Mavgan Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 W temperaturze 25°C (około 27°C fermentującej brzeczki) - bardzo możliwe. wyjaśniam zapodałem drożdże rano (nie wiem jaka była temp. bo zepsułem termometr) ale było ok. 20 st. C. i po 6 godzinach drożdże zaczęły chulać na całość. Wtedy je wynosłem do piwnicy i pinka zaczęła niknąć. aż do dziś wieczór kiedy w zasadzie jej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Drodzy Państwo... ja w kwestii cydra. Zachciało się mi zrobić coś na upały dla piękniejszej połowy więc zakupiłem sok z biedronki (nie wiem jak oni go z niej wyciskają ) do 1 litra zadałem drożdże w płynie Tokay zakupione w innym super sklepie z art. budowlanymi. Sok napowietrzyłem troszkę w słoiku i dodałem drożdży. Siedzą sobie maleńkie tam już 36 godzin w temp 20 do 24°C i całość wygląda jak na załączonym zdjęciu. Cosik mi tam za spokojnie ale nie mam doświadczenia z cydrem więc chciałbym się zapytać CZY TAK MA BYĆ? . Zaczekać jeszcze czy waszym zdaniem drożdże już ruszyły? Dodam, że ta piana to raczej pozostałość po napowietrzaniu. Nie wiem nie znam się w ogóle jak takie drożdże mają startować w starterze z jabłek. Wygląda na to,że ruszyły. Dodaj do soku, ewentualnie jeszcze trochę możesz napowietrzyć (oczywiście pamiętaj o dezynfekcji). Ja osobiście już bym nie kupił takich drożdży. Warunki przechowywania i jakość tych drożdży niestety nie gwarantuje sukcesów. Na przyszłość zaopatrz się w drożdże suche, są pewniejsze. Teraz przeczytałem , że nie spadło blg więc mam wątpliwości co do mojej rady. Poczekaj do jutra i zmierz jeszcze raz blg. Jak nie spadnie to nie ryzykuj bo szkoda soku. No ale co dalej? Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 wyjaśniam zapodałem drożdże rano (nie wiem jaka była temp. bo zepsułem termometr) ale było ok. 20 st. C. i po 6 godzinach drożdże zaczęły chulać na całość. Wtedy je wynosłem do piwnicy i pinka zaczęła niknąć. aż do dziś wieczór kiedy w zasadzie jej nie ma. Zostaje Ci sprawdzenie Blg i wszystko się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Wygląda na to,że ruszyły. Dodaj do soku, ewentualnie jeszcze trochę możesz napowietrzyć (oczywiście pamiętaj o dezynfekcji). Ja osobiście już bym nie kupił takich drożdży. Warunki przechowywania i jakość tych drożdży niestety nie gwarantuje sukcesów. Na przyszłość zaopatrz się w drożdże suche, są pewniejsze. Teraz przeczytałem , że nie spadło blg więc mam wątpliwości co do mojej rady. Poczekaj do jutra i zmierz jeszcze raz blg. Jak nie spadnie to nie ryzykuj bo szkoda soku. No ale co dalej? Dalej nie wiem, myslalem ze mam s33 ale zostaly mi w34/70 tylko... kiszka jednym slowem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Spróbuj na tych W34/70 w najchłodniejszym pomieszczeniu jakie masz.Tragedii nie będzie. Ps. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby te drożdże to była jakaś pozostałość po uprzedniem sezonie owocowym. Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mavgan Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Zostaje Ci sprawdzenie Blg i wszystko się wyjaśni. więc chyba rzeczywiście to koniec fermentacji. pokazuje 2,5 blg. dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 więc chyba rzeczywiście to koniec fermentacji. pokazuje 2,5 blg. dziękuję za pomoc Zmierz jeszcze za dwa dni, puszki mogą głębiej odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Co do cydra ,ja do kupionego soku gruszkowego(12l) z Lidla dałem gęstwę po poprzednio warzonym piwie i był(niestety był) bardzo udany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Spróbuj na tych W34/70 w najchłodniejszym pomieszczeniu jakie masz.Tragedii nie będzie. Ps. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby te drożdże to była jakaś pozostałość po uprzedniem sezonie owocowym. zasypałem suchymi 34/70 i chyba ruszyło, jutro doleje do 18 ltr, starter z tokaja niestety... chyba lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Fermentacja na w34/70 ruszyła, dzięki za radę, zobaczymy co będzie. Niestety temp fermentacji 18 do 20 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Mija 7 dzień... od 2 dni blg na poziomie 4,5*.... ale cydr mocno nagazowany,znaczy się że pracuje jeszcze??? Nie wiem jak długo czekać przy tych drożdżach. Na dodatek teraz temp z 19 stC spadła do 14. Czy będzie to miało jakiś znaczący wpływ na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Przenieś do cieplejszego i potrzymaj jeszcze parę dni , albo użyj zbrojonych butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Tylko to nie jest na Ostry Dyżur. Tu mają się pojawiać posty, gdy komuś zależy na każdej minucie w szybkości odpowiedzi. To tak tylko dla przypomnienia, które chyba nic nie dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Tylko to nie jest na Ostry Dyżur. Tu mają się pojawiać posty, gdy komuś zależy na każdej minucie w szybkości odpowiedzi. To tak tylko dla przypomnienia, które chyba nic nie dają. Jacki sorki, poprostu zacząłem ten wątek tutaj przy okazji zdechłych drożdży z bricoMarche, więc nie widziałem sensu żeby to gdzieś przenosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Wczoraj o 16 zadałem Ipa drożdżami Wyeast 1098 British Ale i do tej pory nic, czy już nic z tego nie będzie? Mam w lodówce gęstwę po Dry Stoucie przemytą może na szybko ją wystartować. Prosiłbym o szybką odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) W jakiej postaci miałeś drożdże? Gęstwa, propagator, activator? No i czy, gęstwa po Dry Stoucie, to te same drożdże? Edytowane 8 Maja 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Drożdże Actiwator, a w lodówce drożdże 1028 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jaka temperatura? Jakie blg początkowe? Napowietrzałeś? Czekaj do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Temperatura 21, blg 14, napowietrzyłem przy dekanacji i dodatkowo kołysząc fermentatotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Pewnie nie będę miał wyjścia i zaczekam, tylko jak do jutra nie wystartują to czy mi brzeczkę nie trafi, szkoda dnia i mojej pracy Edytowane 8 Maja 2012 przez alien71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jeśli saszetka była napuchnięta, a wnioskuje, że była, to też bym jeszcze poczekał, do późnego wieczora coś już powinno być widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny KOŃ Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 prosze o rade.ChcE sobie uważyć piwa, warka na 13 litrów, chcę zadać drożdze Safale S-04 ale na paczce pisze, że użyć od 20 do 30 litrów.Czy mogę rozwodnić całość i zadać?I jeszcze jedno przy okazji- ma ekstrakt chmielony 1,7kg i 0,5kg WESa jasnego na jaki to litraż piwa sie nadaje aby nie dodawać cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Z tej ilości ekstraktów to właśnie 13-15 litrów to maks a odnośnie drożdży to jest sugerowana ilość , wsypiesz całą i nic nie powinno się stać, podzielić możesz na pół ale jest ryzyko przy dłuższym przechowywaniu coś może się przyplątać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norin89 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Hej. Właśnie jadę na działkę butelkować moje pszeniczne. Jako surowiec do refermentacji będę używał glukozy krystalicznej rozpuszczonej w wodzie. Czytałem gdzieś na forum, że syrop glukozowy/cukrowy powinien mieć Blg takie jak brzeczka przed zadaniem drożdży. Dodam, że mam 18 l. piwa i z tego co wyliczyłem powinienem dodać 266 g. glukozy by nagazować piwo do 4.0 vol. Tylko nie wiem w jakiej ilości wody rozpuścić glukozę, jest może jakiś wzór, żeby dowiedzieć się w jakieś ilości wody rozpuścić 266g. glukozy by otrzymać ciecz o gęstości 12°Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi