Kajokaj Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Wysładzałeś czystą wodą czy z zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 W dniu 6.07.2019 o 14:30, Kajokaj napisał: Wysładzałeś czystą wodą czy z zacieru? Na początku przelałem z zacieru 2-3 litry, potem dolałem wody 75-80*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajokaj Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 W dniu 8.07.2019 o 19:55, huhur napisał: Na początku przelałem z zacieru 2-3 litry, potem dolałem wody 75-80*. Wczoraj zmontowałem piwko i myślałem, że będę zalewał słody dodatkowo wodą - ale się rozmyśliłem. BIAB (B - basket w moim przypadku) w założeniu nie wymaga wysładzania i szczerze mówiąc to jest racja - tak to powinno działać, a ja jestem leniwym k.... Jednak postanowiłem zrobić coś innego. Zamiast wysładzać wycisnąłem ze słodów co się dało - myślę, że z 0,5 l - zawsze coś (ugniataczem do ziemniaków takim plastikowym). Sprawdziłem ile Brix ma wyciskany zacier i okazało się, że miał o jeden stopień więcej niż całość w garze (dokładnie 13°Brix - w garze 12°Brix). Wniosek w słodzie jest jeszcze dużo cukru do wysłodzenia, jednak ja nie będę uprawiał dodatkowej gimnastyki po te cukry. Udało się poprawić wydajność z 60 na 65% i obawiam się, że już tak zostanie. Uprzedzając - ph zacieru ustalone na 5.5, mieszanie co 15 min (nawet częściej), temperatury zgodne do 0,5 °C (50 - 70 - 72 + 75,6 wygrzew), czas zacierania ogólnie ok 1,5h, gotowanie 1,5h. Wynik 14 Plato dla 21l -chyba nie jest tragicznie. Ciekawostka - pierwszy raz użyłem S-33 bez uwodnienia - ruszyły po 3h. Dzisiaj mało wieka nie wystrzeli - nie widziałem jeszcze tak gwałtownej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Czy ma ktoś z was Jakiś sprawdzony profil sprzętu dla CB3 ? Niby mam wszystko ok, ale jakoś nie jestem do końca pewien.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Panowie są gdzieś pliki z polskimi słodami i drożdzami ? Nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Serio nikt nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 W dniu 29.10.2019 o 13:05, Typhon napisał: Panowie są gdzieś pliki z polskimi słodami i drożdzami ? Nie mogę znaleźć. https://www.piwo.org/files/categories/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Teraz, Artur.G napisał: https://www.piwo.org/files/categories/ No i gdzie znajdę słody np ze Strzegomia do BS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 No i gdzie znajdę słody np ze Strzegomia do BS? "Używacie programu BeerSmith w Waszym browarze? Od dziś autoryzowane specyfikacje #vikingmalt są dla Was dostępne w oficjalnym repozytorium! Wystarczy, że w programie klikniecie File -> Ad-ons.... -> Add i wybierzecie paczkę Viking Malt. Udanego warzenia!http://beersmith.com/"Pierwszy wynik w google.Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 16 minut temu, Typhon napisał: No i gdzie znajdę słody np ze Strzegomia do BS? Jeszcze niedawno tam były.Zobacz tutaj https://vikingmalt.pl/oferta/ Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Hej, Po dość długim czasie postanowiłem przejść z zeszytu na elektronikę w związku z przejściem z "garnków na hermsa"... i znajdę jakiś tutorial obsługi i ustawień beersmitha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Zacznij od pobrania i wgrania spolszczenia. Później musisz dodać swój sprzęt na którym będziesz warzył. Wydajność ustaw taką jaka Ci wychodzi na sprzęcie, po prawej stronie u góry wpisz objętość brutto kadzi zaciernej, a po prawej niżej ustaw ile masz strat na chmieliny i wielkość uzyskiwanej warki. To wszystko. Później w razie czego sobie zmodyfikujesz jak już przetestujesz warkę stworzoną w BS. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Staram się, jednak na chwilę obecną ciężko mi ogarnąć ten program. W zeszycie idzie to zdecydowanie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ten program jest naprawdę łatwy i prosty. Raz dodajesz sprzęt i tyle. Potem tworzysz tylko receptury. Ja nie korzystam np z magazynu bo mi się nie chce tego wszystkiego wpisywać. Tylko tworzę receptury i eksportuje je do Grainfathera choć na ich stronie również można je tworzyć to jakoś łatwiej mi to idzie w BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) edit. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Radi_wroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ktoś coś doradzi co mam pozmieniać w programie względem rzeczywistosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Hej Mam Coobre CB3. Wymyśliłem sobie taką o to recepturę by wyczyścić magazyn. Sam sens recptury to temat na inną okazję. Chciałbym zapytać jak sobie ustawi odpowiednią utylizację alfa kwasów gdy zakładam schłodzenie brzeczki do 78 stopni i wrzucenie chmielu na hopstand. Nie chce mi się wierzyć, że gdy zaznaczam, że chmiel będzie się gotować przez 5min to wniesie tylko 5,1 IBU Nie wyciągam przecież chmielu po 5minutach. On zostaje w brzeczce również przez czas hopstandu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Musisz wejść w ustawienia sprzętu (dokładnie nie wiem bo nie mam teraz otwartego programu) i tam jest pole do whirlpool w którym zaznaczasz czas trwania i utylizacja alfa podczas tej przerwy. Idź tym tropem to znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Znajdę jeszcze gdzieś plik ze stylami BJCP po polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 ...czyli odpowiedż brzmi : idź do działu "BJCP 2015 PL", tam masz wszystko, wystarczy skopiować do programu. No tak, dziękuję, pomoc była nieoceniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertW Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Mam pytanie jak ustawić wartości sprzętu dla Klarsteina maischfest 30L ? Jak ustawić kroki zacierania z wysładzaniem żeby wszystko grało jak powpisywać wartości wody do wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Witam. Dysponuje ktoś bazą drożdży Gozdawy ? I ustawieniem sprzętu dla Coobry CB3 Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Marciu11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Mam pytanie czy w BS3 jest jakaś historia usunięć składników z magazynu? jakiś ślad? co i kiedy zostało usunięte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Pytanie o obliczanie dodatku kwasu w celu uzyskania odpowiedniego ph zacierania. Jest w BS zakładka pod tytułem Acid Model i są dwie opcje do wyboru "MPH 3 Model" i "BW Model" co one oznaczają, bo w zależności od tego co wybiorę pokazuje mi skrajnie różne ilości kwasu do dodania. Dzisiaj np. 11 lub 4 ml w zależności od wybranej zakładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Cześć, czy będzie jeszcze możliwość zakupu klucza do wersji Basic z pośrednictwem piwo.org? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się