 60 minut ,bo wtedy "puszcza" goryczka a 30min i mniej to smak i aromat,który nie wpływa chyba na goryczkę-mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Wszystko na gotowanie. Gotowanie chmielu krócej niż 60 min też daje goryczkę tylko odpowiednio mniejszą. "Aromat" to jest chmielenie po zakończeniu gotowania a przed chłodzeniem. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki Wihura- o to mi chodziło,bo z 40IBU zaznaczając na gotowanie tylko te chmiele ,które idą na 60min zrobiło się prawie 60 IBU gdy zaznaczyłem resztę na gotowanie,chociaż przy 1060 SG może tak zostawię , taka polska IPA.... Edytowane 17 Czerwca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Gdzie w programie ustala się stosunek słodu do ilości wody przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) w zakładce szczegóły zacierania, klikasz na dany krok zacierania i otwiera się dodatkowe okno w którym można właśnie ustawić ten stosunek Edytowane 17 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Jak w programie uwzględnić zadawaną gęstwę drożdżową do fermentacji bo z drożdży można wybrać tylko suche lub płynne, czy po prostu dodac jako nowy typ i można by mrożoną gęstwę wprowadzić na stan magazynu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Po co chcesz uwzględniać gęstwę ? BS2 nie wyliczy Ci z tego nic nawet jak sam dodasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Witam, przy okazji robienia piwa miodowego wrzuciłam recepturę do Beersmitha. Szacunkową gęstość końcową w przypadku użycia miodu (dość sporej ilości), wylicza jako ujemną Zrzut z beersmitha: Miodowe Spice, Herb, or Vegetable Beer Type: Ze Słodów Date: 2013-06-12 Batch Size (fermenter): 32,00 l Brewer: MoLe Boil Size: 44,79 l Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: Stainless Kegs (10 Gal/37.8 L) - All Grain End of Boil Volume 37,22 l Brewhouse Efficiency: 72,00 % Final Bottling Volume: 29,16 l Est Mash Efficiency 0,0 % Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Ingredients Składniki Ilość Nazwa Typ # %/IBU 2,40 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 33,1 % 0,70 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 9,7 % 0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 3 5,5 % 0,15 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Słód 4 2,1 % 30,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 16,8 IBUs 10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 1,7 IBUs 10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 7 1,8 IBUs 10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 0,9 IBUs 10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 1,0 IBUs 1,0 pkg Super High Gravity Ale (White Labs #WLP099) [35,49 ml] Drożdze 10 - 3,60 kg Honey (2,0 EBC) Cukier 11 49,7 % 0,55 kg Ksylitol (Butelkowaniu 0,0 mins) Przyprawa12 - Beer Profile Est Original Gravity: 13,862 Plato Measured Original Gravity: 17,000 Plato Est Final Gravity: -0,774 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,0 % Bitterness: 22,1 IBUs Calories: 664,7 kcal/l Est Color: 11,6 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (dość sporej ilości), wylicza jako ujemną Est Final Gravity: -0,774 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,0 % może tak być, bo z miodu to pozostanie Ci tylko alkohol, co spowoduje znaczne zmniejszenie gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Macie może pod ręką link do spolszczenia dla BeerSmith'a ? Z góry dziękuję Edytowane 8 Lipca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 http://www.piwo.org/files/file/29-polonizacja-dla-beersmith-2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 używał ktoś dekokcje w BS? jak wprowadzić ten rodzaj zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Domyślnie w programie w schematach zacierania jest już ustawione do wyboru zacieranie dekokcyjne - jedno, dwu, trzywarowe. Jeśli sam sobie chcesz stworzyć schemat, to przy dodawaniu kolejnych kroków zacierania (Mash step) w "Type" wybierasz "Decoction" - program wyliczy Ci ile dekotu masz odebrać aby po jego zwróceniu osiągnąć żądaną temperaturę. Edytowane 9 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 przy zacieraniu jest dekokt ale ...krok ten uwzględnia tylko odebranie dekoktu i utrzymanie go w określonej temp w pewnym okresie czasu. Jeśli natomiast doprowadzamy nasz dekokt do gotowania to ustawiamy następny etap jako "temperatura" i podgrzewanie do 100stopni ?czy to pomijamy i następnym naszym krokiem w zacieraniu jest już zwrot dekoktu do zacieru i ustalenie następnej temp przerwy np dekstrynującej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Pomijamy. Program dość upraszcza zacieranie dekokcyjne, pokazuje tylko ile litrów dekotu odebrać aby po jego zagotowaniu i zwrocie otrzymać temperaturę następnej przerwy. Edytowane 9 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 jak zwracam dekokt i chce ustalić temp określonej przerwy to trzeba ustalić typ kroku jako infuzja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Nie, jako dekokcja. Jeśli ustawiasz daną przerwę, np. dekstrynującą - to jeśli będzie ona osiągnięta przez dolanie gorącej wody to wybierasz typ Infusion, jeśli przez podgrzanie to wybierasz typ Temperature, jeśli poprzez zwrot dekotu wybierasz typ - Decoction Edytowane 9 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 czyli ustalam dekokcje podczas zebrania dekoktu i ustaleniu przerwy która nas interesuje oraz później również podczas zwracania dekoktu ? ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) No właśnie to może być mylące bo: odebranie dekotu, gotowanie i ustalenie temperatury poprzez zwrot dekotu, to wszystko jest w jednej pozycji. Edytowane 9 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się