El Patryko Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Dzieki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieho Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 witam mam jeszcze jedno pytanie dotyczące xsylitolu. Czy stosuje się go wyłącznie jako dosłodzenie piwa, a oprócz tego normalnie glykoza do butelek do wtórnej fermentacji i nagazowania piwa, czy tylko sam xylitol i on spełnia tą samą rolę co glukoza jednocześnie silniej dosładzając? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Normalnie ksylitol jest niefermentowalny, więc dokładasz glukozę/inny cukier do refermentacji. Ale uważaj na ksylitole z niepewnych źródeł - potrafią zawierać w sobie domieszki innych cukrów, a wtedy może być wybuchowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieho Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 wielkie dzieki ! myślę że ten w tabletkach z marketu będzie ok. Nigdy wcześniej nie bawiłem w dosładzanie ale za tydzień rozlewam moje nowe ciemne korzenno-ziołowe do butelek. Mała próba z 10l warką zobaczymy co wyjdzie. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 ja sprobuje nastepne z syropem rozanym ciekawe co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam, czy próbowaliście robić takie piwo bez żadnych słodzików? Jutro będę dolewał syropu kiwi i chciałbym nie dosładzać, ale nie wiem czego mogę się spodziewać (będzie kwaśne?). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Będzie b.kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Zaraz mija mi 2 tygodnie fermentacji burzliwej takiego piwka: http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-polskie-jasne-pelne-12blg-zestaw-ze-slodow.html. Jak podejść do tego tematu? Mam piwo w 2 fermentorach po jakieś 11L. Jedno będę fermentował dalej na cichej normalnie a drugie chce zrobić wiśniowe. Mam domowe soki z wiśni i nie wiem czy dodać teraz sam sok czy sok i wodę źródlaną? Proszę o rady doświadczonych w smakowych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zaraz mija mi 2 tygodnie fermentacji burzliwej takiego piwka: http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html. Jak podejść do tego tematu? Mam piwo w 2 fermentorach po jakieś 11L. Jedno będę fermentował dalej na cichej normalnie a drugie chce zrobić wiśniowe. Mam domowe soki z wiśni i nie wiem czy dodać teraz sam sok czy sok i wodę źródlaną? Proszę o rady doświadczonych w smakowych piwach. Zrób jak radził Zbig. Z obu fermentorów zostaw po jakieś 2l, zlej do jednego, dodaj syropu, wody tak aby wyszło ok 10l "resztek" i wody z syropem. Resztę normalnie na cichą. Swoją drogą ja mam pytanie co producenci dodają do syropów cytrynowych? Moje cytrynowe śmierdzi jak szambo. Co może być przyczyną? Syrop był z Herbapolu, piwo bazowe pachnie pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 amorph koniecznie daj znać jak wyszło Ci piwko Jasne Pełne (bez dodatków syropu) czy jest pijalne, dobre w smaku, czy raczej trzeba się zmuszać do picia. Kupiłem ten sam zestaw co ty na 10L, ale zanim będę robił minie troszkę czasu a Ty będziesz miał piwko już gotowe znacznie wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Już mogę się podzielić. Oba wiadra złapały infekcje i poszły do kibla :-(. Ocet się zrobił. Nie mam pojęcia na którym etapie mogło się to stać. Także jak zrobisz swoje również czekam na opinie to może powtórze zakup. Jakoś mam uraz i nie chce warzyć zaraz po wpadce tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Swoją drogą ja mam pytanie co producenci dodają do syropów cytrynowych? Moje cytrynowe śmierdzi jak szambo. Co może być przyczyną? Syrop był z Herbapolu, piwo bazowe pachnie pięknie. Co może być przyczyną? Infekcja, którą piwo mogło załapać na etapie dodawania soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Swoją drogą ja mam pytanie co producenci dodają do syropów cytrynowych? Moje cytrynowe śmierdzi jak szambo. Co może być przyczyną? Syrop był z Herbapolu, piwo bazowe pachnie pięknie. Co może być przyczyną? Infekcja, którą piwo mogło załapać na etapie dodawania soku. Może i tak. Zobaczymy jak będę przelewał na cichą. Zapach zaczął się zaraz jak ruszyła fermentacja i trwa do dziś. Edytowane 25 Października 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieho Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 witam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieho Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 witam a propos cytrynowego zrobiłem takowe z resztek i wyszło ok. bardziej jednak w zapach i smak można określić jako cytrusowy niż czystą cytrynę niżej recepturka: 3,5l piwo English Bitter z osadem po burzliwej 3,5l piwo Pszeniczne z osadem po burzliwej 2x420ml sok cytryna (Herbapol) 4,0l woda dodatkowe chmielenie tzw:herbatka chmielowa: marynka 10gr 20min lubelski 10gr 10min po przecedzeniu łącznie 0,25ml roztworu do refermentacji dodano 70gr (2,8gr na 0,5l) glukozy rozpusczonych w 0,25l wody. 1szt tabletki słodzika naturalnego stewia na 0,5l (do 1 butelki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Czy kombinowal ktos z dodaniem suszonych owocow malin na cicha tak jak chmielenie na zimno? Mam naturalne suszone maliny oraz herbate z hibiskusem malinami i aromatem malin gdzie aromat jest zabojczy. Zdecydowanie przyjemniejszy niz syropu... Mysle ze efekt moze byc dobry... Sprobuje pokombinowac z herbata i malinami Edytowane 25 Listopada 2014 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Weź pod uwagę że hibiskus daje sporą kwaśność w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Wiem, ale zalewajac hibiskus zimna woda tej kwasowosci nie ma a na cichej jest przeciez zimno Przy namaczaniu w wodzie przez 2h doza 20g/l, smak ok zapach super, kwasowosc brak. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez profik pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mi akurat na kwaśności zależało ale dobrze wiedzieć że można tak go użyć. Punkcik dla ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 U siebie w Biedronce znalazłem sok malinowy z zawartością soku malinowego 50%. Jakby ktoś miał w planie piwko z takim dodatkiem, to polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jestem na etapie fermentacji burzliwej miodowego piwa dla LP. I tak się zastanawiam, czy w związku z dużą zawartością alkoholu (miód zadany po fermentacji burzliwej lagera) nie będą to warunki stresowe dla drożdży i czy przy stężeniu 8-9% alko przefermentują cały cukier. Czy ktoś rozważał taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zależy od szczepu - każdy z nich ma daną tolerancją na alkohol i zanim zacząłbym się martwić, to oparłbym się właśnie na tych danych producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Planuję zrobić imbirowe z resztek po pilsie 12blg. Chcę go fermentować w temp 20 stopni. Drożdże to dolniaki więc mam nadzieję na kwiatkowy aromat. Nie robilem tak nigdy, myslicie ze robić jeszcze dodatkowo herbatkę chmielową dla aromatu? Czy może te kwiatki wystarczą? Druga sprawa to czy 2 syropy imbirowe z herbapolu to nie będzie za dużo? Ktoś tu pisał ze imbir jest bardzo intensywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 To mogą być ohydne kwiatki... Nie wiem czy to może być porównywalne, ale robiłem starter dla dolniaków w temperaturze 20 stopni i pachniało (a raczej śmierdziało...) ohydnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 To mnie nie pocieszyłeś... Trochę żal tych paru litrów piwka jak jest szansa że wyjdzie ohydne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się