dori Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 I ja witam na forum nowego piwowara ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam i powodzenia życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Dziękuję jeszcze raz za serdeczne przyjęcie. Jestem już zapisany na innych forach związanych z innym moim konikiem (motoryzacją) ale myślę, że na Tym będę stałym bywalcem. Urzekła mnie atmosfera tu panująca, rzeczowość, profesjonalizm i przede wszystkim chęć pomocy innym od bardziej doświadczonych kolegów piwowarów. Jestem mile zaskoczony. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Panowie i Panie mam takie pytanko. Warzycie już swoje piwka, macie doświadczenie w smakach, aromacie, kolorze. Jak do takiego piwka stworzonego przez siebie ma się piwko kupione w sklepie. Z tym że nie mówię tu o zwykłych browarach. Chodzi mi o piwa dość ostatnio popularne, oznaczone na etykiecie "niepasteryzowane" (np noteckie, lubuskie, perła),"żywe" "naturalne". Jest chociażcień podobieństwa czy jednak pachną już one masówką???????:) Edytowane 23 Czerwca 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Panowie mam takie pytanko.... Już miałam odpowiedzieć, ale widzę że pytanie nie do mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Panowie mam takie pytanko.... Już miałam odpowiedzieć' date=' ale widzę że pytanie nie do mnie [/quote'] UPS!!!!! Przepraszam wszystkie Panie....... Proszę o wybaczenie, w żadnym razie nie było to podparte szowinizmem ani tym bardziej dyskryminacją. Oczywiście opinie z ust płci pięknej jak najbardziej wskazane.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam również z Rawicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Panowie i Panie mam takie pytanko.Warzycie już swoje piwka, macie doświadczenie w smakach, aromacie, kolorze. Jak do takiego piwka stworzonego przez siebie ma się piwko kupione w sklepie. Z tym że nie mówię tu o zwykłych browarach. Chodzi mi o piwa dość ostatnio popularne, oznaczone na etykiecie "niepasteryzowane" (np noteckie, lubuskie, perła),"żywe" "naturalne". Jest chociażcień podobieństwa czy jednak pachną już one masówką???????;) Domowe piwo nie pachnie masówką, w żadnym wypadku, jak już to jest zbliżone do piw z małych browarów regionalnych, a i tak pachnie dla każdego piwowara domowego niesamowicie i jest jedyne w swoim rodzaju... Witam nowego piwowara i życzę sukcesów i nie zapomnianych smaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam Większość piw niepasteryzowanych dostępnych na naszym rynku w zasadzie niczym się nie różni od piw pasteryzowanych z tych samych koncernów. Napis "niepasteryzowane" należy traktować jak chwyt marketingowy, oczywiście nasze piwa lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Dzisiaj butelkowałem swoje pierwsze piwko. Pale Ale warzone od podstaw tj. z zacieraniem. Smak zielonego piwka rewelka, nawet żonie smakowało. Tylko obawiam się o refermentację, ponieważ większość butelek miałem z krótkim kołnierzem, a moja nowa Emily za bardzo sobie z nimi nie radzi. Każdą butelkę z niskim kołnierzem zaciskałem obracając na 4 razy ale cały czas mam obawy o szczelność kapsli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Właśnie piłem noteckie z Czarnkowa... ładna bursztynowa barwa, ciekawy słodowy smak. Myślę że takowe podobne też bym chciał uzyskać. Mam już co prawda na 1 stronce podany przepis na jasne ale jeśli ktoś dysponuje i chce się podzielić niezbyt skomplikowanym przepisem na takowe podobne do tego noteckiego to uprzejmie proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Noteckie to piwo dolnej fermentacji (jak prawie wszystko ze sklepu oprócz pszenicy) więc by zrobić coś podobnego musiałbyś dysponować pomieszczeniem o niskiej temperaturze bądź zaadoptować do tych celów lodówkę (ewentualnie z styropianu + zamrożone pety). Myślę, że na pierwszy raz nie ma co się aż tak bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 A nie; to wole zdecydowanie jak na początek coś łatwiejszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 To ja proponuje coś takiego: 4 kg słodu pale Zacieranie: 70 minut w 68C Chmielenie: 60 minut - 20g Marynka 20 minut - 20g Lubelski 1 minut - 30g Lubelski Zadaj brzeczkę drożdżami s-33. Fermentuj 3 tygodnie. Po tygodniu zatrzaśnij fermentor. Według mnie wyjdzie ci z tego proste jasne i w miarę czyste w smaku piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Dzisiaj butelkowałem swoje pierwsze piwko. Pale Ale warzone od podstaw tj. z zacieraniem. A to się przed Jejskim schowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) To już nie jest aktualna informacja. Zaległość nadrobiona. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 musiałbyś dysponować pomieszczeniem o niskiej temperaturze bądź zaadoptować do tych celów lodówkę (ewentualnie z styropianu + zamrożone pety). Myślę, że na pierwszy raz nie ma co się aż tak bawić. A ja od razu zrobiłem sobie lodówe ze styropianu. A jak zrobiłem dwa piwka to zaraz dorobiłem drugą, żeby trzecie wstawić. Żaden problem. Trzeba kilka arkuszy styropianu (5 cm chyba z tego co pamiętam robiłem), piankę uszczelniającą i kogoś do potrzymania, żeby się nie rozlazło. Miejsce na 2 fermentory. Chyba 2 pety dziennie starczą żeby mieć około 12°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Warto bylo sie tutaj zalogowac... informacje sypia sie jak z rekawa i nie trzeba nawet szukac. Coraz bardziej mi sie tu podoba no i ziomka odnalazlem w okolicy juz z dosc duzym doswiadczeniem, na ktore nota-bene licze gdy zaczne zacierac moja 2 wareczke. zastanawiam sie tylko kiedy bo troche skomplikuje mi to z urlopem i wyjazdem. No chyba ze zrobie w przyszlym tygodniu i wstawie na cicha... wtedy chyba pilnowac nie musze? Zgadza sie? edit elroy: na forum używamy polskich znaków. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Wg mnie nie musisz piwa pilnować. U mnie wygląda to tak: w semestrze z reguły warze w weekend - wyjeżdżam do Wrocka i wracam po tygodniu i zatrzaskuje fermentor. Po kolejnych dwóch tygodniach mierze poziom cukru i sprawdzam klarowność i jak wszystko jest OK piwo jest zlewane. Zbyt częste zaglądanie do fermentora może zaszkodzić warce, więc należy tego unikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Elroy sorki za brak polskich znakow ale jak pisalem w pierwszym poscie, nie zawsze mam dostep do kompa i czesto pisze z komorki a tu nie dosc ze ekran maly to i z polskimi znakami utrudnione pisanie. Jeszcze raz prosze o wyrozumialosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Elroy sorki za brak polskich znakow ale jak pisalem w pierwszym poscie, nie zawsze mam dostep do kompa i czesto pisze z komorki a tu nie dosc ze ekran maly to i z polskimi znakami utrudnione pisanie. Jeszcze raz prosze o wyrozumialosc Ja też wielokrotnie piszę z komórki (nawet w tej chwili) i nie mam problemów z polskimi znakami. Może poprostu wgraj sobie polskiego softa i będzie po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A Szanowna Dori się na mnie obraziła. Chyba będę musiał kiedyś te moje "faux pas" kwiatami lub dobrym piwkiem nadrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A Szanowna Dori się na mnie obraziła. Chyba będę musiał kiedyś te moje "faux pas" kwiatami lub dobrym piwkiem nadrobić Masz rację i trzymamy za słowo (ps: zacznij od kwiatów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 No ja myślę że będzie okazja. Piwko kocham i robić będę... a i jakiś zlocik czy podobną imprezkę też myślę że zaliczę... a póki co... to tak w zastępstwie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się