mahho Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam Piwowarów i nie tylko Słowem wstępu, mam już za sobą 3 warki (właśnie trzecia dojrzewa) z brewkitów, skromny dorobek, ale każdy od czegoś zaczynał. W planach mam uwarzenie piwa żytniego (może dziś, może jutro ) Jako że browarnictwem interesowałem się od dłuższego czasu (szczerze mówiąc to już jakiś rok obserwuje tutejsze forum ) no i postanowiłem się zarejestrować, a teraz już powoli zacząć się udzielać Ogólnie, aktualnie posiadam 27 lat na koncie, mieszkam aktualnie w okolicach Kielc (od roku), a pochodzę z środkowego pomorza więc pytanie do lokalnych kieleckich piwowarów, organizujecie tutaj jakieś spotkania/pokazy/inne rzeczy związane z browarnictwem? Słowem zakończenia, witam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam Na pierwsze zacieranie żytnie to może nie jest najlepszy pomysł, filtracja może Cię skutecznie zniechęcić Pozdrawiam i życzę powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 I ja witam. Wydaje się, że to najwyższy czas by ziarna pojawiły się w browarze. Zacieranie jest proste i zabawa w prawdziwe piwowarstwo się zacznie na maksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 A jaki masz filtrator? Jeśli wiaderko lub oplot do żytniego nie polecam. Tylko rurka z miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witaj ! Widzę, że od razu wchodzisz na głęboką wodę, powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Na początek chcę uwarzyć skromnie ~10L, filtrator planuje zrobić z prostego wężyka + trochę gazy do odfiltrowywania (tak szczerze mówiąc nie wiem czy to w ogóle ma sens, ale jak się nie przekonam, to nie będę wiedział jak się nie uda, to będę robił jakiś na bieżąco ) i wiem że trochę będzie "zabawy" z żytnim, ale nie mam zamiaru się poddawać Ogólnie mam jeszcze w planach 2 z brewkita (kolejny stout i IPA) no i oczywiście stout z ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Odważnie z tym żytnim Ale walcz walcz ps: witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam i udanego zacierania życzę, powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " to będzie nauka w kisielu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witaj Witaj i udanego zacierania W Zagnańsku piwowar Kolomar na pewno ci pomorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam nowego piwowara. Co do żytniego " jak się uczyć pływać to na głębokiej wodzie " Byle by, przy tej nauce nie utonął. I ja witam i powodzenia życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam i powodzenia !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 No, to żytnie już 'pracuje' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 No, to żytnie już 'pracuje' A jak filtracja? Pękam z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Wstyd się przyznać, ale filtrowałem przez sitka, trochę roboty było, ale to się jeszcze okaże co wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Witam w Kielcach Sorki że tak późno ale jakoś przeoczyłem wątek Część z nas trzyma się tu razem i spotykamy w miare możliwości. Jesteśmy otwarci na nowe znajomości i chętnie dzielimy się wiedzą, więc jakby co to pisz na pw pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 No to fajnie, jak będę miał chwilę, to pewnie się odezwę. Co do żytniego, to żeby nie zakładać nowego tematu, rozlałem i mam 15 butelek, na początku myślałem że kwas mi wyszedł (dałem mu powód ) ale na szczęście jest ok. Teraz pytanie do znających żytnie, czy ono ma taki dziwny posmak (sądzę że od żyta) i ma inny smak od tradycyjnego (trochę przypominał mi przeniczniaka, ale też nie to ) Pytam, bo nigdy żytniego nie piłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Jakoś przeoczyłem ten wątek a tu kielczak Czasem się spotykamy i mam nadzieję, że niedługo urządzimy jakieś większe spotkanko. Info na pewno na forum będzie. Żytniego nigdy nie próbowałem więc nie podpowiem Edytowane 27 Czerwca 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi