kaz Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Ech to będzie problem bo słok ma wieeelką dziurę ...nic to dam gazę kilkukrotnie złożoną i gumkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Spróbuj z folią aluminiową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Spróbuj z folią aluminiową... folia ogranicza przepływ powietrza do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Chusteczka higieniczna - jest dosyć 'jałowa' edit: nie doczytałem o gazie też dobry sposób Edytowane 24 Lipca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Spróbuj z folią aluminiową... folia ogranicza przepływ powietrza do środka. Jak mocno zaciśniesz to na pewno, wystarczy położyć i lekko zagiąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 nadal będzie ograniczać bardziej niż gaza. A bez tlenu drożdże słabo rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Najczęściej używa się folii aluminiowej, czasami korek z rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Najczęściej używa się folii aluminiowej, czasami korek z rurką. to że czegoś używa się najczęściej nie znaczy że jest najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Najczęściej używa się folii aluminiowej, czasami korek z rurką. to że czegoś używa się najczęściej nie znaczy że jest najlepszym rozwiązaniem. A jeśli się używa rzadziej, to co? :rolleyes: Pozostańmy przy własnych rozwiązaniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Zwlaszcza, ze jest na mieszadle, wiec dostep powietrza bedzie nawet z folia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Zwlaszcza, ze jest na mieszadle, wiec dostep powietrza bedzie nawet z folia. A niby dlaczego tak myslisz? Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Powietrze na pewno będzie przenikać pod folię, to nie jest zamknięcie gazowo szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Powietrze na pewno będzie przenikać pod folię, to nie jest zamknięcie gazowo szczelne. Pytanie zatem brzmi, czy ta ilosc co da rade wymieszac sie pod szczelinami pod folia wystarczy dla zdrowego rozwoju drozdzy? PS Samemu uzywam folii, ale musze przemyslec sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgrubnie licząc do pełnego natlenienia 1 litra startera potrzeba tyle tlenu ile jest zawarte w 2-3 cm3 powietrza, myślę że taka ilość przenika pod folią w rozsądnym czasie, czyli co parę godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Dubbel (20l) po 36 godzinach od zadania startera drożdży 1388 Belgian Strong Ale odfermentował z 16°Blg -> 5°Blg. Zacieranie (66°C - 60', 74°C - 10', mash out). Temperatura otoczenia: 25°C. Na powierzchni skrawki rachitycznej piany. Pytanie: czy jest sens dodawać jeszcze partię syropu cukrowego (powiedzmy 0,25kg) żeby drożdże podjęły pracę czy też pozwolić piwku z tydzień pracować. Belgijskie drożdże to żarłoki, więc podejrzewam, że coś tam będą ciągle wcinały. Ewentualnie jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Koledzy doradźcie chce popełnić dzisiaj 2 wareczki. Jedna w trakcie warzenia, druga wieczorkiem. Ma to być PaleAle. Mam 4kg Pale ale i ze 250gr Caramel light 20-40 ebc, producent Bestmalz Niemcy. Moje pytanko czy ten carmelowy się nada czy też nie? Drożdże us-05 czy danstar nothingam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Dubbel (20l) po 36 godzinach od zadania startera drożdży 1388 Belgian Strong Ale odfermentował z 16°Blg -> 5°Blg. Zacieranie (66°C - 60', 74°C - 10', mash out). Temperatura otoczenia: 25°C. Na powierzchni skrawki rachitycznej piany. Pytanie: czy jest sens dodawać jeszcze partię syropu cukrowego (powiedzmy 0,25kg) żeby drożdże podjęły pracę czy też pozwolić piwku z tydzień pracować. Belgijskie drożdże to żarłoki, więc podejrzewam, że coś tam będą ciągle wcinały. Ewentualnie jakieś propozycje? Daj mu jeszcze parę dni, ma szanse jeszcze spokojnie sam zejść o 1-2 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Koledzy doradźcie chce popełnić dzisiaj 2 wareczki. Jedna w trakcie warzenia, druga wieczorkiem. Ma to być PaleAle. Mam 4kg Pale ale i ze 250gr Caramel light 20-40 ebc, producent Bestmalz Niemcy. Moje pytanko czy ten carmelowy się nada czy też nie? Drożdże us-05 czy danstar nothingam? 1. Nada się 2. Danstar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 @Porter co Ty taki niecierpliwy jesteś? Pozwól temu piwku jeszcze trochę popracować, myślę, że drożdże w tej sytuacji wcale nie potrzebują wsparcia, aby podjąć pracę, bo one wciąż pracują. @Mcpol1 pewnie, że ten karmelowy się nada, jest to odpowiednik Carahella. Danstary powinny lepiej pasować do tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Dzięki. Mam też następne pytanie jeśli to mają być danstary. Mam saszetkę 11,5 gr jakieś austriackie. Wdg instrukcji należy je zrehydratyzować i ilościowo dodać 1gr na 1 ltr brzeczki. Do tej pory gdy robiłem rehydratyzację to brałem pół saszetki na 20 ltr warki. Rozpuścić całą saszetkę czy będzie to za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Moim zdaniem nie ma co oszczędzać, jedna saszetka to wcale nie będzie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 no stosuję się do rad ... dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 @dori, @coder --> jak zwykle dzięki Nie wiem, co ja taki panikarz jestem. Przecież Belgi zeżrą nawet dno z wiaderka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Witam, czy takie płatki pszenne są dobre? http://www.opinie.senior.pl/OBST-Sportina-platki-pszenne-dla-aktywnych,14684.html Innych nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nie dobre. Śniadaniowe płatki pszenne mają dodane sól, skrobia, te na zdjęciu mają wyraźnie cukier, inne dodatki itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi