qzder Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie, użyłem tylko błyskawiczny ziaren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Ziarno Ci się zabarwia na czarno czy brzeczka też? Dorzuć pilzneńskiego jak masz. Za dużo niesłodowanych dodałeś, do tego brak kleikowania, skrobia powoli wychodzi z ziarna i powoli się zaciera... A jak nie masz pilzneńskiego to zacieraj w 72 z pół godziny - godzinę, później daj do filtracji. W witbierze skrobia nie jest jakąś wadą. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Podnosze do 72'C. Takie długie zacieranie nie będzie szkodliwe dla piwa? To już za chwile 2h zacierania w 68'C... A jeszcze mam przedłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie wiem, nigdy tak nie robiłem. Jest szansa że w 72 się zatrze, przerwa pół godziny jest raczej standardowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kleikowałeś? Dał płatki błyskawiczne, tych nie ma potrzeby kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Na pewno by im nie zaszkodziło. Jak widać nie chce mu się zatrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ostatecznie potrzymałem jeszcze w 72'C z 15 minut i filtrowanie. Łącznie zacieranie więcej niż 3h około. Na końcu nie robiłem testu, co by się nie denerwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A brzeczka po gotowaniu mętna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Miałem przełom, chmiele przyprawy wrzuciłem po prostu do gara - w garnku był wielki bałagan - klarowne nie było raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kozłowski Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam, Jestem nowy w temacie. Zrobiem pierwsza warke (Witbier). wedlug przepisu zrobilem 12 dni burzliwej po czym przelalem na cicha na 3 dni. Po 3 dniach prawdzalem BLG przed butelkowaniem. Okazalo sie dosc wysokie 5 blg wiec zdecydowalem sie na potrzymanie zeby jeszcze odfermentowac troche cukru. Czy to normalne ze przez ten czas nie zeszlo do 2-3 blg? Moze macie jakies sugestie co dalej bo zabutelkowac sie boje zeby nie miec granatow:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) To pytanie w różnych wariantach pojawia się na forum chyba ze 3 razy dziennie. Poszukaj, poczytaj. W skrócie: Jak masz wątpliwości to zostaw piwo na tydzień i po tygodniu ponownie sprawdź blg. Nikt ci przez internet nie zagwarantuje że drożdże po dwóch tygodniach zakończyły pracę. EDIT: I jeszcze jedno... Ostry dyżur to wątek stworzony z myślą o sytuacjach nagłych. Masz jakąś awarię, potrzebujesz odpowiedzi w ciągu godziny - pytasz tutaj. Starajmy się go nie nadużywać. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam, czy może się stać coś złego jak po filtracji odstawię na noc brzeczkę (teraz np godz 19.) i dokończę jutro rano (chmielenie, chłodzenie i drożdże)? Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Istnieje niewielka możliwość, że coś się do tego piwa dobierze przez noc. Na wszelki wypadek postaraj się przed przerwą doprowadzić do wrzenia i chociaż kilka minut pogotować. Dżejkob Bob Boszuła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja właśnie skończyłem chmielić, wrzuciłem do oczka wodnego i jutro dopiero zadaję drożdże. To tak jeszcze przy okazji - brzeczka podczas zadawania będzie miała jakieś 3-4 stopnie, drożdże pewnie ok. 6-7, bo zebrane z innego piwa z końca "przedłużonej burzliwej", całość będzie fermentowana kilka tygodni w temperaturze otoczenia 4-6 stopni, później na tydzień do 10-14 i na ostatni tydzień z powrotem w 5 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Spotkało mnie takie szczęście, że wyszła ni nadzwyczaj wysoka wydajność i z planowanych 26 litrów zrobilo mi się 31 prawie 32 litry. Muszę to gotować na dwa gary, teraz pytania: - czy gar z małą ilością 9 litrów muszę gotować długo -przysłowiową godzinę? Czy wystarczy krótsze gotowanie by uzyskać odpowiednie BLG (uwzględniając odparowanie). - Jak to jest z tym strącaniem się białek podczas gotowania/chmielenia, czy wystarczy w drugim garze zagotować i proces przebiegnie, czy należy pochmielić? Jeżeli pochmielić, to czy też można krócej gotować, np tak jakbym chmielił tylko na aromat lub smak? (powiedzmy 15 minut z chmielem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wczoraj kolejne warzenie i mam pytanie przewaliłem 90 pare stron dyżuru i nie udało mi się znależć wątku. W 3-a temperaturze czyli 72 st. i na chwilkę się zagapiłem temp. skoczyła na 79st. (próby jodowej jeszcze nie zrobiłem, a była to 20minuta w tej temp.) wody po rant w garze więc nie było jak dolać zimnej, szybkie wychładzanie poprzez intensywne mieszanie ale zajęło to ok 12minut. Czy wpłynie to na smak wyrobu końcowego? I czy jest jakimś wielkim błędem w sztuce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wczoraj kolejne warzenie i mam pytanie przewaliłem 90 pare stron dyżuru i nie udało mi się znależć wątku. W 3-a temperaturze czyli 72 st. i na chwilkę się zagapiłem temp. skoczyła na 79st. (próby jodowej jeszcze nie zrobiłem, a była to 20minuta w tej temp.) wody po rant w garze więc nie było jak dolać zimnej, szybkie wychładzanie poprzez intensywne mieszanie ale zajęło to ok 12minut. Czy wpłynie to na smak wyrobu końcowego? I czy jest jakimś wielkim błędem w sztuce? Po mojemu nic nie powinno się stać, sam często robię w ten sposób, że pomijam przerwę w 72 i od razu wskakuję na 76-78, mieszam i przenoszę do filtracji. Co prawda po przeniesieniu zacieru do filtracji temp spada i dopiero na filtracji mam przerwę w 72+. Staram się wysładzać cieplejszą wodą - ok 80C by lekko podnosić temperaturę w kierunku 75-76C. Po przejściu na ten tryb nie zauważyłem negatywnych zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Daj im jeszcze czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Czas daje, bo już zlane do beczek, jeszcze tylko dochmielę na zimno, a efekcie końcowym napisze za miesiąc. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jestem w trakcie zacierania lambica i mam pytanie odnośnie chmielu. Mam stary chmiel w szyszkach, dodatkowo trzymany jakiś czas na rurach w kotłowni w celu pozbycia się aromatu i a-kwasów. Pytanie brzmi: czy dodawać cały chmiel taki jak mam czy wrzucić tylko całe szyszki albo same "łupinki", które odpadły od szyszek. Które części mają więcej właściwości bakteriostatycznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Chcę zmodyfikować wodę do ciemnego mocno chmielonego Ale, kolor 69 EBC. Mam zamiar wrzucić 5g gipsu, 1g soli kuchennej, 9g 'baking soda'. I teraz chwyciłem proszek do pieczenia i sie zastanawiam - czy na pewno chodzi o proszek do pieczenia (który w składzie ma jeszcze inne składniki), a nie o sodę oczyszczoną? Bo jak tak to zaraz musze jeszcze lecieć do sklepu. I od razu pytanie nr 2 - całość wrzucić do: a) podgrzewanej wody, przed słodami b) do zacieru c) podzielić to na zacier + do wysładzania? O ile to coś pomoże to mój profil wody: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NP6KX6X Edytowane 30 Stycznia 2015 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) 9g 'baking soda'. I teraz chwyciłem proszek do pieczenia i sie zastanawiam - czy na pewno chodzi o proszek do pieczenia pierwsze co się rzuca w oczy i na co należałoby w pierwszej kolejności odpowiedzieć, to w jak pokrętny sposób doszedłeś do tego że baking soda to ma być proszek do pieczenia? o.O opisz nam proszę cały proces dochodzenia do tej, od razu zaznaczę błędnej, wiedzy, bo jestem szczerze i bez podtekstów niezwykle go ciekawy. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Słowo 'baking' chyba mnie zmyliło . Pomyliłem z baking powder. Ok, lecę do sklepu po sodę. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Chcę zmodyfikować wodę do ciemnego mocno chmielonego Ale, kolor 69 EBC. Mam zamiar wrzucić 5g gipsu, 1g soli kuchennej, 9g 'baking soda'. Po co chcesz to robić, co chcesz uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jacenty Nie wiesz po co się modyfikuje wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi