JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Nauka na przyszłość: jeżeli naprawdę nie jesteś w stanie zakończyć procesu jednym ciągiem to przed pozostawieniem brzeczki na następny dzień KONIECZNIE JĄ ZAGOTUJ. A najlepiej nie zaczynaj zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Witam, zamówiłem zestaw surowców na Belgian Dubbel 17 BLG ze sklepu twojbrowar.pl (będę składał reklamację). Zestaw przyszedł na początku tygodnia i w niedzielę miałem uwarzyć piwo. Nie sprawdziłem kompletności zestawu (zamówiłem 3 różne zestawy surowców) i po zacieraniu, i wysładzaniu piwa w dniu dzisiejszym stwierdziłem, że w zestawie jest brak drożdży (safbrew t-58). Warzenie zaprzestałem na etapie chmielenia - jest jeszcze przede mną. Moje pytnie jest następujące - jakich innych drożdży mogę użyć jako zamienniki. W Olsztynie w sklepie widziałem safale-04 i safale us-05 --> czy któreś z nich się nadają? A może te drożdże, które widuje się w Praktikerze lub Obi? Zależy mi na smaku belgijskiego piwa, bo jeszcze nigdy go nie piłem i chciałem spróbowac nowego stylu. Czy piwo - na tym etapie - może się zepsuć - mam obawiać się jakichś wad? Wiadomo, że będę je jeszcze chmielił i gotował, więc chyba ewentualne infekcje zabiję? Edytowane 20 Października 2013 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Myślę, że jak chcesz tą brzeczkę zostawić na czas jakiś, to musisz ją zagotować, inaczej coś się złego przypałęta :-/ Może jakiś lokalny piwowar ma coś na zbyciu, czy na pożyczkę coś belgijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 powierzchnia piwa jak na zdjęciu na którym? przy 6 blg jak nie ma piany możesz przelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mam lużną paczkę T-58, mogę odstąpić jak jeszcze potrzebujesz Kamot1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam, zamówiłem zestaw surowców na Belgian Dubbel 17 BLG ze sklepu twojbrowar.pl (będę składał reklamację). Zestaw przyszedł na początku tygodnia i w niedzielę miałem uwarzyć piwo. Nie sprawdziłem kompletności zestawu (zamówiłem 3 różne zestawy surowców) i po zacieraniu, i wysładzaniu piwa w dniu dzisiejszym stwierdziłem, że w zestawie jest brak drożdży (safbrew t-58). Warzenie zaprzestałem na etapie chmielenia - jest jeszcze przede mną. Moje pytnie jest następujące - jakich innych drożdży mogę użyć jako zamienniki. W Olsztynie w sklepie widziałem safale-04 i safale us-05 --> czy któreś z nich się nadają? A może te drożdże, które widuje się w Praktikerze lub Obi? Zależy mi na smaku belgijskiego piwa, bo jeszcze nigdy go nie piłem i chciałem spróbowac nowego stylu. Czy piwo - na tym etapie - może się zepsuć - mam obawiać się jakichś wad? Wiadomo, że będę je jeszcze chmielił i gotował, więc chyba ewentualne infekcje zabiję? Ani z S-04 ani z US-05 nie wyjdzie Ci belgijskie piwo, ale szczerze mówiąc z T-58 też nie Belgia to niestety raczej tylko na płynnych, przynajmniej jeśli chodzi o te style klasztorne. Kup te S-04 albo US-05, innego wyjścia nie masz. Dubbel to nie będzie ale wciąż może być to dobre piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mam lużną paczkę T-58, mogę odstąpić jak jeszcze potrzebujesz Kolego skąd jesteś i jak możemy się spotkać? Może być na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam, zamówiłem zestaw surowców na Belgian Dubbel 17 BLG ze sklepu twojbrowar.pl (będę składał reklamację). Zestaw przyszedł na początku tygodnia i w niedzielę miałem uwarzyć piwo. Nie sprawdziłem kompletności zestawu (zamówiłem 3 różne zestawy surowców) i po zacieraniu, i wysładzaniu piwa w dniu dzisiejszym stwierdziłem, że w zestawie jest brak drożdży (safbrew t-58). Warzenie zaprzestałem na etapie chmielenia - jest jeszcze przede mną. Moje pytnie jest następujące - jakich innych drożdży mogę użyć jako zamienniki. W Olsztynie w sklepie widziałem safale-04 i safale us-05 --> czy któreś z nich się nadają? A może te drożdże, które widuje się w Praktikerze lub Obi? Zależy mi na smaku belgijskiego piwa, bo jeszcze nigdy go nie piłem i chciałem spróbowac nowego stylu. Czy piwo - na tym etapie - może się zepsuć - mam obawiać się jakichś wad? Wiadomo, że będę je jeszcze chmielił i gotował, więc chyba ewentualne infekcje zabiję? Ani z S-04 ani z US-05 nie wyjdzie Ci belgijskie piwo, ale szczerze mówiąc z T-58 też nie Belgia to niestety raczej tylko na płynnych, przynajmniej jeśli chodzi o te style klasztorne. T-58 były jako polecane przy zestawie. Dlatego wlaśnie zamierzam zacząć kupować surowce pojedynczo pod swój przepis, a nie polegać na zestawach ze sklepów. Ehhh trzeba zapłacić "frycowe". A może ma ktoś jakieś plynne belgijskie lub gęstwę w okolicach Olsztyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Mam lużną paczkę T-58, mogę odstąpić jak jeszcze potrzebujesz Wielkie podziękowania dla kolegi dabeer, który podratował mnie swoją paczką drożdży :beer: Jak zrobię piwko na tych drożdżach, to z pewnością przekażę buteleczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karold28 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Jeżeli tego typu prośby nie tutaj proszę o usunięcie: Potrzebowałbym pilnie drożdzy górnej fermentacji US-05 lub S-04 lub coś podobnego. Niestety ale nie ruszyły mi drożdze zadane wczoraj do fermentacji. Miałby ktoś odsprzedać? Z góy dziękuję za pomoc! Lokalizacja Poznań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Jeżeli tego typu prośby nie tutaj proszę o usunięcie: Potrzebowałbym pilnie drożdzy górnej fermentacji US-05 lub S-04 lub coś podobnego. Niestety ale nie ruszyły mi drożdze zadane wczoraj do fermentacji. Miałby ktoś odsprzedać? Z góy dziękuję za pomoc! Lokalizacja Poznań Jak nie znajdziesz to kup Brew-Go2 z biowinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Od wczoraj może jeszcze ruszą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Jeżeli tego typu prośby nie tutaj proszę o usunięcie: Potrzebowałbym pilnie drożdzy górnej fermentacji US-05 lub S-04 lub coś podobnego. Niestety ale nie ruszyły mi drożdze zadane wczoraj do fermentacji. Miałby ktoś odsprzedać? Z góy dziękuję za pomoc! Lokalizacja Poznań Jak nie znajdziesz to kup Brew-Go2 z biowinu. Ja mam jakieś w domu ale nie pamiętam które. Jak co mogę poratować Edytowane 22 Października 2013 przez aniolhc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jeżeli tego typu prośby nie tutaj proszę o usunięcie: Potrzebowałbym pilnie drożdzy górnej fermentacji US-05 lub S-04 lub coś podobnego. Niestety ale nie ruszyły mi drożdze zadane wczoraj do fermentacji. Miałby ktoś odsprzedać? Z góy dziękuję za pomoc! Lokalizacja Poznań Nie panikuj, jeszcze mogą ruszyć, 24h to jeszcze nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Warzę właśnie pilsa i mam problem bo przelałem już do filtracji ale zapomniałem zrobić mash out. Z wiki wiem że nie jest koniczny ale nie wiem co dokładnie tracę na tym że go nie zrobiłem. Filtrować czy wlać z powrotem do gara i zrobić mash out??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Nic nie rób. MO ma ułatwić filtrację gdyż zacier w wyższej temperaturze jest bardziej "rozluźniony". 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Ok, w takim razie filtruję. Dzięki za pomoc edit: miałem na myśli wysładzanie, w stresie pojęcia pomyliłem Edytowane 25 Października 2013 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Nie wlewaj z powrotem do gara, przefiltrujesz, nie bój nic. Wygrzew ma ułatwić filtrację ale bez niego też dasz radę, zwłaszcza, że robisz pilsa a nie weizena czy roggenbiera. 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Powoli idzie filtracja/wysładzanie i wszystko wygląda ok ale miałem pietra że już coś będzie nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Koledzy robię na szybko starter, zacierałem w 68°C, teraz gotuję i wytrąca się spora ilość osadów. Moje pytanie. Czy jeśli do wystudzonej brzeczki ze sporą ilością osadów dodam drożdże i nastawię na mieszadle magnetycznym to będą te osady miały jakiś znaczący wpływ na pracę drożdży i ich efektywność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Jeśli boisz się osadów to poczekaj aż opadną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Sęk w tym że gotuję brzeczkę w szkle, w którym będzie robiony starter więc osady zostaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Na chłopski rozum jeśli w osadach było by coś co mogłoby zaszkodzić drożdżom to i tak podczas gotowania może to przejśc do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Nie no, to jest problem zlac brzeczke z nad osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Jestem w trakcie warzenia mam pytanko Czy takie chmielenie będzie dobre do piwa polskie ale? : -> wg kalkulatora wychodzi średnio ok 40 IBU 0' Marynka 13g → własny 0' Magnum 10g → własny 10' Magnum 10g → szyszki 50' Lomik 20g → granulat 65' Lubelski 4g → gralulat 65' Perle 10g → granulat 70' Lubelski 2g → własny Zasyp to 5 kg pilzneńskiego + 70 g karmelowego 300 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi