Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra panowie, juz mnie cholera bierze, ale moze z Wasza pomoca dowiem sie, co tu jest grane :). Warke spisalem na straty, ale przezornie robilem ja tylko z polowy slodow, wiec niebawem mam nadzieje uwarzyc kolejna, poprawna.

 

Gestwa do teraz nie wystartowala. Lacznie wyladowalo w fermentorze (na 11 litrow brzeczki) 2,5 czubatej lyzki stolowej gestwy, wg roznych porad wystarczajaca ilosc (mam nadzieje). Temperatura to stale 21 stopni. Zastanawiam sie, czy do kolejnej warki nie zamowic po prostu saszetki suchych drozdzy - w jaki sposob najlepiej sprawdzic, czy ta gestwa w ogole sie do czegos nadaje? Nakarmic drozdze np. woda z cukrem? Jesli tak, to ile wody, ile cukru i ile gestwy polecacie?

 

Drugie pytanie. Jesli zadam do nowej warki ta gestwe i takze nie ruszy, to czy piwo straci na smaku, jesli w dalszej kolejnosci wsypie saszetke? Nie wiem, czy gestwa po prostu osiadzie na dnie, czy moze powinienem klarowac brzeczke?

 

Dzieki z gory za odpowiedzi. Musze powiedziec, ze rzadko kiedy trafia sie tak pomocna spolecznosc na jakimkolwiek forum - szacunek!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w jaki sposob najlepiej sprawdzic, czy ta gestwa w ogole sie do czegos nadaje

Od pięciu warek używam wyłącznie gęstwy. Przed zadaniem jej, przede wszystkim podnoszę jej temperaturę do poziomu brzeczki. Następnie do pożywki dodaję gęstwy- ja akurat mam zapas w zapasteryzowanych butelkach 0,5 jakieś 10°Blg (kiedyś uwarzyłem mini warkę z 1kg słodu i mam zapas na startery). Po dodaniu właściwej ilości przechowywanej gęstwy obserwuję co się dzieje; jak pojawia się piana - zadaję i do tej pory żadnych problemów z rozpoczęciem fermentacji.

Na forum są kalkulatory gęstwy i w nich wyliczysz właściwą ilośc gęstwy w zależności od jej wieku, ilości brzeczki i jej Blg - używam akurat tego i działa

Ilość gęstwy.xlsx

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bede zadawal suche drozdze - pogorszy mi to smak warki, czy raczej nie zauwazy sie roznicy?

 

"Gorszy" smak gotowego piwa powodują inne czynniki niż same drożdże piwowarskie - np. za wysoka temp. fermentacji dla danego szczepu/stylu, infekcja, itd.

Suche nie są gorsze technicznie od płynnych. Pomijam oczywiście takie kurioza jak zastosowanie weizenowych do fermentacji lagerów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za link. A co, jesli nie wystartuje i bede zadawal suche drozdze - pogorszy mi to smak warki, czy raczej nie zauwazy sie roznicy?

 

Są szczepy drożdży suchych, które jakościowo są zbliżone do podobnych szczepów drożdży płynnych. Generalnie chwalone są US-05 w przypadku zastosowania do piw amerykańskich, jak też S-04 użyte do piw angielskich. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku piw pszenicznych, można uwarzyć bardzo dobre piwo na WB-06, ale moim zdaniem dużo lepsze efekty dają płynne 3068 lub też 3638. Podobnie jest w przypadku piw belgijskich, tutaj płynne (THG, Belgian Strong Ale itp.) są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi np. o porównanie z suchymi T-58.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak?

Edytowane przez pan_czarny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak?

 

Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak?

 

Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach.

 

Hehe, ciagle mam wrazenie ze sie nie rozumiemy do konca, net ma swoje wady ;). Ta warke leje w kanal i robie nowa, bo zachowalem przezornie polowe skladnikow. Jak juz bede mial nowa brzeczke, chce sprobowac zadac gestwe i normalnie fermentowac. Pytanie brzmi: jesli gestwa nie wystartuje i bede musial dosypac swiezych, to czy obecnosc tej trefnej gestwy pogorszy mi jakosc gotowego piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak?

 

Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach.

 

Hehe, ciagle mam wrazenie ze sie nie rozumiemy do konca, net ma swoje wady ;). Ta warke leje w kanal i robie nowa, bo zachowalem przezornie polowe skladnikow. Jak juz bede mial nowa brzeczke, chce sprobowac zadac gestwe i normalnie fermentowac. Pytanie brzmi: jesli gestwa nie wystartuje i bede musial dosypac swiezych, to czy obecnosc tej trefnej gestwy pogorszy mi jakosc gotowego piwa?

 

Prosta odpowiedź: Tak.

 

Bardziej skomplikowana: tak, ale może nie aż tak mocno by nie dało się wypić. Z tym że każda godzina bez drożdży to ryzyko infekcji. Jeśli masz drożdże to możesz przygotować starter by mieć pewność że drożdże są w dobrej kondycji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolesh robie i wychodzi mi jodowa proba pozytywna caly czas(czarna) a juz ponad godzine dluzej trzymam ostatnia przerwe temperaturowa i nie wiem co robic bo niby jest powiedziane ze trzymac az proba sie nie zmieni ale godzina dodatkowo to juz sporo...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.