Jacenty Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Ale czym in wygodniej i maja mniej pracy tym lepsze piwo. Ejże, chyba się zagalopowałeś w swoich rozmyśleniach . Idąc Twoim tokiem myślenia, to lagery powinny być be, a ale ok. Drożdże lagerowe to dopiero mają ciężkie życie . Edytowane 7 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Ale czym in wygodniej i maja mniej pracy tym lepsze piwo. Ejże, chyba się zagalopowałeś w swoich rozmyśleniach . Idąc Twoim tokiem myślenia, to lagery powinny być be, a ale ok. Drożdże lagerowe to dopiero mają ciężkie życie . Poza chłodkiem cała reszta powinna być zagwarantowana. Warunki chłodu są rekompensowane ilością komórek drożdżowych, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Poza chłodkiem cała reszta powinna być zagwarantowana. Warunki chłodu są rekompensowane ilością komórek drożdżowych, nieprawdaż? Prawdaż, prawdaż . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 witam serdecznie . sytuacja awaryjna - kupilem materiał na Kolscha, ale nie kupiłem drożdży. jest ktoś z Poznania, kto byłby w stanie odsprzedać coś sensownego co sie do tego nada? mam w lodówce s-04, ale jakoś tego nie widze, a chciałbym to w ciągu 2-3 dni uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 W 3 dni ze skelpu kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 średnia impreza przesyłka tyle co drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Są takie sklepy co włożą ci drożdże do listu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 witam serdecznie . sytuacja awaryjna - kupilem materiał na Kolscha, ale nie kupiłem drożdży. jest ktoś z Poznania, kto byłby w stanie odsprzedać coś sensownego co sie do tego nada? mam w lodówce s-04, ale jakoś tego nie widze, a chciałbym to w ciągu 2-3 dni uwarzyć. Jak nikt nie będzie miał nic na zbyciu po prostu przemianuj Kolscha na coś innego... na przykład golden ale, albo polskie ale i warz piwo z surowców jakie masz w domu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 szybkie pytanie. chciałbym wieczorem zrobić zacieranie i filtrowanie, a dopiero rano chmielenie. czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania? wydaje mi się, że nie powinno być problemów, ale wole się upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Z opisów na forum, wynika, że nie ma przeciwskazań. Jest tylko konieczność ponownego podgrzewania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 szybkie pytanie. chciałbym wieczorem zrobić zacieranie i filtrowanie, a dopiero rano chmielenie. czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania? wydaje mi się, że nie powinno być problemów, ale wole się upewnić Przy obecnych temperaturach stanowczo odradzam. W zimie nie ma problemu jeśli brzeczka przez noc będzie stała w chłodzie np. na balkonie. Sam tak robiłem na początku ale zrezygnowałem bo więcej energii się traci na zagotowanie zimnej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Nie ma , ale najlepiej przefiltrowaną brzeczkę podgrzewaj i zlewaj do fermentatora i zamknij go szczelnie, to wtedy da radę Parę osób tak warzy piwo. edit: i mi się zdarzyło nie ortograficznie napisać. Edytowane 11 Lipca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Nie ma , ale najlepiej przefiltrowaną brzeczkę podgrzewaj i zlewaj do fermentatora i zamknij go szczelnie, to wtedy da radę Parę osób tak waży piwo. Przy ważeniu rzeczywiście nie będzie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 a po co podgrzewać przed zlaniem do fermentora? przez noc i tak się ostudzi. ja nie widzę problemu, żeby podgrzewać na drugi dzień całość od powiedzmy 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 a po co podgrzewać przed zlaniem do fermentora? przez noc i tak się ostudzi. ja nie widzę problemu, żeby podgrzewać na drugi dzień całość od powiedzmy 20 stopni. Aby przez noc nie rozpoczęła się spontaniczna fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 jaka jest szansa na to, że taka fermentacja spontaniczna wystartuje w ciągu nocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 jaka jest szansa na to, że taka fermentacja spontaniczna wystartuje w ciągu nocy? Całkiem spore jeśli nie spasteryzujesz brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Takie pytanie na szybkości: czy sok z 3 cytryn + limonki nie zakwasi za bardzo brzeczki (40l)? Właśnie jestem w trakcie ważenia piwa cytrusowego i nie bardzo mam potem co zrobić z cytrynami po starciu z nich skórki do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 A nie lepiej zrobić z tych cytryn najzwyczajniejszą w świecie lemoniadę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 też miałem proponować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedzi ale już nieaktualne, połowa poszła do piwa, reszta pewnie na lemoniadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) Wymyśliłem sobie chmielenie zacieru żytniego PIPA i mam aktualnie dość spory problem z filtracją na oplocie. Zasyp: 5kg pilzen 1,35kg skleikowane płatki żytnie 0,5 karmel 30 garść palonego jęczmienia 60gr chmielu w szyszkach Po ułożeniu złoża klarowny filtrat leci już po 3 litrach (przy prędkości ok. 1L/min) i po dwóch-trzech kolejnych się zatrymuje. Szyszki sypnąłem do zacieru i się teraz zastanawiam, czy to kwestia szyszek, żyta czy też może synergii wymienionych. Robiłem już żytnie i były problemy, ale nie aż takie. Co z tym teraz - wstępna filtracja przez jakąś tetrę? Ale wtedy jak wyklarować bez złoża? Edytowane 13 Lipca 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 to raczej z powodu żyta, bo szyszki raczej polepszają filtrację. Robiłeś przerwę beta glukanową? jeżeli nie to lej do wysładzania gorącą wodę (około 90C) powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) Pilnuję temperatury ale żeby nie przekroczyć 80 a być jak najwyżej, w szczególności że trochę palonego poszło, ale ok - najwyżej będzie na Ciebie A co do szyszek to dużo było listków luzem, tak więc wyobrażam sobie jak owijają się wokół oplotu Edytowane 13 Lipca 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 najwyżej będzie następnym razem zrób beta glikanową i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi