mahho Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam Piwowarów i nie tylko Słowem wstępu, mam już za sobą 3 warki (właśnie trzecia dojrzewa) z brewkitów, skromny dorobek, ale każdy od czegoś zaczynał. W planach mam uwarzenie piwa żytniego (może dziś, może jutro ) Jako że browarnictwem interesowałem się od dłuższego czasu (szczerze mówiąc to już jakiś rok obserwuje tutejsze forum ) no i postanowiłem się zarejestrować, a teraz już powoli zacząć się udzielać Ogólnie, aktualnie posiadam 27 lat na koncie, mieszkam aktualnie w okolicach Kielc (od roku), a pochodzę z środkowego pomorza więc pytanie do lokalnych kieleckich piwowarów, organizujecie tutaj jakieś spotkania/pokazy/inne rzeczy związane z browarnictwem? Słowem zakończenia, witam wszystkich Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam Na pierwsze zacieranie żytnie to może nie jest najlepszy pomysł, filtracja może Cię skutecznie zniechęcić Pozdrawiam i życzę powodzenia ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 I ja witam. Wydaje się, że to najwyższy czas by ziarna pojawiły się w browarze. Zacieranie jest proste i zabawa w prawdziwe piwowarstwo się zacznie na maksa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 A jaki masz filtrator? Jeśli wiaderko lub oplot do żytniego nie polecam. Tylko rurka z miedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witaj ! Widzę, że od razu wchodzisz na głęboką wodę, powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahho Posted June 10, 2011 Author Share Posted June 10, 2011 Na początek chcę uwarzyć skromnie ~10L, filtrator planuje zrobić z prostego wężyka + trochę gazy do odfiltrowywania (tak szczerze mówiąc nie wiem czy to w ogóle ma sens, ale jak się nie przekonam, to nie będę wiedział jak się nie uda, to będę robił jakiś na bieżąco ) i wiem że trochę będzie "zabawy" z żytnim, ale nie mam zamiaru się poddawać Ogólnie mam jeszcze w planach 2 z brewkita (kolejny stout i IPA) no i oczywiście stout z ziarna Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Odważnie z tym żytnim Ale walcz walcz ps: witaj na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " Link to comment Share on other sites More sharing options...
zstars Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam i udanego zacierania życzę, powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " to będzie nauka w kisielu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witaj Witaj i udanego zacierania W Zagnańsku piwowar Kolomar na pewno ci pomorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " Byle by, przy tej nauce nie utonął. I ja witam i powodzenia życzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted June 10, 2011 Share Posted June 10, 2011 Witam i powodzenia !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahho Posted June 12, 2011 Author Share Posted June 12, 2011 No, to żytnie już 'pracuje' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 No, to żytnie już 'pracuje' A jak filtracja? Pękam z ciekawości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahho Posted June 12, 2011 Author Share Posted June 12, 2011 Wstyd się przyznać, ale filtrowałem przez sitka, trochę roboty było, ale to się jeszcze okaże co wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
sn_phoenix Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Witam w Kielcach Sorki że tak późno ale jakoś przeoczyłem wątek Część z nas trzyma się tu razem i spotykamy w miare możliwości. Jesteśmy otwarci na nowe znajomości i chętnie dzielimy się wiedzą, więc jakby co to pisz na pw pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahho Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 No to fajnie, jak będę miał chwilę, to pewnie się odezwę. Co do żytniego, to żeby nie zakładać nowego tematu, rozlałem i mam 15 butelek, na początku myślałem że kwas mi wyszedł (dałem mu powód ) ale na szczęście jest ok. Teraz pytanie do znających żytnie, czy ono ma taki dziwny posmak (sądzę że od żyta) i ma inny smak od tradycyjnego (trochę przypominał mi przeniczniaka, ale też nie to ) Pytam, bo nigdy żytniego nie piłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaz Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 (edited) Witam Jakoś przeoczyłem ten wątek a tu kielczak Czasem się spotykamy i mam nadzieję, że niedługo urządzimy jakieś większe spotkanko. Info na pewno na forum będzie. Żytniego nigdy nie próbowałem więc nie podpowiem Edited June 27, 2011 by kaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now