Jump to content

No to i ja się przywitam :)


mahho

Recommended Posts

Witam Piwowarów i nie tylko :)

 

Słowem wstępu, mam już za sobą 3 warki (właśnie trzecia dojrzewa) z brewkitów, skromny dorobek, ale każdy od czegoś zaczynał. W planach mam uwarzenie piwa żytniego (może dziś, może jutro :/ )

Jako że browarnictwem interesowałem się od dłuższego czasu (szczerze mówiąc to już jakiś rok obserwuje tutejsze forum :/ ) no i postanowiłem się zarejestrować, a teraz już powoli zacząć się udzielać :/

Ogólnie, aktualnie posiadam 27 lat na koncie, mieszkam aktualnie w okolicach Kielc (od roku), a pochodzę z środkowego pomorza :) więc pytanie do lokalnych kieleckich piwowarów, organizujecie tutaj jakieś spotkania/pokazy/inne rzeczy związane z browarnictwem?

 

Słowem zakończenia, witam wszystkich :)

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Na pierwsze zacieranie żytnie to może nie jest najlepszy pomysł, filtracja może Cię skutecznie zniechęcić :)

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Link to comment
Share on other sites

I ja witam. Wydaje się, że to najwyższy czas by ziarna pojawiły się w browarze. Zacieranie jest proste i zabawa w prawdziwe piwowarstwo się zacznie na maksa.

Link to comment
Share on other sites

Na początek chcę uwarzyć skromnie ~10L, filtrator planuje zrobić z prostego wężyka + trochę gazy do odfiltrowywania (tak szczerze mówiąc nie wiem czy to w ogóle ma sens, ale jak się nie przekonam, to nie będę wiedział :) jak się nie uda, to będę robił jakiś na bieżąco :/ ) i wiem że trochę będzie "zabawy" z żytnim, ale nie mam zamiaru się poddawać :/

Ogólnie mam jeszcze w planach 2 z brewkita (kolejny stout i IPA) no i oczywiście stout z ziarna :/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam w Kielcach

 

Sorki że tak późno ale jakoś przeoczyłem wątek :smilies:

 

Część z nas trzyma się tu razem i spotykamy w miare możliwości. Jesteśmy otwarci na nowe znajomości i chętnie dzielimy się wiedzą, więc jakby co to pisz na pw

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

No to fajnie, jak będę miał chwilę, to pewnie się odezwę.

 

 

Co do żytniego, to żeby nie zakładać nowego tematu, rozlałem i mam 15 butelek, na początku myślałem że kwas mi wyszedł (dałem mu powód ;) ) ale na szczęście jest ok.

 

Teraz pytanie do znających żytnie, czy ono ma taki dziwny posmak (sądzę że od żyta) i ma inny smak od tradycyjnego (trochę przypominał mi przeniczniaka, ale też nie to ;) ) Pytam, bo nigdy żytniego nie piłem ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam

Jakoś przeoczyłem ten wątek ;) a tu kielczak ;)

Czasem się spotykamy i mam nadzieję, że niedługo urządzimy jakieś większe spotkanko. Info na pewno na forum będzie.

 

Żytniego nigdy nie próbowałem więc nie podpowiem

Edited by kaz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.