zielczi Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Chce zrobić 20L piwa z malinami. Zacierał będę tego samego dnia w tej samej kadzi piwo świąteczne o takim samym zasypie. Celowałem w 18 blg jednak po chwili zastanowienia stwierdziłem że 3,5L soku z malin podniesie mi blg a nie chce by to piwo było zbytnio alkoholowe. Chciałbym wcześniej obliczyć jak rozdzielić warki, ile wody dodać do zacieru na malinowe. Aby to zrobić muszę wyliczyć blg malin, jakieś pomysły jak to zrobić bez marnowania soku? Aha, jest za gęsty do balingomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Przyjmuję 10 blg dla soku z malin. Sugerując się wartością z tabeli na https://www.law.cornell.edu/cfr/text/19/151.91Skaluje recepturę na 36L. Świąteczne 24L 18blg,12L pójdzie na malinowe + 3,5L soku 10blg da 15,5L 16,24blg do tego dodam 5,5L wody. Otrzymam 21L piwa malinowego o blg 12,2. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Aby to zrobić muszę wyliczyć blg malin, jakieś pomysły jak to zrobić bez marnowania soku? Aha, jest za gęsty do balingomierza. (...) Przyjmuję 10 blg dla soku z malin. Około 10 BLG ma sam wyciśnięty sok z malin. Jesli jakiś zagęszczony to będzie z 50. Weź 30 ml kieliszek tego soku (to chyba nie duże marnotrawstwo) i 3 takie kieliszki wody. Roztwór będzie zdatny do zmierzenia a wynik pomnóż x4 Edytowane 31 Października 2015 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Kontynuując wątek, dodam, że to piwo miodowe to jest rekord świata http://www.piwo.org/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png Miód to był ciemny-jesienny (jakoś tak) z akcji miodowej z wino.org - smak wielokwiatowy z wyraźną, ale nie mocną nutą gryki. Do refermentacji też dałem miód, ale trochę za dużo - 10 g/l - liczyłem, że ma mniej cukru fermentowalnego. Proponuje 8 g/litr. Fermentacja w zimnej piwnicy - 15-17°C. Warzone 1,5 miesiąca temu, a już znika w zastraszającym tempie.... Warka #49 Miodowe - Pilzneński - 3 kg - Caramunich I - 0,15 kg - Abbey - 0,85 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Ksylitol - 0,75 kg - Miód - 4 kg - Challenger 45 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Wyszło około 40-45 l, 16 BLG, S-04 Witamam kolegę z forum winiarskiego. Mozesz napisac jak dokładnie zacierałeś i wysładzałeś. I kiedy dajemy ten ksylitol? Edytowane 25 Listopada 2015 przez 511201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, zainspirowany tym tematem chciałbym zadać kilka pytań bo stron jest masa i cieżko się w tym połapać. Jako że jestem na etapie brewkitów moja LP stwierdziła zrób mi reddsa. No wiem czytam i czytam i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Więc moje pytanie biorąc pod uwagę że, jestem początkowym piwowarem i za sobą mam 2 udane warki. Jak piwo malinowe/jabłkowe zrobić z brewkitu. Czytając znalazłem odpowiedz że zamiast cukru czy ekstraktu dodać syrop i patrząc na etykiete dać tyle syropu żeby cukru wyszło około 1kg ( bo tyle się daję na puszkę brewkitu ) Dalej do butelkowania ten sam przelicznik czyli około 8 gr cukru na butelkę przeliczyć na ml syropu + słodzik nierefermentowalny 4 tabletki na litr. Jeżeli się mylę to poprawcie mnie. Jakiego stylu z brewkitu użyć do takiego piwa żeby przypominał typowe piwo owocowe typu redd's ? Typowe brewkity są na 20 litów więc mam zamar zrobić z jednej puszki brewkitu 10litrów jabłkowego i 10l żurawinowego piwa. Czekam na porady EDIT Oczywiscie chodziło mi o 8gr na litr ( przeliczenie ml na gr cukru ) Edytowane 30 Stycznia 2016 przez 2900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Pomijając aspekt, że "reddes" to napój nawet nie do końca piwny to: dać tyle syropu żeby cukru wyszło około 1kg ( bo tyle się daję na puszkę brewkitu ) może tak, może nie, ale coś koło tego Dalej do butelkowania ten sam przelicznik czyli około 8 gr cukru na butelkę przeliczyć na ml syropu no to już grozi ciężkim przegazowaniem Według mnie to góra 2,5g na butelkę. słodzik nierefermentowalny 4 tabletki na litr dla mnie dobra proporcja. Jakiego stylu z brewkitu użyć dowolne "obojętne" np jakieś Pale Ale. Powodzenia W moim przypadku sprawdzało się zostawienie z gęstwą, z jakiejś tam lekkiej warki (bitter, Pale Ale) 5l piwa i uzupełnienie tego sokiem "malinowym" i wodą. Po fermentacji wychodził całkiem przyjemny napój piwopodobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedz tylko że dla siebie robie piwa ciemne, i chce zrobić całą warke właśnie malinową dlatego tak pytam, bo wiem że wiele osób pisze że, robi z resztek piwa. A jak chcę zrobić 20L warkę. Myślę o WES bursztynowe ew, jasne do tego syrop ( wg etykiety aby uzyskać 1kg cukru ) O drożdze podpytam sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Myślę o WES bursztynowe ew, jasne do tego syrop ( wg etykiety aby uzyskać 1kg cukru ) O drożdze podpytam sprzedawcy. Jeśli już to jasny WES, a drożdże neutralne np. US-05 lub Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 mam zaległe W34/70 wykorzystać czy kupić polecane US-05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) mam zaległe W34/70 wykorzystać czy kupić polecane US-05 ? przecież te pierwsze to są drożdże lagerowe. Masz na to warunki? Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Dr2 buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Mam piwnice w której jest 16stC ale wolałbym fermentator mieć w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Na początek fermentacji, to nawet dla US-05 to temperatura pokojowa będzie za wysoka. 16'C to dobra temperatura na start burzliwej dla drożdży górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 A jakby zrobić ten mój pomysł drożdzami dolnej fermentacji ? tak żeby fermentator mógł stać w 21stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nie ma sensu dawać dolniaków do 21'C. Lepiej kup np. US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gohini Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Wybrałem 3 najlepsze soki dostępne w moim mieście, który będzie się najbardziej nadawał?1.2. 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Po co chcesz robić piwo z tym czymś? Zrób z malinami, mrozone powinienes dostać bez problemu. Jak chcesz dodawać taki sok to zawsze możesz dodać do gotowego piwa (sic!) JackStyle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Wszystkie syropy że swoją "zawartością" malin są śmieszne. A nie masz dostępu do domowego syropu (maliny + cukier)? Może jakaś babcia, ciocia... robi coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gohini Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Właśnie nie, a czytając ten wątek, widać że wychodzą bardzo dobre na tym. A chciałbym właśnie z resztek bo 15 warke uważylem specjalnie na 26 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Zależy co kto uważa za dobre. Ja bym prędzej kombinował z mrożonymi malinami. Edytowane 20 Lutego 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja kilkakrotnie zrobiłem malinowe i zdecydowanie najlepsze piwo wychodziło z soku Tenczynek. Słabsze z Herbapolu a z Paoli takie nijakie. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 W Biedronce są syropy z zawartością 50% malin, producenta nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Robiłem malinowe wg Zbyszka z syropu z herbapolu-robił ktoś z innych syropów tego producenta? chodzi mi o syrop imbirowy,pomaranczowy ,grzaniec,pigwa z miodem.... http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy/sezonowe-smaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Robiłem z pomarańczowego. Wyszło OK - bez szału, ale koleżankom córki pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2900 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 W sumie tam myślę i chyba lepiej będzie kupić 2 kg malin, zrobić z tego sok z 1kg cukru ( na yt jest masa poradników ) i zrobić z tego 20 litrową warkę, puszka ekstraktu nachmielonego i gotowe. Swoją drogą zrobiłem ostatnio ze syropów kupnych ( herbapol a refermentacja z premium rosa ) i też bardzo sobie chwale, musze spróbować z mrożonych malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Robiłem z dodatkiem takich 50% soków malinowych i niestety porażka. To znaczy przy takim samym dawkowaniu wyraźniejszy aromat i smak dają te herbapolowe. Jednak aronia, marchew, porzeczka, malina (0,25%) dodatki identyczne... wygrwają z 50% naturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się