Pieron Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Sprawdza się znakomicie. Ma tylko jedną zasadniczą wadę. Musisz wklepywać receptury i nie zapomnieć odjąć od stanu magazynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Sprawdza się znakomicie. Ma tylko jedną zasadniczą wadę. Musisz wklepywać receptury i nie zapomnieć odjąć od stanu magazynowego. Nie mam teraz dostępu do programu aby to sprawdzić sprawdzić - po wpisaniu receptury i zapisaniu nie odejmuje automatycznie składników z magazynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Sprawdza się znakomicie. Ma tylko jedną zasadniczą wadę. Musisz wklepywać receptury i nie zapomnieć odjąć od stanu magazynowego. Nie mam teraz dostępu do programu aby to sprawdzić sprawdzić - po wpisaniu receptury i zapisaniu nie odejmuje automatycznie składników z magazynu? Nie, musisz klinkąć w ikonkę zdejmowania ze stanu, i pamiętać, że kliknąłeś, żeby nie odjąć dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Beersmith 2.0 krzyczy gdy drugi raz próbuje się zdjąć z magazynu surowce z danej receptury. To jedna z niewielu jego zalet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Beersmith 2.0 krzyczy gdy drugi raz próbuje się zdjąć z magazynu surowce z danej receptury. To jedna z niewielu jego zalet. Ciekawe co zrobi BS jeśli będziesz chciał zrobić drugi raz taką samą warkę? (np następnego dnia). Dasz radę sprawdzić? Stary BS odejmuje za każdym kliknięciem, co mi się zdarzyło i odstręczyło od korzystania z Inventory na dłuższy czas (właśnie kończę remanent...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 To wtedy skopiuję daną recepturę i wkleję do tego samego katalogu zmieniając nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 To wtedy skopiuję daną recepturę i wkleję do tego samego katalogu zmieniając nazwę A może trzeba skopiować do BrewLogu z datą nowej warki... lub np z numerem warki w tytule... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 No tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Należy natomiast uważać przy opcji dodawania do stanu magazynowego "składników" na utworzonej liście zakupów. U mnie zaczął dopisywać do istniejących stanów bardzo dziwne ilości oraz ceny jednostkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Powiedzcie mi czy corn sugar to to samo co glukoza, bo w BeerSmithcie jest corn sugar a nie ma glukozy i nie wiem czy dobrze zrozumiałem wyniki moich poszukiwań z których wynika że to jedno i to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Tak. glukoza = corn sugar, dextrose sacharoza = beet sugar, table sugar, sucrose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) . Edytowane 5 Listopada 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 czy ktoś mógłby mi na adres przemski@skitury.net podesłać wyeksportowaną jakąś recepturę - chciałbym zobaczyć jak działa wymiana receptur i szczegółów warzenia pomiędzy użytkownikami programu za pomocą pliku spod BS z góry dzięki (chodzi o wersję 2 czyli aktualną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 czy ktoś mógłby mi na adres przemski@skitury.net podesłać wyeksportowaną jakąś recepturę - chciałbym zobaczyć jak działa wymiana receptur i szczegółów warzenia pomiędzy użytkownikami programu za pomocą pliku spod BS z góry dzięki (chodzi o wersję 2 czyli aktualną) poszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zauważyłem że kalkulator w BS całkowicie inaczej wylicza przygotowania startera niż Mr Malty. Różnica jest w Viability, z tej samej daty (w tym przypadku 20.08.2011) BS wylicza mi 43% viability a Mr Malty 15%. Dość spora różnica. Komu wierzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Bezpieczniej temu, który daje niższą wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 w BS2 nie mogę znaleźć CARAHELL - może jest pod inną nazwą? którego z defaultowych słodów użyć jako zamiennika? a może trzeba sobie zdefiniować swojego Carahella? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Musisz sobie ściagnąć dodatek ze słodami Weyermanna. Względnie weź inny słód karmelowy ~25 EBC, np. caramalt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja mam kłopot z wyliczeniami wydajności w BS2. Przy ustawieniu 80% do wyliczeń nigdy nie osiągam zamierzonego Blg/SG. Przy 75% rzadko. Mam gar 18L, warki 20L, bezpiecznie mogę gotować 15L. Tak mam skonfigurowany sprzęt w BS2. Co dalej: BS2 liczy mi wysładzanie do objętości gotowania i dalej dolewanie wody. Ja zawsze dodaję te mniej/więcej 5L do wysładzania i np. zamiast 9.5L wysładzam 14-15L. 15L gotuję/chmielę/etc. a potem zagotowywuję i dolewam to co pozostało (w granicach 5L, 2-2.5Blg). Ale nigdy mi się nie zgadzają szacowane SG przez Beersmith. Zawsze mam niższe. Co robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Musisz sobie ściagnąć dodatek ze słodami Weyermanna. a skąd to-to można ściągnąć? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Wybierz przycisk Add-ons w programie (lub File/ Add-ons) a następnie przycik Add i masz mnóstwo składników i receptur do doinstalowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 takie proste! dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Musisz sobie ściagnąć dodatek ze słodami Weyermanna. a skąd to-to można ściągnąć? http://www.beersmith.com/Weyermann%20Malts.bsm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) BS 1.4. Jaki czas wpisuje się przy chmieleniu brzeczki przedniej - sumaryczny czas ile chmiel spędzi w brzeczce (wysładzanie + czas do zagotowania + gotowanie), czy tylko czas gotowania brzeczki? EDIT: Odpowiedź z forum BS http://www.beersmith.com/forum/index.php/topic,4216.0.html - tylko czas gotowania brzeczki. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Moim zdaniem sam czas gotowania brzeczki będzie najbliższy prawdzie, ale w sumie niewiele to zmieni - powyżej godziny gotowania niewiele się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się