Sojer Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Uwarzyłem mego mocnego saisona. Mam 19 l 20°Blg Planowo ma być 21°Blg i 20 litrów. Ile cukru rozrobić w 1 litrze wody by gęstość wzrosła do planowanego poziomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 jeden litr powinien mieć 40°Blg o ile kalkulatory sa dobre :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Uwarzyłem mego mocnego saisona. Mam 19 l 20°Blg Planowo ma być 21°Blg i 20 litrów. Ile cukru rozrobić w 1 litrze wody by gęstość wzrosła do planowanego poziomu? 19 l * 20 °Blg * 1,083 = 4,115 kg ekstraktu 20l * 21°Blg * 1,087 = 4,565 kg ekstraktu musisz użyć 450 g cukru ale nie w litrze wody tylko żeby mieć litr roztworu - ciężko to policzyć bo tu już są duże gęstości i wzory zaczynają zawodzić - najlepiej mieć garnek z podziałką, rozpuścić najpierw w 250 ml wody i potem powoli dolewać do litra. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Kurczę, a mi wychodzi tylko 330g na litr wody :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 No to jest zagadka. Rozwiązaniem może być np. odpuszczenie tematu i wmawianie wszystkim 21°Blg. Drożdże poszalały. Rano była lekka piana, teraz są ślady po wysokiej. Ciekawe ile im zejdzie na fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) ciężko to policzyć bo tu już są duże gęstości i wzory zaczynają zawodzić Bardzo łatwo (prosta matematyka jest chba lepsza od Wiktora wyższej chemi ): 1 kg cukru to ok. 0,6 L Potrzebne 0,45 kg cukru to 0,27L Odpowiedź: Potrzebujesz 0,45 kg cukru i 0,7L wody Edytowane 14 Grudnia 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 ciężko to policzyć bo tu już są duże gęstości i wzory zaczynają zawodzić Bardzo łatwo (prosta matematyka jest chba lepsza od Wiktora wyższej chemi ): 1 kg cukru to ok. 0' date='6 L Potrzebne 0,45 kg cukru to 0,27L Odpowiedź: Potrzebujesz 0,45 kg cukru i 0,7L wody [/quote'] jak się wyższą matematyką potraktuje to wychodzi tak samo :] te 0,6 L na kg cukru to bardzo dobry ogólny przelicznik nie tylko do roztworu cukru, a i jeden z podstawowych w Cieślaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Tak Dodam jeszcze że dziwnym zbiegiem okoliczności z 1 kg cukru powstaje ok. 0,6 L alkoholu. 0,6 l alkoholu waży ok. 0,5 kg. Czyli z 1 kg cukru (ekstraktu) dostajemy 0,5 kg - drugie pół kilo to CO2. Założenia te są teoretyczne ponieważ fermentacja nigdy nie jest stu procentowa. Z przytoczonych wzorów przez Wiktora i przeze mnie możemy sobie obliczyć (znając początkową i końcową gęstość piwa) ilość alkoholu w piwie i ubytek wagi naszego piwa. Cieślak wiecznie żywy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Że też Wam się chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Że też Wam się chce... ja to już liczę tylko na forum. Ostatnie piwo któremu mierzyłem gęstość końcową było w debrasilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Że wrócę do nudnego tematu moich Zymofermów przeterminowanych i cuchnących kiszonką. Po 48 godzinnym pobycie w brzeczce jakas piana sie pojawiła na powierzchni, czyli cos fermentuje. Pytania mam takie: 1.Jesli sie rozbujają i starter wyjdzie, mam uzyć tych drożdży czy mimo wszystko użyc innych (zamówiłem juz w34/70). 2.W zwiazku z tym, że jest to mój 1wszy starter jak sie go dodaje do brzeczki? Tylko gęstwę z dna, czy zlać wszystko? 3. Nie mam mieszadła. Czy potrzasnąc energicznie zawartością butli co jakis czas celem napowietrzenia? dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 1. Trudno powiedzieć, chciałbym zobaczyć tę pianę za godzinę, powinna się rozbujać. 2. Są 2 szkoły... ja dodaję tylko gęstwę 3. Tak, mieszaj najszęściej jak możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Godzina to już minęła lekko i jest bez istotnych zmian. Zamelduje jutro jak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dobrą praktyką jest przygotowanie i sparteryzowanie zawczasu paru słoików z brzeczką na startery. Pytanie jaka to ma być temperatura ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dobrą praktyką jest przygotowanie i sparteryzowanie zawczasu paru słoików z brzeczką na startery. Właśnie zrobiłem to z cienkuszem pozostałym z wczorajszego warzenia. Wyszło mi tego 4-5 litrów. Ostatnio na starter musiałem się zabawić w szybkie zacieranie. Parę uwag z mych doświadczeń. Nie polecam zakręcanych butelek po sokach (kubusiach czy innych). Lubią puszczać. Ze 3 takie flaszki musiałem wyrzucić, jednej niewiele brakowało do wybuchu. Zdecydowanie lepsze są słoiki. Pasteryzuję je standardowo, w garnku z włożoną na dno szmatą, czas ok. 10-20 min od chwili zagotowania wody w garnku. Sprawa druga. Nie bawcie się w zagotowanie brzeczki, wlanie gorącej do butelek i zakapslowanie. Niestety bez pasteryzacji niczego dobrego nie wróżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ja nalewam 2-3 pety 0,5l i wrzucam do zamrażalki.W razie "W" wyciągam i zagotowuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dobrą praktyką jest przygotowanie i sparteryzowanie zawczasu paru słoików z brzeczką na startery. Właśnie zrobiłem to z cienkuszem pozostałym z wczorajszego warzenia. Wyszło mi tego 4-5 litrów. Ostatnio na starter musiałem się zabawić w szybkie zacieranie. Parę uwag z mych doświadczeń. Nie polecam zakręcanych butelek po sokach (kubusiach czy innych). Lubią puszczać. Ze 3 takie flaszki musiałem wyrzucić' date=' jednej niewiele brakowało do wybuchu. Zdecydowanie lepsze są słoiki. Pasteryzuję je standardowo, w garnku z włożoną na dno szmatą, czas ok. 10-20 min od chwili zagotowania wody w garnku. Sprawa druga. Nie bawcie się w zagotowanie brzeczki, wlanie gorącej do butelek i zakapslowanie. Niestety bez pasteryzacji niczego dobrego nie wróżę.[/quote'] Używam tylko butelek po kubusiach, gotuje brzeczkę parę minut, przelewam do butelek i zakręcam. Kładę butelki na bok do wystygnięcia, nie miałem jeszcze sytuacji aby któraś puściła. Problem jest tylko z odkręceniem, jak ja muszę się namęczyć nim dekielek puści . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Czy słód Carapilis mogę zastąpić karmelowym jasnym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Na pewno nie w proporcji 1:1 Wychodzą braki w sklepach W TB jest słód cara gold 9ebc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Czy słód Carapilis mogę zastąpić karmelowym jasnym ?? Nie, to całkiem inne słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Tak właśnie myślałem, że nie bardzo da się zastąpić ale zawsze mogę zmodyfikować zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jak już pisałem starter fermentuje od wczoraj. Zerknijcie na fotkę, wygląda ok??? Ta piana już większa nie będzie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Po zamieszaniu, jest jakaś reakcja? Robi się piana, widać pęcherzyki co2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Po zamieszaniu robi się piana, gazuje. Ale po chwili się uspokaja wszystko siada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jeśli to dolnej fermentacji to czapa może nie być już większa, więc od tej strony ok. Starter zrobiony wczoraj więc ma jeszcze 24h czasu, jutro na dnie powinieneś zobaczyć kilkumilimetrową osadzonej gęstwy. A co z podejrzanym zapachem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi